Κριτική στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ άσκησε ο Γιώργος Τσίπρας

«Η χώρα δεν έχει λόγο να υιοθετεί άκριτα γεωπολιτικά συμφέροντα τρίτων, χωρίς κανένα όφελος για την ίδια, ως κριτήριο αποκλεισμού ή προώθησης ενεργειακών σχεδιασμών», ανέφερε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας, μιλώντας σε συνέδριο για το φυσικό αέριο, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Κριτική στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ άσκησε ο Γιώργος Τσίπρας

Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της μέγιστης διαφοροποίησης των πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου και της επιδίωξης νέων ενεργειακών συνεργασιών, προκειμένου η χώρα μας να αναδειχθεί σε περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου και άσκησε κριτική στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, λέγοντας ότι αυτή πρέπει να διακρίνεται από ισοτιμία στη μεταχείριση των κρατών - μελών και των διάφορων ενεργειακών σχεδιασμών, κάτι που δεν εξασφαλίστηκε πάντοτε, όπως είπε, κατά το πρόσφατο παρελθόν.

«Εξετάζουμε θετικά κάθε προτεινόμενο ενεργειακό σχέδιο που προωθεί την εθνική ενεργειακή μας πολιτική από όπου και αν προέρχεται», ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο κ. Τσίπρας και σημείωσε συγκεκριμένα την υποστήριξη της κυβέρνησης προς τους αγωγούς ΤΑΡ (που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Ελλάδας και Αλβανίας προς την Ιταλία), τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό, τον κάθετο ευρωπαϊκό αγωγό, το νότιο ευρωπαϊκό αγωγό που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς και τον αγωγό που πρόκειται να μεταφέρει αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι θα υπάρξει σύντομα κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την Κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ για βελτίωση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων για τη χώρα.

Τα οφέλη για την αλβανική οικονομία από τη διέλευση του αγωγού ΤΑΡ παρουσίασε ο υφυπουργός Ενέργειας της Αλβανίας.

Τοποθέτησε το άμεσο και έμμεσο οικονομικό όφελος για τη γειτονική χώρα στα 450 εκατ. ευρώ, ενώ σημείωσε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (2000 κατά την περίοδο κατασκευής και 700 κατά την περίοδο λειτουργίας), την κατασκευή 35 γεφυρών και 130 χλμ. δρόμων, τη δημιουργία προϋποθέσεων για κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και τη θέρμανση νοικοκυριών με φυσικό αέριο.

Τα ενεργειακά έργα στα οποία συμμετέχει η χώρα μας και περιλαμβάνονται στον κατάλογο των έργων που χαρακτηρίζονται ως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος παρουσίασε ο κ. Νίκος Αγαλιώτης, γενικός διευθυντής Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας.

Σε αυτά περιλαμβάνονται οι αγωγοί ΤΑΡ, ο ελληνοβουλγαρικός, ο υποθαλάσσιος αγωγός Ελλάδας - Ιταλίας, ο αγωγός Ανατολικής Μεσογείου, η κατασκευή σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, και σταθμού συμπίεσης στους Κήπους του Έβρου, κ.α.

Σχετικές ειδήσεις