Οι εμμονές του ΔΝΤ για συντάξεις πείνας

Την ελάφρυνση τους χρέους φαίνεται πως θα πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι, καθώς το ΔΝΤ επιμένει και πάλι για μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία την τριετία 2011- 2014 αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας.

Οι εμμονές του ΔΝΤ για συντάξεις πείνας
2'

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ - ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ...ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ;

Η συζητούμενη ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, που αποτελεί κεντρικό θέμα για το ΔΝΤ, το οποίο θα καθορίσει και τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, φαίνεται πως θα έχει …σκληρούς όρους, με προσανατολισμό στην περαιτέρω περικοπή των συντάξεων.

Άλλωστε, συνταξιούχοι και μισθωτοί είναι η εύκολη λύση, όσο η φοροδιαφυγή δεν ελέγχεται και στο στόχαστροι της φορολογικής πολιτικής παραμένει η χαμηλή και μεσαία τάξη.

Χθες (7/10/2015) το ΔΝΤ δημοσιοποίησε έκθεση που προβλέπει ότι ακόμα πιο βαρύς θα είναι ο …πέλεκυς που θα πέσει στις συντάξεις, παρόλο που η Ελλάδα ανακηρύσσεται «πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις» του ασφαλιστικού.

Αντίστοιχα, σήμερα Πέμπτη 8 Οκτωβρίου η επικεφάλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στην τρόπο διοίκησης των τραπεζών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση από την Λϊμα του Περού όπου διεξάγεται η ετήσια γενική συνέλευση του ΔΝΤ, η κυρία Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο καθώς η θέση του Ταμείου για την διατηρησιμότητα του Χρέους δεν έχει μεταβληθεί από τον περασμένο Ιούλιο οπότε και δημοσίευσε την τελευταία Έκθεση βιωσιμότητας.

Υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να συνδράμει την Ελλάδα μετά από το σχετικό αίτημα που έχει υποβάλλει η Κυβέρνηση της χώρας. Επεσήμανε ωστόσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εγκριθεί βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα είναι το πρόγραμμα προσαρμογής να στηρίζεται σε δύο σκέλη.

Το πρώτο σκέλος αφορά την υιοθέτηση και ψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Προσθέτοντας ότι θα πρέπει η χώρα να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό αλλά και στο μέτωπο της τραπεζικής διακυβέρνησης.

Το δεύτερο σκέλος αφορά την βιωσιμότητα του χρέους, καθώς πρέπει να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες που θα επαναφέρουν το Χρέος της χώρας σε τροχιά βιωσιμότητας.

Επαφές για τα ανοικτά θέματα αυτά αναμένεται να έχει με την κυρία Λαγκαντ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ο οποίος βρίσκεται στη Λίμα του Περού επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή