Κάπα Reasearch: Ποιοι κλάδοι έχουν τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα
Τις μεγαλύτερες προοπτικές για ανάπτυξη στην Ελλάδα, παρουσιάζει σε έρευνα που διεξήχθη, ο κλάδος του τουρισμού, ενώ ακολουθεί με διαφορά ο αγροτικός κλάδος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε η ΚΑΠΑ Research με αντικείμενο την «Ανάπτυξη και τις προκλήσεις της επιχειρηματικότητας εν μέσω κρίσης», ο τουρισμός συγκεντρώνει ποσοστό 75,7% των απαντήσεων στο ερώτημα «ποιοι κλάδοι προσφέρουν σήμερα τις περισσότερες ευκαιρίες για επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα».
Ακολουθεί με ένα 54,1% ο αγροτικός τομές και η παραγωγή τροφίμων, με 45,4% ο κλάδος της ενέργειας, με 39,4% η ναυτιλία, 35,2% οι επικοινωνίες και νέες τεχνολογίες, ενώ ο «πολυφορεμένος» εν μέσω κρίσης κλάδος της μαζικής εστίασης συγκεντρώνει ένα ποσοστό 31,6%.
Ένα συντριπτικό ποσοστό 96,4% αξιολογεί αυτή την στιγμή την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας κακή και αρκετά κακή (έναντι 90,2% την ίδια περίοδο πέρυσι), ενώ ένα 74,4% θεωρεί ότι σε ένα χρόνο από σήμερα η ελληνική οικονομία θα παραμένει σε ύφεση.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ένα δείγμα 2.003 ατόμων, πανελλαδικά σε 13 περιφέρειες της χώρας το διάστημα μεταξύ 15-19 Οκτωβρίου για λογαριασμό του διαδικτυακού καναλιού για την καινοτομία και την ανάπτυξη www.ka-business.gr, που διοργανώνει το 9ο πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ, το ερχόμενο Σάββατο 7/11 στη Θεσσαλονίκη.
Ο τουριστικός κλάδος θεωρείται, σε ποσοστό 77,6% από τους ερωτηθέντες, ότι μπορεί να συμβάλλει στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και στη βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης, ενώ ως προς τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τις καλύτερες προοπτικές εμφανίζουν με σειρά κατάταξης, καταρχάς ο θαλάσσιος τουρισμός, ο πολιτιστικός, ο ιατρικός- ιαματικός, ο αγροτικός και ακολουθούν συνεδριακός και θρησκευτικός.
Τι λένε οι επιχειρηματίες
Στο ερώτημα που έγινε στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αναφορικά με το πόσο αισιόδοξοι είναι για το μέλλον της επιχείρησής τους, σχεδόν 7 στους 10 ή αλλιώς 68,1% δήλωσε από λίγο έως καθόλου, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή το αντίστοιχο ποσοστό ήταν σε αναλογία 1 στους 2.
Τι ζητούν οι επιχειρηματίες ώστε να παραμείνει η δραστηριότητά τους βιώσιμη; Σχεδόν 4 στους 10 (38,4%) ζητεί χαμηλότερη φορολογία, 19,4% πιο απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα, 12,1% χαμηλότερες φορολογικές εισφορές, 9,3% ισχυρό τραπεζικό σύστημα και ενίσχυση ρευστότητας και ακολουθεί με 8,3% η πολιτική σταθερότητα κι ένα ακόμη 6,5% χαμηλότερο επίπεδο γραφειοκρατίας.
Οι επιχειρηματίες ρωτήθηκαν και για τις ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προβούν κατά την επόμενη διετία: Στο συγκεκριμένο ερώτημα πολλαπλής επιλογής προηγείται σε ποσοστό 35,8% η απάντηση «να αναπτύξω την επιχείρησή μου», και ακολουθεί με ένα 26,2% «να συρρικνώσω την επιχείρησή μου», με ένα 20,3% «να κλείσω την επιχείρησή μου» και με ένα 19,3% ''να μεταφέρω την έδρα της στο εξωτερικό», 10,7% απάντησε «να αλλάξω δραστηριότητα», 10,4% «να πουλήσω την επιχείρησή μου», 8,9% «να κηρύξω πτώχευση», ενώ ένα 8,6% σκέφτεται να αναστείλει τη λειτουργία της μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες.
Από το σύνολο των ερωτηθέντων, οι οποίοι ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τη δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα και διαθέτουν παράλληλα και το απαιτούμενο κεφάλαιο, οι 5 τομείς που θα τους ενδιέφεραν περισσότερο εντοπίζονται στις επικοινωνίες και νέες τεχνολογίες, τον τουρισμό- πολιτισμό, τη μαζική εστίαση και τη διασκέδαση, τον αγροτικό τομέα και την εκπαίδευση- επαγγελματική κατάρτιση. Για την κατηγορία των ανέργων και των φοιτητών η αντίστοιχη πεντάδα διαμορφώνεται ως εξής: τουρισμός- πολιτισμός, αγροτικός τομέας και παραγωγή τροφίμων, επικοινωνίες και νέες τεχνολογίες, μαζική εστίαση και διασκέδαση, συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Απογοήτευση προκαλεί η απάντηση από το σύνολο των ερωτηθέντων για τη φυγή της νέας γενιάς στο εξωτερικό: Στο ερώτημα «Εάν το παιδί σας ήθελε να ζήσει στο εξωτερικό, θα το ενθαρρύνατε», πάνω από 8 στους 10 ή 82% απαντά ναι και μάλλον ναι και μόλις 14,3% είναι στο «όχι και μάλλον όχι».
Πηγή: newmoney.gr