Κατρούγκαλος-Ντομπρόβσκις: Στο τραπέζι ασφαλιστικό και εργασιακά
Οι εργασιακές σχέσεις, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ήταν οι τρεις βασικοί άξονες πάνω στους οποίους κινήθηκε η συζήτηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για «καλή και παραγωγική συνάντηση» κατά την οποία συζητήθηκε το συνταξιοδοτικό σύστημα, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση προκειμένου να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στην αγορά εργασίας, με στόχο να είναι περισσότερο ασφαλείς οι εργαζόμενοι, η αγορά να γίνει περισσότερη ευέλικτη και να δημιουργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας. Σε σχέση με τα εργασιακά είπε ακόμα ότι γνωρίζει πως η Ελλάδα βρίσκεται σε επαφή με διεθνείς οργανισμούς και εμπειρογνώμονες ώστε να εφαρμοστούν οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι «να επιστρέψει η αγορά εργασίας στην κανονικότητα», επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος.
Σχετικά με το θέμα των συντάξεων, ο υπουργός επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι στο συνταξιοδοτικό αυτό που είναι απαραίτητο είναι η μεταρρύθμιση και γι΄αυτό η Ελλάδα έχει ζητήσει τεχνική βοήθεια, έτσι ώστε να ποσοτικοποιηθούν οι προτάσεις της. «Προτείνουμε μια γενική μεταρρύθμιση που θα ικανοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, ως γενικό ισοδύναμο», είπε ο υπουργός και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στα προκαθορισμένα χρονικά πλαίσια.
«Εμείς από την πλευρά μας θα καταθέσουμε το νομοσχέδιο για τις συντάξεις μέσα στο Νοέμβριο. Αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο γιατί θα πρέπει να κάνουμε μέσα σε 40 μέρες, αυτό που δεν έγινε σε 40 χρόνια», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος. «Μιλάμε κυρίως για διαρθρωτική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και όχι για περικοπές.
Το σύστημα πρέπει να είναι δίκαιο, να προστατεύει τους πολίτες αλλά και να είναι πιο αναλογικό με τις εισφορές τους», τόνισε ο κ. Ντομπρόβσκις.
Ερωτηθείς για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι δεν αποτελούσε πρόταση των θεσμών και εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να προτείνουν ισοδύναμα.