«Ναι μεν, αλλά» από τον Μοσκοβισί για το ελληνικό χρέος
ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΟ ΓΑΛΛΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟ
Ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε τον κ. Μοσκοβισί και του εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο της μητέρας του, ενώ στάθηκε στις διαφορετικές συνθήκες της συνάντησης, σε σύγκριση με τις πολύωρες διαπραγματεύσεις το καλοκαίρι στις Βρυξέλλες.
Στην ατζέντα των συνομιλιών στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν τα προαπαιτούμενα, το χρέος, τα «κόκκινα δάνεια» και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
«Συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό για τα πάντα. Πρέπει να ολοκληρωθεί η ανεκεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν το τέλος του έτους και η κυβέρνηση το γνωρίζει πολύ καλά», ανέφερε αρχικά ο κ. Μοσκοβισί εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.
Ακολούθως, ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται ως ισχυρός εταίρος στο πλευρό της Ελλάδας, εκφράζοντας ικανοποίηση από τη συνεργασία με την κυβέρνηση, αλλά και αισιοδοξία ότι με τις θετικές προσπάθειες και των δύο πλευρών θα μπορέσει να βρεθεί ένας συμβιβασμός για ζητήματα που παραμένουν εκκρεμή αναφορικά με προαπαιτούμενα.
Ειδικότερα, ο Μοσκοβισί είπε ότι χρειάζεται να γίνουν συλλογικά όλες οι προσπάθειες για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος, προσθέτοντας ότι επίκεινται σημαντικές συζητήσεις στο Eurogroup στις 9 Νοεμβρίου, σε λιγότερο από μια εβδομάδα από τώρα.
«Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνεργασία με την κυβέρνηση» είπε ο Eπίτροπος, προσθέτοντας ότι, ειδικά μετά τον Ιούλιο, τα πράγματα βελτιώνονται. Ο Μοσκοβισί ανέφερε επίσης ότι είναι σημαντικό, όλα τα προαπαιτούμενα ("milestones") να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αλλά και ότι με τον πρωθυπουργό συζήτησαν τα σημεία στα οποία χρειάζεται ακόμα να γίνουν βελτιώσεις. Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε αισιόδοξος, ότι «με τις θετικές προσπάθειες και των δύο πλευρών θα μπορέσει να βρεθεί ένας συμβιβασμός».
«Υπάρχει ένα καλό μομέντουμ για την Ελλάδα τώρα. Μαζί οικοδομούμε την επιστροφή της εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητη για να υπάρξουν επενδύσεις», διότι, όπως συμπλήρωσε, ο κοινός στόχος είναι η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή, που πρέπει να επανέλθουν στην Ελλάδα.
Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ακόμα ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ισχυρός εταίρος για την Ελλάδα, βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας», και ότι «είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα στην επιτυχία του προγράμματος μεταρρυθμίσεων», ώστε να υπάρξει κοινή επιτυχία, για τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα.
Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στην ατζέντα θεμάτων που εκκρεμούν έως την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Μετά απ’ αυτά, πρόσθεσε, «θα ήταν δυνατόν να συζητηθούν τα θέματα του χρέους, με μια φιλόδοξη αλλά επίσης ρεαλιστική προσέγγιση». «Και το συζητήσαμε αυτό με τον πρωθυπουργό», συνέχισε, για να τονίσει: «Νομίζω είμαστε στο σωστό μονοπάτι αλλά πρέπει να συνεχίσουμε το βήμα και το μομέντουμ».
Ερωτηθείς εάν μίλησαν για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι συζήτησαν για όλα τα σχετικά θέματα και όλα τα ζητήματα. Τέλος, σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν από το τέλος του έτους - και η κυβέρνηση το γνωρίζει πολύ καλά αυτό.
Στο μεταξύ, θετικές προσεγγίσεις από τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, σε μείζονα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, διαπίστωσε η ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την συνάντηση Τσίπρα -Μοσκοβισί, συζητήθηκαν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη συμφωνία και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Για το θέμα των «κόκκινων δανείων» που έθεσε ο πρωθυπουργός, «ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μπορεί να βρεθεί λύση που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή». Σχετικά δε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, «οι δύο πλευρές εξέφρασαν την βεβαιότητά τους ότι το θέμα θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς πριν το τέλος του χρόνου».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «ο Πιερ Μοσκοβισί μίλησε εξαιρετικά θετικά για την μέχρι τώρα συνεργασία της Ελλάδας με τους θεσμούς. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συνεννόηση στα ανοιχτά ζητήματα, καθώς και την ιδιαίτερη αισιοδοξία του για την πορεία και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος».
Τα προαπαιτούμενα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν το Eurogroup
Την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί το πρώτο πακέτο των προαπαιτουμένων πριν από το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας 9 Νοεμβρίου, τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Όπως τόνισε, η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων είναι αναγκαία προϋπόθεση ώστε να εκταμιευθούν τα 2 δισ. ευρώ που προβλέπονται από τη συμφωνία.
Μάλιστα, ανέφερε ότι εάν δεν επιλυθούν τα 3- 4 εκκρεμή ζητήματα από το πρώτο πακέτο, «η συμφωνία στο Eurogroup θα είναι πιο δύσκολη».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «πρέπει να προχωρήσει βήμα- βήμα και όταν έρθει η ώρα θα συζητήσουμε και το θέμα του χρέους».
Η λύση για το χρέος, κατά τον κ. Μοσκοβισί, «πρέπει να διέπεται από φιλοδοξία και πραγματισμό και να είναι πολιτικά αποδεικτή από τους εταίρους». Επίσης, είπε ότι θα υπάρξουν προτάσεις για τη διευθέτηση του χρέους και από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Πάντως, ειδικά για το χρέος, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε αισιόδοξος ότι η συζήτηση θα αρχίσει πριν από τα Χριστούγεννα και ότι η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να παρουσιάσει τις θέσεις της, καθώς ήδη εργάζεται μια ομάδα στο υπουργείο, η οποία θα ενημερώσει το ΚΥΣΟΙΠ. Ενώ, εάν υπάρχει καλή πίστη και από τις δύο πλευρές, είπε, υπάρχουν πολλές τεχνικές λύσεις για την αντιμετώπιση του θέματος.
Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος κατέστησε σαφές προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο, ότι «πρέπει να καταλάβουν και οι θεσμοί ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερη περίπτωση και υπάρχουν πράγματα που γίνονται σε ύφεση και πράγματα που δεν γίνονται». Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση έχει καταρτίσει έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη που περιλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη συζήτηση για το χρέος.
Ο κ. Μοσκοβισί, παρά τις επίμονες ερωτήσεις, δεν απάντησε εάν θα αποσυνδεθεί η αξιολόγηση από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τόνισε απλά την ανάγκη για ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα, βιώσιμες τράπεζες και προστασία των καταθέσεων.
Στις κοινές δηλώσεις, που ακολούθησαν τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών του κ. Μοσκοβισί με τον κ. Τσακαλώτο και τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος μίλησε, εξάλλου, για τη δυνατότητα οικοδόμησης ενός νέου success story για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη και να ευημερεί μέσα σε αυτήν.