Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια
Oδηγία της Τράπεζας της Ελλάδος στις εμπορικές τράπεζες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις-εξπρές για τα «κόκκινα» στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια ανάλογα με την κατηγορία, το ύψος τους και το προφίλ του δανειολήπτη.
Σε ρυθμίσεις «κόκκινων» στεγαστικών, επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων «σπρώχνει» τις εμπορικές τράπεζες η Τράπεζα της Ελλάδος με βάση την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που σε συνδυασμό με τον Κώδικα Δεοντολογίας αποτελούν τον μπούσουλα για να επανέλθει σε ορθή πορεία το μεγαλύτερο ποσοστό από δάνεια ύψους 107 δισ. ευρώ που δεν εξυπηρετούνται.
Σύμφωνα με το Εθνος, ήδη η BlackRock ολοκλήρωσε τη χαρτογράφηση όλων των προβληματικών δανείων και παρέδωσε την ανάλυσή της (segmentation report) στην Τράπεζα της Ελλάδος την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.
Οπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές η χαρτογράφηση των δανείων έγινε ανά κατηγορία, δηλαδή ιδιωτών και επιχειρήσεων, ανά μέγεθος δανείου, π.χ. μικρά στεγαστικά, δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, κ.λπ.
Προχώρησε στην κατάταξη των επιχειρηματικών δανείων ανά κλάδο. Αποτύπωσε τον βαθμό δανεισμού των κόκκινων δανειοληπτών καθώς πολλοί έχουν δάνεια σε περισσότερες από μια τράπεζες.
Προχώρησε δε σε διαχωρισμό για τα δάνεια που μπορούν να ανακτηθούν και τα οποία κυρίως είναι δάνεια βιώσιμων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι 4 βασικότερες ρυθμίσεις που προτείνονται είναι:
Ανταλλαγή ακινήτου με άλλο μικρότερης αξίας.
Πληρωμή ενός μέρους του δανείου και πάγωμα του υπολοίπου.
Επιμήκυνση της διάρκειας και πέραν του προσδόκιμου ορίου ζωής του δανειολήπτη με μεταφορά βαρών στους εγγυητές - κληρονόμους.
Μεταφορά της κυριότητας του ακινήτου στην τράπεζα και πληρωμή ενοικίου, το οποίο θα καθορίζεται με βάση τις τιμές που ισχύουν σήμερα στην αγορά.
Το σημαντικότατο αυτό θέμα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας πρέπει να κλείσει άμεσα η κυβέρνηση. Το χάσμα μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης παραμένει, καθώς η ελληνική πρόταση «καλύπτει» σχεδόν το 74% των ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας, ενώ εκείνη των δανειστών μόλις το 20%. Ωστόσο, θα πρέπει να βρουν άμεσα λύση.
Μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με την Καθημερινή, η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει και το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση την Πέμπτη και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κάποιες από τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, μέχρι να ψηφιστεί να κατατεθούν και τροπολογίες με επιπλέον προαπαιτούμενες δράσεις, αφού έως τώρα έχουν ολοκληρωθεί ή είναι πολύ κοντά στο να κλείσουν οι περίπου 35 από τις 49 παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να εκταμιευθούν τα 2 δις ευρώ.
Εφόσον κλείσει αυτό το πακέτο μέτρων, θα ανοίξει ένας δεύτερος γύρος με τη λίστα των προαπαιτούμενων μέτρων για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Αθήνα δεν έχει ακόμα λάβει τη σχετική λίστα, αφού αυτή θα δοθεί όταν ολοκληρωθεί το πρώτο πακέτο των μέτρων.
Πέραν αυτών, οι δανειστές έχουν σχεδιάσει να επιστρέψουν στην Αθήνα μετά το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου για τον πρώτο έλεγχο του προγράμματος. Αν και είναι προγραμματισμένο η επίσκεψή τους να διαρκέσει έως τις 20 του μήνα, στελέχη των θεσμών θεωρούν βέβαιο ότι ο έλεγχος θα διαρκέσει πολύ περισσότερο.