TTIP: Το δίκιο των πολυεθνικών και το κέρδος τους πάνω από όλα!

Ένας νέος κόσμος ανατέλλει με την εφαρμογή της νέας Διατλαντικής Εμπορικής Συμφωνίας TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), ένας κόσμος που ούτε ο Όργουελ δεν μπορούσε να φανταστεί.

TTIP: Το δίκιο των πολυεθνικών και το κέρδος τους πάνω από όλα!
5'

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Πρωτομάθαμε γι’ αυτήν από διαρροές εγγράφων από τα wikileaks, τα οποία αναφέρονταν στις μυστικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - ΕΕ για τη συμφωνία.

Η TTIP είναι υπό συζήτηση από το 2013 και την περασμένη Δευτέρα (5/10), παρά τις παγκόσμιες επικρίσεις, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και άλλες 10 χώρες του Ειρηνικού υπέγραψαν τη Συμφωνία Εμπορίου ΤTIP, που καλύπτει το 40% της παγκόσμιας οικονομίας.

Η συμφωνία αποσκοπεί στην άρση των κανονιστικών ρυθμίσεων που αποτελούν εμπόδιο στην κερδοφορία των πολυεθνικών επιχειρήσεων και στη δημιουργία νέων παγκόσμιων προτύπων για το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον θα ήθελαν να την ολοκληρώσουν πριν από τη λήξη της θητείας του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, το επόμενο έτος, όμως θα πρέπει να προσπεράσουν πολλά εμπόδια και τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης που κορυφώνονται την περίοδο αυτή.

Τι είναι αυτό που έχει κάνει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να εξοργίζονται και να διαδηλώνουν ενάντια στο σχέδιο συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου TTIP, που βρίσκεται υπό συζήτηση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ;

Είναι η πρώτη φορά που μια εμπορική συμφωνία ξεσηκώνει τους πολίτες σε κάθε γωνιά του πλανήτη, γιατί απλά είναι η πρώτη φορά που με μια απλή εμπορική συμφωνία καταστρατηγούνται και καταργούνται βασικά δικαιώματα των πολιτών στη διατροφή, την υγεία, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και τα προσωπικά δεδομένα, ενώ επισήμως θεσμοθετείται ως υπέρτατος στόχος και μοναδική αξία το κέρδος.

Πάνω από 150.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στο Βερολίνο ενάντια στην TTIP, καθώς με πάνω από 600 λεωφορεία, διαδηλωτές από όλη τη Γερμανία έφθασαν για να λάβουν μέρος στη μεγάλη διαδήλωση.

Σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς, όπως γράφει η Deutsche Welle, ο αριθμός των διαδηλωτών ξεπέρασε τους 150.000, ενώ πολλοί κάνουν λόγο ακόμη και για 250.00 διαδηλωτές.

Τι φέρνει η νέα συμφωνία

Μέσω της TTIP το δίκαιο των πολυεθνικών μπαίνει πάνω από το δίκαιο των λαών. Κι αυτό γιατί η ισχύς των κοινοβουλίων και των νόμων που ψηφίζουν υπονομεύεται. Το Συμβούλιο Ρυθμιστικής Συνεργασίας, θεσμός που δημιουργείται με βάση την TTIP, παρέχει το δικαίωμα στις πολυεθνικές επιχειρήσεις να παραβιάζουν νόμους και κανονισμούς που έχουν ψηφισθεί από τα κοινοβούλια των χωρών.

Η TTIP δημιουργεί ακόμη ένα θεσμό , τον ISDS -Investor State Dispute Statement (Μηχανισμός Επίλυσης Διαφορών Ανάμεσα στους Επενδυτές και τα Κράτη), ο οποίος θα αναγκάζει τα κράτη να πληρώνουν μεγάλα χρηματικά πρόστιμα, εάν οι νόμοι που ψηφίζουν είναι αντίθετοι με τα συμφέροντα των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Επίσης, θεσμοθετούνται τα Διαιτητικά Δικαστήρια, διεθνή δικαστήρια που θα αποφασίζουν για τις διαφορές ανάμεσα στους επενδυτές και τα κράτη και υπερκαλύπτουν το συνταγματικά θεσπισμένο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης σε κάθε κράτος.

Άλλη μια... καινοτομία της TTIP είναι η ανάθεση των δημοσίων υπηρεσιών σε εταιρείες κερδοσκοπικού χαρακτήρα, γιατί αντιμετωπίζει τις δημόσιες υπηρεσίες σαν εμπορεύσιμα αγαθά που αποφέρουν κέρδη και όχι σαν δικαιώματα των πολιτών.

Οι δημόσιοι τομείς της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, της κοινωνικής ασφάλισης, του συστήματος συνταξιοδότησης, της διαχείρισης των ταμείων, οι μεταφορές και οι συγκοινωνίες και η διαχείριση των υδάτινων πόρων αξιοποιούνται από τον ιδιωτικό τομέα χωρίς μέριμνα για τον κίνδυνο να μην είναι ασφαλείς οι υπηρεσίες προς στους πολίτες

Οι αξίες της αλληλεγγύης και την κοινωνικής δικαιοσύνης θα εξαφανισθούν σε όφελος των πολυεθνικών, αφού ο δημόσιος τομέας θα λειτουργεί με βάση τους νόμους της αγοράς.

Τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα θα βρεθούν στο στόχαστρο, αφού η νέα εμπορική συμφωνία αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση του κέρδους του κεφαλαίου. Θα επιδιωχθεί η προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας της ΕΕ με αυτήν των ΗΠΑ, όπου τα εργασιακά πρότυπα είναι τα χείριστα και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα ανύπαρκτα.

Υπολογίζεται ότι με το νέο καθεστώς θα χαθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, συνολικά περίπου 600.000 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ταυτόχρονα το νέο περιβάλλον θα ευνοεί τους ισχυρότερους και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα αναγκαστούν να κλείσουν γιατί δε θα μπορούν να έχουν την ίδια πρόσβαση στις πηγές χρηματοδότησης, όπως οι πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, η TTIP ανοίγει την πόρτα σε μια σειρά από διατροφικούς κινδύνους στους οποίους μέχρι σήμερα η Ευρώπη αντιστεκόταν. Επιτρέπει το εμπόριο γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και προϊόντων, που σήμερα είναι απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διατροφή των ανθρώπων. Η κατάργηση των ευρωπαϊκών κανονισμών για την ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί προτεραιότητα των επιχειρηματικών λόμπι στις διαπραγματεύσεις για το TTIP και στόχος των αμερικάνων παραγωγών τροφίμων είναι να καταργήσουν τους ελέγχους της ΕΕ που περιορίζουν την πώληση των προϊόντων τους στις ευρωπαϊκές αγορές.

Γι' αυτό και η TTIP επιτρέπει την παραγωγή μοσχαρίσιου και αγελαδινού κρέατος από ζώα, για τη διατροφή των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί ορμόνες, όπως και χοιρινού κρέατος του οποίου η επεξεργασία έχει γίνει με χλώριο. Το ίδιο θα ισχύει και για τα πουλερικά, αντιγράφοντας τη νομοθεσία των ΗΠΑ.

Η ενημέρωση με ετικέτες στα προϊόντα, θεωρείται από τη νέα συμφωνία, εμπόδιο στην εμπορική τους διακίνηση και θα καταργηθεί, ενώ δεν θα θεωρείται αναγκαία η προφύλαξη των πολιτών από επικίνδυνα προϊόντα.

H νέα συμφωνία με στόχο την προώθηση των συμφερόντων του κλάδου της ενέργειες αποτελεί απειλή για το κλίμα και την καθαρή ενέργεια. Προβλέπει την εισαγωγή από τις ΗΠΑ και τον Καναδά προϊόντων πετρελαίου που παράγονται από κοιτάσματα ασφαλτούχας άμμου και περιέχουν 23% περισσότερα αέρια του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Επίσης, απειλεί την ιδιωτική ζωή, καθώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να επαναφέρει κεντρικά στοιχεία της Εμπορικής Συμφωνίας Κατά της Παραποίησης (ACTA), η οποία απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έπειτα από διαμαρτυρίες πολιτών. Η TTIP θα μπορούσε να αναγκάσει τους παρόχους διαδικτύου να κατασκοπεύουν τους πελάτες τους.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή