Στη «μέγγενη» των Θεσμών η κυβέρνηση για προαπαιτούμενα και τράπεζες

Σε μια κούρσα ενάντια στο χρόνο επιδίδεται η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να «κλειδώσουν» οριστικά τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 2 δισ. ευρώ έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας μέσω ενός κατεπείγοντος πολυνομοσχεδίου, ενώ ήδη προετοιμάζεται και το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΒΑΖΟΥΝ «ΦΩΤΙΑ» ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ – ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ - Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η επίσκεψη του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις στην Αθήνα, αν και συνοδεύτηκε από δηλώσεις περί προόδου της Ελλάδας, εντούτοις κατέδειξε το στίγμα των προθέσεων από πλευράς Θεσμών, που ζητούν από την Αθήνα επίσπευση των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του «Μνημονίου 3». Ο ίδιος, μάλιστα, δεν απέφυγε να υπογραμμίσει την άρρηκτη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην «καλή πορεία του προγράμματος» και την «χαλάρωση των capital controls».

Είναι γεγονός ότι οι Βρυξέλλες δείχνουν να επιμένουν στην τακτική της εναλλαγής «ζεστού-κρύου» με την κυβέρνηση Τσίπρα, κάτι που φάνηκε και από την τοποθέτηση του πρόεδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την προηγούμενη Κυριακή (25/10/2015) στις Βρυξέλλες, όπου έπλεξε το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού, επειδή αποδέχθηκε την πρόταση για παροχή φιλοξενίας σε 50.000 πρόσφυγες. Δεν ήταν λίγοι, άλλωστε, εκείνοι που ερμήνευσαν τη στάση αυτή ως μια ένδειξη «χαλάρωσης» των Θεσμών επί του ελληνικού προγράμματος.

Ωστόσο, τα πράγματα μάλλον δείχνουν να είναι απολύτως πιεστικά προς την ελληνική πλευρά και ότι αυτή η «χαλάρωση» δεν είναι τίποτε περισσότερο από ακόμη ένα προπέτασμα καπνού.

Επί τάπητος τα προααπαιτούμενα – Τι θα γίνει με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καταθέτει σήμερα Πέμπτη (29/10/2015) στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τις εκκρεμότητες του πρώτου πακέτου, με τις πληροφορίες να θέλουν τα συναρμόδια υπουργεία να του προσδίδουν χαρακτήρα κατεπείγοντος, γεγονός που συνεπάγεται ότι δεν αποκλείεται η ψήφισή του ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Μεταξύ άλλων, το νομοθετικό κείμενο θα περιλαμβάνει όλο το πακέτο των αλλαγών που αφορούν στο συνταξιοδοτικό, στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αλλά και την ενσωμάτωση της οδηγίας της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ερωτήματα εγείρονται σχετικά με το εάν η κυβέρνηση θα κατορθώσει να εντάξει τελικά στο νομοσχέδιο και τη ρύθμιση για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει βρεθεί μια βιώσιμη λύση, η οποία θα αποκλείει την επιβολή του συντελεστή-«φωτιά» 23%.

Η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και το «αγκάθι» των πλειστηριασμών

Ταυτόχρονα, σήμερα αναμένεται και η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ένα από τα θέματα-κλειδιά που συνδέεται άμεσα με την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, οι πιέσεις των Θεσμών εντείνονται για «λύση εδώ και τώρα», ιδίως από την πλευρά της Κομισιόν. Αυτή η πίεση οδηγεί την κυβέρνηση στο να ρυθμίσει το μείζον αυτό ζήτημα είτε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είτε με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.

Και παρά το γεγονός ότι ο κ. Ντομπρόβσκις είχε δηλώσει από την Αθήνα ότι «επιδιώκεται μια κοινά αποδεκτή λύση», τα εισοδηματικά κριτήρια εξακολουθούν να παραμένουν «αγκάθι» μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών, με τους τελευταίους να ζητούν κατώτατο εισοδηματικό όριο για ζευγάρι χωρίς παιδιά στα 20.000 ευρώ και ουσιαστικά απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Ωστόσο, οι πλέον ψύχραιμες φωνές από πλευράς Βρυξελλών προκρίνουν ως λύση ένα «δίχτυ ασφαλείας» το οποίο θα τιμάται περί τα 150.000 – 160.000 ευρώ επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Γερμανική «εποπτεία» για οικονομία και προσφυγικό

Την ίδια στιγμή, ποικιλοτρόπως σχολιάζεται η επίσκεψη σήμερα Πέμπτη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ στην Αθήνα, όπου θα έχει αλλεπάλληλες επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

Πηγές με καλή γνώση γύρω από το θέμα τόνιζαν ότι ψηλά στην ατζέντα των επαφών του κ. Στάινμαγερ με την ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται η πορεία του νέου Μνημονίου, με τον Γερμανό πολιτικό να καλείται να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του κ. Τσίπρα, σχεδόν ένα μήνα μετά και την επανεκλογή του στην πρωθυπουργία.

Ταυτόχρονα, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, το Βερολίνο δείχνει να ανησυχεί για τις ολοένα αυξανόμενες προσφυγικές ροές μέσω της Ελλάδας προς την κεντρική Ευρώπη, γεγονός που ήδη πλήττει σοβαρά το προφίλ της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ενώ δημιουργεί σοβαρούς τριγμούς στους κόλπους του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο, ότι ο κ. Στάινμαγερ ενδέχεται να επισκεφθεί σε ρόλο «επόπτη» τη Μυτιλήνη από κοινού με τον κ. Τσίπρα, ώστε να δει την πρόοδο σε ό,τι αφορά στα hot spots.

Πολιτική κατευνασμού

Η κυβέρνηση καλείται για ακόμη μία φορά να τρέξει πιο γρήγορα από τις εξελίξεις και τούτο με όχι και τόσο ευχάριστες συνέπειες για την περαιτέρω βιωσιμότητά της.

Από το μια, το «pressing» των Θεσμών που ζητούν γρήγορες λύσεις για να «μείνει η Ελλάδα στις ράγες» κι από την άλλη η απαίτηση της κοινωνίας για χαλάρωση των σκληρών μέτρων, καθώς ήδη φαίνεται ότι επικρατεί αναβρασμός και η οργή του κόσμου περισσεύει.

Εδώ δημιουργείται ένα οξύμωρο σχήμα: Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να κατευνάσει είτε τη μία είτε την άλλη πλευρά εξελίσσονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, αφού τα συμφέροντα της οικονομικής και της κοινωνικής επιβίωσης, αν και μοιάζουν αλληλένδετα, την ίδια στιγμή είναι περισσότερο αντικρουόμενα από ποτέ.

Σχετικές ειδήσεις