Τσακαλώτος: Απομακρύναμε τον κίνδυνο του «κουρέματος» – Ένταση με Κουτσούκο και Μανιάτη
Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχει στο σχέδιο νόμου η πρόβλεψη για αντικειμενική αξιολόγηση των διοικητών των τραπεζών, αλλά και επιλογή των μελών του ΤΧΣ από Επιτροπή στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος.
«Όσοι κριθούν ανεπαρκείς θα απομακρυνθούν», ξεκαθάρισε ζητώντας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις διοικήσεις των τραπεζών που - όπως υποστήριξε - συνδέονταν με πολιτικά κόμματα, με κανάλια και ποδοσφαιρικές ομάδες.
Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε επίσης αισιόδοξος για τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίσης των τραπεζών, επισημαίνοντας πως και μόνο το γεγονός ότι στη διαδικασία συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης δίνει ένα «ισχυρό σήμα» στην αγορά και δείχνει ότι θα υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ανέβηκαν οι τόνοι με Μανιάτη και Κουτσούκο
Πάντως, παρά την ευρεία συναίνεση των κομμάτων στο νομοσχέδιο, δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «συντρόφους» με εκείνους της ΝΔ, φράση που προκάλεσε την άμεση αντίδραση των Γιάννη Κουτσούκου και Γιάννη Μανιάτη.
«Πρέπει να ντρέπεστε» είπε σε έντονο ύφος προς τον κ. Τσακαλώτο, ο Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος με τη σειρά του, τους κατηγόρησε ότι δίνουν θεατρική παράσταση για τα κανάλια, ενώ ο Γιάννης Κουτσούκος συνέχισε προς τον κ. Τσακαλώτο: «Μιλάτε εσείς που φέρατε τα capital controls; Δεν είναι δυνατόν να το ανεχθούμε αυτό. Δεν ήμασταν ποτέ σύντροφοι με τη ΝΔ. Συγκυβερνήσαμε για λόγους εθνικής ανάγκης. Δεν υποστείλατε τη σημαία της ιδεολογικής διαφοροποίησης από τη ΝΔ».
«Αποσύρω ανεπιφύλακτα ότι έχετε σχέσεις συντροφικότητας», απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θέτοντας τέλος στην αντιπαράθεση.
Σταθάκης: Επιβεβλημένη η ανακεφαλαιοποίηση
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε επιβεβλημένη από τις συνθήκες την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
«Φαντάζει παράδοξη η κριτική για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων», συνέχισε ο κ. Σταθάκης και τόνισε πως η εξέλιξη από το 2010 έως το 2014 δείχνει, ότι τα κόκκινα επιχειρηματικά και στεγαστικά έφτασαν από το 10% το 2010 στο 39,9% το 2015.
Ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε ακόμα, ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ένα από τα τρία κομβικά σημεία για την επιστροφή στην ανάπτυξη, προβλέποντας ότι «οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ανακοινωθούν αύριο και θα είναι χαμηλότερες από αυτές που προέβλεπαν οι καταστροφολόγοι».
Ο κ. Σταθάκης συνέχισε λέγοντας ότι η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση πριν από τις εκλογές κρίθηκε από τον ελληνικό λαό, ενώ αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συμφωνίας υποστήριξε ότι «απομειώνει δραστικά τα πλεονάσματα, αναδιαρθρώνει το βραχυχρόνιο χρέος των 50 δισ. ευρώ και το μετατρέπει σε μακροχρόνιο και ανοίγει το θέμα της αναδιάρθρωσης. Οριοθετεί επίσης την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ένταξη στο τραπεζικό σύστημα».
Σε ό,τι αφορά στα capital controls και τις ζημιές που προέκυψαν για τις τράπεζες, είπε ότι δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης, αλλά και ότι «θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν δεν είχε πιεσθεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας με συγκεκριμένες αποφάσεις».
Καταλήγοντας ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε, ότι η κυβέρνηση εξομάλυνε με ικανότατο τρόπο τη λειτουργία της οικονομίας και η ομαλή λειτουργία είναι αυτή που οδηγεί σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά ύφεσης από αυτά που είχαν προβλεφθεί.