Τα 700 εκατ. ευρώ ξεπερνούν οι απώλειες από το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων
Ένα έγκλημα με… θύματα αλλά και μια βόμβα στην καρδιά του συστήματος αποτελεί το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων καθώς στοιχίζει περισσότερα από 700 εκατ. ετησίως στο δημόσιο.
Συνέδριο διοργάνωσε σήμερα (20/10/2015) η Palladian Conferences σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας σχετικά με τις απώλειες του δημοσίου από το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων.
Όπως ανέφερε ο Γιώργος Βασιλειάδης, γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς του υπουργείου Δικαιοσύνης από το βήμα του συνεδρίου «ANTI CORRUPTION FORUM» οι απώλειες του δημοσίου από το λαθρεμπόριο καπνικών ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ ενώ εκτιμάται ότι 23-24% της συνολικής κατανάλωσης προέρχεται από τα λαθραία καπνικά προϊόντα.
«Το λαθρεμπόριο αποτελεί "βόμβα" στην καρδιά του συστήματος. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η αγορά αυτή από παρακμιακή τακτική να γίνει ο κανόνας στην αγορά των καπνικών. Πρέπει να νομοθετήσουμε το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε ο κ. Βασιλειάδης ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι «η πολιτεία πρέπει να νομοθετεί με ρεαλισμό και να ξεφύγει από την παράδοση της «ευκτικής» νομοθεσίας, δηλαδή αυτής που εξυπηρετεί ανέφικτες προσδοκίες αντί για ρεαλιστικές λύσεις».
Ο κ. Βασιλειάδης τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία είναι ανοιχτή στο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους στην εφοδιαστική αλυσίδα οι οποίοι συχνά διαθέτουν υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.
Στο συνέδριο μίλησε επίσης και ο Παναγιώτης Μελαχρινός, διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος από την πλευρά του ανέφερε ότι η αύξηση της φορολογίας του καπνού σε συνδυασμό με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά τη διάρκεια της κρίσης οδήγησε το κοινό στον εύκολο δρόμο της κατανάλωσης παράνομων προϊόντων καπνού.
Σύμφωνα με τον κ. Μελαχρινό η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων μπορεί να φέρει έσοδα στα δημόσια ταμεία από 800 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ και για αυτό θέληση της κυβέρνησης είναι να πατάξει το φαινόμενο το συντομότερο δυνατόν ενώ προέτρεψε όλους τους φορείς του κλάδου να συνεργαστούν με την πολιτεία για την πάταξη του φαινομένου.
Ο Βασίλης Φιλίππου, εκπρόσωπος της εταιρείας ερευνών Nielsen παρουσίασε στοιχεία για τη γιγάντωση του φαινομένου, με βάση τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας που διεξάγεται ανά τρίμηνο.
Ο καθηγητής εγκληματολογίας του Transcrime Institute του Πανεπιστημίου του Μιλάνο, Φραντσέσκο Καλντερόνι (Francesco Calderoni) κατέστησε σαφή την άμεση σχέση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων με το οργανωμένο έγκλημα τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στη χώρα μας.
Ο δρ Φραντσέσκο Μαντόι (Francesco Mandoi), εισαγγελέας της δίωξης κατά της μαφίας στην Ιταλία, ανέφερε ότι τα έσοδα του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων χρηματοδοτούν άλλες εγκληματικές δράσεις, ενώ τόνισε και τη σημασία της διακρατικής συνεργασίας, δεδομένου και του διεθνούς χαρακτήρα των εγκληματικών οργανώσεων.
Στο πλαίσιο συζήτησης σχετικά με τις συνέπειες του παράνομου εμπορίου καπνού στα δημόσια έσοδα αλλά και σε όλη τη νόμιμη εφοδιαστική αλυσίδα, συμμετείχαν οι Βασίλης Μενελεκλής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Διεπαγγελματικής Ένωσης Ακατέργαστου Καπνού, Αντώνης Μακρής, πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Θεόδωρος Μάλλιος, πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών και Περιπτερούχων Αθήνας, και ο οικονομολόγος Δημήτρης Τσαγκάρης.
Όπως προέκυψε, πολλοί συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν το λαθρεμπόριο καπνού ως «έγκλημα χωρίς θύματα», αλλά στην πραγματικότητα τα θύματα είναι πολλαπλά: Τα δημόσια έσοδα, η ελληνική καπνοκαλλιέργεια, οι θέσεις εργασίας αλλά και η ασφάλεια των πολιτών, δεδομένου ότι το παράνομο εμπόριο βρίσκεται στα χέρια «εγκληματικών» οργανώσεων που αποκομίζουν τεράστια κέρδη από αυτό.
Σύμφωνα με τους ομιλητές, το λαθρεμπόριο προϊόντων καπνού θα παρουσιάσει και περαιτέρω αύξηση, εφόσον υπάρξει υψηλότερη σχετική φορολογία, με αποτέλεσμα μεγαλύτερα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα για το κράτος και πλήγμα για την απασχόληση στον κλάδο. Τονίστηκε ότι πάνω από 60.000 οικογένειες απασχολούνται σήμερα στην εφοδιαστική αλυσίδα των καπνικών προϊόντων, αριθμός εξαιρετικά σημαντικός στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον της χώρας.
Ειδικότερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) Αντώνης Μακρής τόνισε ότι αναγκαία είναι η εκπαίδευση των πολιτών, καθώς και η ενημέρωση της αντανάκλασης όλου αυτού που γίνεται στην κοινωνική ζωή. Ανέλυσε τις διαδικασίες της αγροτικής διακίνησης όσον αφορά στην εσωτερική αγορά καπνού και τις επιπλοκές που δημιουργούν ενώ αναφέρθηκε και στη διαδικασία ελέγχων.
«Η λύση δεν είναι η αύξηση της φορολογίας, διότι η οποιαδήποτε αύξηση αυτής δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις κέρδους σ' αυτούς που φοροδιαφεύγουν. Η όποια φορολόγηση πρέπει να αφήνεται να κατακαθίσει στην αγορά, να γίνει αποδεκτή, να εξισορροπηθεί. Τρανό παράδειγμα είναι η φορολογία στα καπνικά η οποία έχει να αλλαχθεί τα τελευταία δύο χρόνια και δείχνει αυτό τον χρόνο που διάγουμε αυξητική τάση λόγω της προαναφερόμενης ενέργειας» ανέφερε ο κ. Μακρής.
Στις προσπάθειες των διωκτικών αρχών, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν σημειώσει πολλές και σημαντικές επιτυχίες στην πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, αναφέρθηκαν τόσο ο Στέφεν Χέντερσον (Stephen Henderson), αξιωματούχος των βρετανικών τελωνείων -αποσπασμένος στην πρεσβεία στην Αθήνα, όσο και ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, ταξίαρχος Εμμανουήλ Πλουμής, ο διευθυντής Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος, πλοίαρχος Αλέξιος Καράκουλας και η γενική διευθύντρια Τελωνείων και ΕΦΚ Ειρήνη Γιαλούρη.
γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς του υπουργείου Δικαιοσύνης