Αναστέλλονται οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων!
Σύμφωνα με «τα Νέα», η προαναφερόμενη τροπολογία ενδέχεται να κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα που θα ψηφιστεί το βράδυ.
Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, χωρίς τους δασικούς χάρτες δεν μπορεί να υπάρχει ακριβής αποτύπωση μιας περιοχής .
Όπως επισημαίνουν «οι δασικοί χάρτες θα οριστικοποιήσουν την αποτύπωση, οπότε και θα ξεκαθαριστεί ποια αυθαίρετη κατασκευή θα κατεδαφίζεται και ποια όχι».
Οι δασικοί χάρτες έχουν μετατραπεί σε αδύναμο κρίκο του Κτηματολογίου.
Και ο αργός ρυθμός κύρωσής τους απειλεί - με τη σειρά του - να... τινάξει στον αέρα το σχεδιασμό του Κτηματολογίου.
Αυτός είναι και ο λόγος που το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο να φέρει νόμο για την επίσπευση της κύρωσης των δασικών χαρτών.
Ιδιαίτερα για την Αττική, όπου το πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες είναι πολύ έντονο, ο στόχος είναι – με το νέο νόμο - η κύρωσή τους να μην υπερβαίνει τη διετία.
Σήμερα σε όλη την Ελλάδα – όπου το 25,5% αποτελείται από δάσος - η κύρωση των δασικών χαρτών, δηλαδή το στάδιο όπου οι χάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν, δεν υπερβαίνει το 1% της έκτασης της Ελλάδας.
Το πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες οφείλεται – κατά κύριο λόγο - στις χιλιάδες αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί σχετικά με το χαρακτήρα της εμφανιζόμενης έκτασης στο χάρτη, στην έλλειψη χρηματοδότησης, αλλά και στη μη ύπαρξη ψηφιακού υποβάθρου στις διοικητικές πράξεις των δασαρχείων, με συνέπεια να χάνεται πολύτιμος χρόνος.