Πλειστηριασμοί: Τι ζητά η κυβέρνηση – τι απαιτούν οι Θεσμοί!

Σκηνικό στυγνού εκβιασμού και τρόμου καλλιεργούν με συστηματικό τρόπο οι εκπρόσωποι των Θεσμών, ασκώντας ισχυρότατες πιέσεις στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ώστε να αρθούν τα μέτρα που αφορούν στην προστασία της πρώτης κατοικίας - Τα ξένα funds σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της τρόικας εσωτερικού καραδοκούν προκειμένου να αγοράσουν τα δάνεια των Ελλήνων.

Πλειστηριασμοί: Τι ζητά η κυβέρνηση – τι απαιτούν οι Θεσμοί!
3'

Οι προθέσεις του Κουαρτέτου είναι εμφανείς, ιδίως μετά και τη διαρροή στον Τύπο των διαλόγων που είχαν τόσο με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι Θεσμοί ζητούν απελευθέρωση των πλειστηριασμών, αρκούμενοι απλά στο να πουν – αόριστα – ότι «το μέτρο αυτό δεν πρέπει να ισχύσει για τα φτωχά στρώματα». Ο κυνισμός τους περισσεύει και πλέον ο εκβιασμός σε βάρος μιας ολόκληρης χώρας γίνεται χωρίς κανένα πρόσχημα: «Με πλειστηριασμούς δίχως περιορισμούς οι τράπεζες θα μπορούν να απειλούν με εξώσεις για να πληρώνουν οι δανειολήπτες τα δάνειά τους».

Οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης επιμένουν ότι «η ελληνική κοινωνία έχει υποστεί ένα σοκ που καμία άλλη κοινωνία στο εξωτερικό δεν έχει βιώσει», αφού η χώρα έχει απωλέσει το 25% του ΑΕΠ της, τα εισοδήματα έχουν μειωθεί κατά 40%, ενώ η ανεργία βρίσκεται στο 26%, με τα μεγαλύτερα θύματα να παραμένουν όλοι όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα.

«Με τις προτάσεις σας, όσοι χρωστάνε, δεν θα υποχρεώνονται να πληρώνουν τα δάνειά τους», τους ανταπαντούν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Τι ζητά η κυβέρνηση – Τι απαιτούν οι Θεσμοί

Συνοπτικά, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει να εξαιρεθούν από τους πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας οι δανειολήπτες που υπάγονται στον νόμο Κατσέλη, εφόσον πληρούν τους παρακάτω όρους:

- Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να είναι έως 200.000 ευρώ, εφόσον πρόκειται για άγαμο, έως 250.000 ευρώ για ζευγάρι, ενώ τα όρια να προσαυξάνονται για κάθε παιδί (μέχρι 3 παιδιά) κατά 25.000 ευρώ.

- Το οικογενειακό εισόδημα να είναι έως 35.000 ευρώ και

- Το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του Κουαρτέτου δεν συμφωνούν με την ελληνική πρόταση και αντιπροτείνουν:

- Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να είναι έως 70.000 ευρώ ή έως 120.000 ευρώ
- Το ετήσιο εισόδημα για ένα άτομο να μην ξεπερνά τα 8.180 ευρώ, για το ζευγάρι τα 13.917 ευρώ, ενώ τα όρια να προσαυξάνονται για κάθε παιδί (μέχρι 3 παιδιά) κατά 3.350 ευρώ.
- Το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ

Τι κρύβεται πίσω από την εμμονή των δανειστών

Είναι πλέον κάτι παραπάνω από εμφανές ότι οι Θεσμοί επιχειρούν να ανοίξουν μια «Κερκόπορτα» στην ελληνική αγορά, ώστε ξένα επιχειρηματικά σχήματα και κερδοσκοπικά funds να αποκτήσουν τον έλεγχο κατοικιών που θα βγαίνουν χωρίς δεύτερη σκέψη στο «σφυρί», με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Οι ξένοι «τοκογλύφοι» έχουν ήδη έτοιμο το σχέδιο δράσης τους, σε αγαστή συνεργασία με «αχυρανθρώπους» της τρόικας εσωτερικού οι οποίοι θα παίξουν το ρόλο του μεσάζοντα και κρύβονται πίσω από τις εταιρείες που θα αγοράσουν τα «κόκκινα δάνεια».

Για ακόμη μία φορά, οι Έλληνες πολίτες βρίσκονται ενώπιον της τιμωρητικής συμπεριφοράς, με τους δανειστές να μετατρέπονται σε δεσποτικούς δυνάστες και να απαιτούν «γην και ύδωρ» από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Όπως όλα δείχνουν, το πρώτο «bras de fer» μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας θα γίνει στο EuroWorking Group της ερχόμενης Πέμπτης (29/10/2015).

Εάν δεν υπάρξει λύση, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνέχεια με έκτακτο Eurogroup. Εφόσον, δεν υπάρξει λύση ούτε κι εκεί, τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα αναζητήσει πολιτική λύση σε επίπεδο πολιτικών ηγετών, γεγονός που συνεπάγεται ακόμη και τη σύγκληση μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση οφείλει να παραμείνει αμετακίνητη στο ζήτημα της προστασίας από τους πλειστηριασμούς. Διαφορετικά, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την οργή των πολιτών, γεγονός που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες ακόμη και για την περαιτέρω βιωσιμότητά της.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
05:05ΚΟΣΜΟΣ