Βουλή: Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός 2016 - Τι προβλέπει
Ο προϋπολογισμός έχει συνταχθεί με βάση τις προβλέψεις της συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές και Ο προβλέπει επίσης μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 2,3% φέτος και 1,3% το 2016.
Το ΑΕΠ το 2016 θα διαμορφωθεί στα 173,365 δισ. ευρώ. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 25,8% του χρόνου (από 25,4% φέτος) και στο 24,6% το 2014.
Τα καθαρά έσοδα, σε ταμειακή βάση, προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 49.462 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 0,8% περίπου, έναντι του 2015.
Ειδικότερα, με βάση τα όσα αναφέρονται στο προσχέδιο:
- οι άμεσοι φόροι προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 19.926 εκατ. ευρώ. Στα έσοδα αυτά περιλαμβάνεται και ποσό ύψους 957 εκατ. ευρώ περίπου, λόγω της είσπραξης, τους πρώτους μήνες του 2016 των δύο δόσεων του ΕΝΦΙΑ του έτους 2015. Ωστόσο, το ποσό αυτό, σε δημοσιονομική βάση, θα υπολογισθεί στο έτος 2015.
- οι έμμεσοι φόροι, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στο ποσό των 24.874 εκατ. ευρώ και, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις προβλέπονται στα 2 δισ. ευρώ περίπου.
- Το σημαντικό μέρος των εσόδων αυτών θα προέλθει από την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.
Η εκτίμηση είναι ότι το 2016 η ύφεση στην ελληνική οικονομία αναμένεται να συνεχιστεί (-1,3%) λόγω της μεταφερόμενης επίδρασης από την ύφεση του 2015.
"Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και η άρση των περιορισμών μπορεί να επιτρέψει την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το τρίτο τρίμηνο του 2016", αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι συνολικές δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 49.290 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 15 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2015 και κατά 325 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014.
Οι πρωτογενείς δαπάνες (προ τόκων) του Τακτικού Προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 41.949 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 62 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2015 και κατά 30 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014.
Οι δαπάνες που προβλέπονται, ανά κατηγορία είναι οι εξής:
Μισθοί και συντάξεις:
Οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 18.813 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 47 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Η αύξηση, πέραν των προβλέψεων για μισθούς, αποδίδεται κυρίως:
• στις μειωμένες αποχωρήσεις υπαλλήλων λόγω συνταξιοδότησης
• στην αυξημένη δαπάνη λόγω της βαθμολογικής ωρίμανσης των μισθοδοτούμενων με ειδικά μισθολόγια, η οποία δεν είχε προβλεφθεί μετά και την καταβολή αυξημένων αποδοχών
• στην υψηλότερη των προβλέψεων δαπάνη καταβολής της α΄ δόσης των αναδρομικών αποδοχών ένστολων και δικαστικών λειτουργών
• στην επιπλέον δαπάνη λόγω επαναφοράς από τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων, η οποία εν μέρει αντισταθμίστηκε από την πρόσληψη μικρότερου αριθμού νέων υπαλλήλων.
Τέλος, μειωμένο είναι το ύψος των δαπανών για συντάξεις λόγω του μικρότερου αριθμού αποχωρήσεων.
Ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία:
Οι δαπάνες αυτές εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 14.489 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 558 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού του 2015, λόγω ενίσχυσης των σχετικών δαπανών από το αποθεματικό, η οποία αποδίδεται κυρίως:
• στην αύξηση της δαπάνης για καταβολή του ΕΚΑΣ, λόγω ένταξης μεγαλύτερου αριθμού δικαιούχων
• στην πρόσθετη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, ως αντιστάθμισμα της μειωμένης χρηματοδότησής τους από τον ΕΟΠΥΥ
• στη δαπάνη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Τι αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών
«Το προσχέδιο που κατατέθηκε αποτυπώνει τις κυβερνητικές προτεραιότητες για κοινωνική δικαιοσύνη και δημοσιονομική υπευθυνότητα. Έγινε προσπάθεια να εξαντληθεί κάθε περιθώριο στήριξης των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών που έχουν πληγεί από την κρίση, εξασφαλίζοντας ωστόσο τη δημοσιονομική σταθερότητα», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών για τον προϋπολογισμό.