Στο βωμό συνταξιούχοι και εργαζόμενοι: Το Ασφαλιστικό πήρε το δρόμο του...
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό αφού γίνουν οι απαραίτητες κυβερνητικές συζητήσεις επί της... περαιτέρω εξαθλίωσης των Ελλήνων... θα ακολουθήσει ο κοινωνικός διάλογος και το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή έως τα μέσα του επόμενου μήνα.
Οι εν λόγω προτάσεις από τη στιγμή της δημοσιοποίησης τους έχουν προκαλέσει σοκ στους εργαζόμενους και συνταξιούχους με τις τροποποιήσεις που περιλαμβάνονται είτε στα χρόνια που απαιτούνται είτε στο τελικό ποσό της σύνταξης που προκρίνεται να καταβάλλεται στους... επιβιώσαντες συνταξιούχους.
Οι αντιδράσεις των κοινωνικών φορέων σύμφωνα και με τα μηνύματα που έχουν δοθεί μέχρι ώρας αναμένονται «καυτές» και έντονες με εργασιακούς κλάδους να έχουν ήδη προειδοποιήσει για τα βήματα που θα ακολουθήσουν, περιλαμβανομένων και νομικών κινήσεων.
Στο χωρό της φωτιάς εργαζόμενοι και συνταξιούχοι
Υπενθυμίζεται πως στο πόρισμα προβλέπεται θέσπιση εθνικής σύνταξης (βασική και ανταποδοτική μαζί), ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων, ανακαθορισμός των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων και υπολογισμός τους με την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων.
Η δομή της νέας σύνταξης προτείνεται να βασίζεται στις εισφορές του ασφαλισμένου (αναλογική), τακτοποιημένες σε ατομικές μερίδες με βάση κανόνες νοητής κεφαλαιοποίησης, μαζί με τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ που θα χορηγείται στα 67 με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα συμπληρωματικών παροχών από επαγγελματικά ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση.
Για την επικουρική σύνταξη υποβλήθηκαν δύο προτάσεις:
α) να ενσωματωθεί στην κύρια με στόχο να εξαερωθεί σε λίγα χρόνια, καθώς καταργείται η χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων από το ΑΚΑΓΕ,
β) να παραμείνει το ενιαίο επικουρικό ταμείο με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή το αναδιανεμητικό σύστημα που ίσχυε έως τώρα να μετατραπεί σε κεφαλαιοποιητικό.
Επίσης, προτείνεται οι εισφορές να προσαρμοστούν στα πρότυπα του ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι σε άλλες περιπτώσεις θα αυξηθούν (π.χ. ΟΓΑ) και σε άλλες θα μειωθούν (ΔΕΚΟ). Στον ΟΑΕΕ οι εισφορές θα συνδεθούν με το πραγματικό εισόδημα (τζίρος).
Το νέο σύστημα με τις ατομικές μερίδες θα εφαρμοστεί για τους πρωτοασφαλιζόμενους από την 1/1/2016, θα προβλέπει μειωμένους συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων και θα οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις.
Μέχρις ότου ωριμάσει το νέο σύστημα και να μπορεί να αποδώσει την εξοικονόμηση που απαιτείται, θα υπάρξει μεταβατική περίοδος 5-10 χρόνων, κατά την οποία θα εφαρμοστεί για τους παλαιότερους ασφαλισμένους ο τρόπος υπολογισμού που προέβλεπε ο νόμος Σιούφα του 1992, με χαμηλότερους όμως συντελεστές. Δηλαδή από 70% που είναι το ποσοστό αναπλήρωσης στην 35ετία να συρρικνωθεί στο 55%.
Μία από τις βασικές ανατροπές αφορά στην εγγυημένη, βασική σύνταξη των 360 ευρώ καθώς, σύμφωνα με την πρόταση, η βασική σύνταξη που θα απονέμεται θα συνδέεται με την περιουσία, δηλαδή θα συνυπολογίζονται εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, επενδύσεις και καταθέσεις, που θα μειώνουν τη σύνταξη και ατομικά και οικογενειακά.
Έτσι, τα 360 ευρώ σύνταξη θα είναι εγγυημένα μόνο για τους φτωχότερους (και όταν συμπληρώσουν τα 67 τους χρόνια), καθώς όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο μικρότερη θα είναι η βασική σύνταξη, η οποία μπορεί να καταλήγει και σε μηδέν ευρώ για τους πλούσιους, μοντέλο που προσομοιάζει με αυτό που ισχύει στην Αυστραλία.