Αυξήσεις στα τιμολόγια νερού σε αγρότες, οικίες και βιομηχανία
Προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριζε πώς όταν καθίσει στην καρέκλα της εξουσίας θα ευνοήσει τους Έλληνες αγρότες.Έλεγε λοιπόν πώς θα μειώσει το αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ με παράλληλη αύξηση ποσοστό φορολόγησης για εκείνους που λαμβάνουν μεγάλες ενισχύσεις και πώς θα ισχύει η προκαταβολή φόρου στο 50% και όχι 100%.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ 2016 ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΑΥΣΤΗΡΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ - ΑΥΞΗΣΕΙΣ - «ΦΩΤΙΑ» ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Ξέχασε μάλλον να πει στην ελληνική αγροτιά πως θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς θα κληθεί να αντιμετωπίσει αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού τον Ιούλιο του 2016.
Οι αυξήσεις στο τιμολόγιο του νερού θα φέρουν, με την μορφή ντόμινο, άνοδο των τιμών σε όλα τα αγροτικά προϊόντα που καταναλώνει καθημερινά η ελληνική οικογένεια.
Η ελληνική κυβέρνηση, λοιπόν, έχει την υποχρέωση, αφού είναι προαπαιτούμενο, το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2016 να θέσει ένα αυστηρό πλαίσιο κοστολόγησης και έλεγχου των τιμών του οικιακού, αγροτικού αλλά βιομηχανικού νερού.
Επίσης, θα πρέπει να κάνει πράξη όλες εκείνες τις αναγκαίες δράσεις, για την πλήρη εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου ως προς τις εταιρείες ύδρευσης ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ αλλά και να ληφθούν ανεξάρτητες ρυθμιστικές αποφάσεις.
Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές πώλησης του νερού να αυξηθούν, ύστερα από πολιτική απόφαση. Όπως εκτιμάται οι αυξήσεις θα βαρύνουν περισσότερο τους αγρότες, αφού οι δανειστές, όπως υποστηρίζουν, το νερό ύδρευσης στην Ελλάδα χρεώνεται μόλις στο 10%-15% του πραγματικού κόστους, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο περιβάλλοντος υπολογίζεται ότι απορροφάται το 80% των υδάτινων πόρων της χώρας.
Αυξήσεις, ωστόσο, θα υπάρξουν και στο τιμολόγιο του οικιακού νερού, αφού βάσει μελετών για τα σχέδια διαχείρισης υδάτων που ήδη έχει πραγματοποιηθεί από το Ειδική Γραμματεία Υδάτων, το νερό για οικιακή χρήση χρεώνεται σε ποσοστό 30%- 40% φθηνότερα του πραγματικού κόστους.