Αλεξιάδης: Ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση θα αντικατασταθεί αν βρούμε τα ισοδύναμα
Ο Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, αρνήθηκε την κατηγορία της υπερφορολόγησης των πολιτών, αφού όπως τόνισε «από το νόμο που ψηφίσαμε το 15Αυγουστο δεν έχει επιβληθεί φόρος ούτε 1 λεπτό». «Είναι φόροι των προηγούμενων κυβερνήσεων», σημείωσε.
Όπως τόνισε αυτό το διάστημα αναγκάστηκε να υπερεκτεθει τηλεοπτικά «για να απαντηθούν τα θέματα φορολογίας».
«Να έρθω μία μέρα, με οποιοδήποτε δημοσιογράφο για να κουβεντιάσουμε τι φόροι έχουν μπει τώρα. Τώρα με τον ΕΝΦΙΑ έχουμε πάει στα 3,3 δισ.», είπε, ενώ εκτίμησε ότι στην κυβέρνηση έχουν γίνει «σοφότεροι σε σχέση με ότι λέγαμε προεκλογικά».
Αναφορικά με την μείωση από το 23% και την κλιμακωτή επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο Τρύφων Αλεξιάδης εκτίμησε πως δεν πρέπει να βιαζόμαστε.
«Όπως προκύπτει από το δελτίο τύπου υπάρχει η πρόταση για το κλιμακωτό ΦΠΑ, θα συζητηθεί και με τους θεσμούς. Έχουμε βρει πάρα πολλά εισοδήματα, αλλά δεν θέλουμε να είναι όπως το παρελθόν», σημείωσε, τονίζοντας ότι «το ΦΠΑ στην παιδεία θα αντικατασταθεί όταν θα βρεθούν ισοδύναμα».
«Είναι εύκολο να βάλουμε φόρο σε τσιγάρα σε καύσιμα, να επιβαρύνουμε την λαϊκή κατανάλωση, αλλά δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Αυτό που εξετάζουμε είναι να βρούμε τέτοια ισοδύναμα που δεν θα επιβαρύνουν τον κόσμο όπως το ΦΠΑ στα σχολεία. Υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε και άλλοι που διαλέγουν το πούρο τους», είπε.
Όπως σημείωσε «το πιο εύκολο θα ήταν να βάλουμε ΦΠΑ σε ένα είδος λαϊκής κατανάλωσης και να πούμε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο».
«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα βγάλει από την μία τσέπη τον πολιτών για να τα βάλει στην άλλη», ανέφερε.
Αναφορικά με τα δικαιολογητικά του ΕΝΦΙΑ, όπως είπε ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, «κάποια στελέχη ξενυχτούν για να ανέβουν τα πρώτα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ακόμα και απόψε (Τρίτη 20 Οκτωβρίου)».
Για τα τέλη κυκλοφορίας ο Τρύφων Αλεξιάδης σημείωσε πως στην κυβέρνηση «επιλέξαμε να έρθουν μετά την 1η Νοεμβρίου», τονίζοντας ότι «τρέχουμε σενάρια για να μεταφέρουμε το φορολογικό βάρος από τα μικρά και τα φθηνά αυτοκίνητα στα μεγάλα και ακριβά».
«Πρέπει να δώσουμε κίνητρα στον πολίτη πως θα πάρει πίσω τις πινακίδες του», ανέφερε.
Όπως σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης, «πρέπει να μοιραστεί δίκαια το φορολογικό βάρος. Να πληρώνουν όλοι ανάλογα με τις δυνάμεις τους, όπως λέει το Σύνταγμα και στα τέλη κυκλοφορίας».
Ο κ. Αλεξιάδης επικαλέστηκε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες «πάνω από 3.000 είναι τα ακίνητα Ελλήνων στο Λονδίνο», για τα οποία και οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να πληρώσουν φορολογία.
Το θέμα βρίσκεται στην δικαιοσύνη δεν μπορώ να σχολιάσω, σημείωσε για την υπόθεση Σαββαΐδου.
Πηγή: newmoney.gr