Eurogroup: «Θα αναγνωρίσει πρόοδο, δεν θα εγκρίνει εκταμίευση της δόσης»
Πηγές από τις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι το Eurogroup θα αναγνωρίσει μεν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο δεν πρόκειται να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι το 90% της απόστασης μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών έχει καλυφθεί και ότι είναι δυνατή η επίτευξη τελικής συμφωνίας εντός των προσεχών ημερών.
Δείτε LIVE τις αφίξεις στο Eurogroup:
Διαβάστε ΕΔΩ τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ
Διαβάστε ΕΔΩ τις δηλώσεις Μοσκοβισί
Διαβάστε ΕΔΩ τις δηλώσεις Σόιμπλε
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι υπήρξε πρόοδος και ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο για να επιτευχθεί συμφωνία σε όλους τους τομείς.
Τόνισε, ακόμη, ότι το Eurogroup θα αποτιμήσει την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι ο κ. Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ θα έχουν γεύμα εργασίας πριν από την συνεδρίαση.
Επίσης, ο κ. Σχοινάς επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφορικά με την προετοιμασία του Eurogroup, αλλά και τη διαχείριση του προσφυγικού.
Πάντως, είναι ξεκάθαρο πια ότι η ελληνική πλευρά, τόσο από την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ, όσο και από τη δήλωση Σταθάκη, αναζητεί πολιτική λύση στο θέμα των «κόκκινων» δανείων.
«Νομίζω ότι η διαπραγμάτευση που κάναμε αυτές τις ημέρες με τους θεσμούς “έκλεισε τον κύκλο της”, άρα είναι μια πολιτική απόφαση που πρέπει να ληφθεί», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας.
Πού διαφωνούν οι δύο πλευρές
Η πρόταση της Αθήνας προβλέπει προστασία της πρώτης κατοικίας, αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ για άγαμο, έως 250.000 ευρώ για ζευγάρι, με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ ανά παιδί μέχρι τα τρία, φτάνοντας σε 325.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια και αφορά όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών τους (δάνεια, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, κλπ) δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
Η ελληνική πλευρά, αν και επισήμως φαίνεται να μην κάνει πίσω από τα αρχικά κριτήρια που έχει βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, φέρεται να είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο η αντικειμενική αξία του ακινήτου να υποχωρήσει στις 180.000 ευρώ, με προσαύξηση 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και 25.000 ευρώ για το κάθε παιδί.
Από την άλλη, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν προτείνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το εισοδηματικό όριο να ξεκινά από τα 8.180 ευρώ για ένα άτομο και τα 13.917 για ζευγάρι, με προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία, η αξία της πρώτης κατοικίας να είναι μέχρι 120.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών να φτάνει τις 120.000 ευρώ.