Στη γραμμή των Θεσμών ο Ντομπρόβσκις για τους πλειστηριασμούς
ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΝΤΙΜΟΥ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Η λύση που προκρίνουμε, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντομπρόβσκιτς, είναι η στοχευμένη στήριξη για τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο".
Νωρίτερα και ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχαν ο ίδιος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αλλά και ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης συζήτησαν την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την τρέχουσα αξιολόγηση η οποία σταμάτησε την περασμένη Παρασκευή και σημείωσε χαρακτηριστικά: "συζητήσαμε για το πρόβλημα που υπάρχει λόγω των διαφορετικών απόψεων στην τροποποίηση του νόμου Κατσέλη για την προστασια της πρώτης κατοικίας. Και οι δύο πλευρές θεωρούμε ότι πρέπει να βρεθεί έντιμος συμβιβασμός".
Για το ίδιο θέμα ο κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά το ύψος της προστασίας της πρώτης κατοικίας και ότι πρόθεση και των δύο πλευρών είναι να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. "Συνεχίζουμε τη δουλειά" κατέληξε ο ίδιος.
Σχολιάζοντας γενικότερα την πορεία των συζητήσεων με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος μίλησε για εποικοδομητικές συζητήσεις που δείχνουν ότι ακολουθείται η σωστή πορεία "η οποία θα συνεχιστεί και θα οδηγήσει στον κοινό στόχο που είναι η ελληνική οικονομία να μπει σε τροχιά ανάπτυξης".
Όπως είπε ο ίδιος, η επιτυχής συμπλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και θα αναθερμάνει την ελληνική οικονομία. Αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται πολιτική βούληση και αίσθηση εθνικής κυριότητας του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, ικανότητα να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν σωστά και διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους.
Πρόσθεσε δε ότι, η ΕΕ βρίσκεται δίπλα στις ελληνικές αρχές για την παροχή στοχευμένης τεχνικής βοήθειας σε ζητήματα όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής και διαφθοράς, η βέλτιστη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Είμαι πεπεισμένος κατέληξε, ότι με συνετή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα θα λύσει τα προβλήματά της και θα είναι ένα επιτυχημένο μέλος του ευρώ.
Οι κινήσεις να γίνουν γρήγορα ώστε να μην χαθούν κονδύλια, συνέστησε για το ΕΣΠΑ ο Β. Ντομπρόβσκις
Για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ ο αντιπρόεδρος δήλωσε ότι μετά τις πρόσφατες θεσμικές παρεμβάσεις που έκανε η Επιτροπή και οι οποίες εξασφαλίζουν επιπλέον ρευστότητα ύψους 2 δισ. ευρώ για τον ελληνικό προϋπολογισμό, είναι θέμα πλέον των Ελληνικών αρχών να δημιουργήσουν το κατάλληλο πλαίσιο για την αξιοποίηση αυτής της χρηματοδότησης.
Σημειώνεται ότι ήδη έχουν διατεθεί στην ελληνική πλευρά 835 εκατ. ευρώ, την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ το επόμενο διάστημα θα διατεθούν επιπλέον 500 εκατ. ευρώ.
Αναφέρθηκε μάλιστα σε έργα που βρίσκονται σε καθυστέρηση όπως το μετρό Θεσσαλονίκης και ο αυτοκινητόδρομος Μωρέας για τα οποία πρέπει να γίνουν γρήγορα κινήσεις ώστε να μην χαθούν κονδύλια, η εκταμίευση των οποίων πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ο κ. Ντομπρόβσκις μίλησε για ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων "που καλείται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση σε μικρό χρονικό διάστημα και όπως είπε, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και δεν υπάρχει χρόνος για να χαθεί".
ΦΠΑ στην παιδεία
Απαντώντας σε ερώτηση για τον ΦΠΑ στην παιδεία ο αντιπρόεδρος ανέφερε ότι "είχαμε συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση να αναζητήσει ισοδύναμα που να μην υποσκάπτουν τους στόχους του προϋπολογισμού. 'Άρα οι ελληνικές αρχές θα βρουν τα όποια εναλλακτικά μέτρα".
Πολυσύνθετο πρόβλημα το μεταναστευτικό
Για το μεταναστευτικό ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα που απαιτείται η συνεργασία των χωρών όχι μόνο της ΕΕ αλλά και των όμορων χωρών για την προστασία των συνόρων και τον εντοπισμό των λαθροδιακινητών, τη μεταφορά των μεταναστών και τη συντομότερη επιστροφή τους.
Η Ελλάδα όπως είπε, ήδη, λαμβάνει βοήθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά αποσυνέδεσε το θέμα αυτό από την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής λέγοντας ότι το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε έτσι κι αλλιώς.