Πλειστηριασμοί: Ούτε οι μισοί δεν πρόκειται να προστατευθούν!
Όπισθεν ολοταχώς - για άλλη μια φορά - από την ελληνική κυβέρνηση - Βάσει της νέας πρότασης, που κατατέθηκε στην τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς, το ποσοστό των ιδιοκτητών που προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς «πέφτει» στο 56% κατά μέσο όρο και σύμφωνα με πληροφορίες η εξέλιξη αυτή είναι προϊόν της ελληνικής πρότασης.
ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ: «ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ» Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ: «ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΜΙΣΑ»
Μάλιστα στην κυβέρνηση αισθάνονται αισιόδοξοι για αυτή την εξέλιξη αγνοώντας ότι πολιτικά έχουν κατεβάσει τον πήχη από τις βαρύγδουπες δηλώσεις των εποχών: «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».
«Για την πρώτη κατοικία η διαπραγμάτευση έχει φτάσει πολύ κοντά στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε κυβερνητική πηγή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι κυβέρνηση και θεσμοί συγκλίνουν σταδιακά προς την ελληνική πρόταση και ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια και ως προς την αντικειμενική αξία.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το ποσοστό αυτών που θα καταφέρουν να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους θα πέσει στο 56% κατά μέσο όρο, ενώ προβλέπεται προστασία για όσους έχουν κατοικία αντικειμενικής αξίας 180.000 ευρώ, η οποία θα αυξάνεται κατά 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί -με ανώτατο όριο τα τρία παιδιά.
Προστασία πρώτης κατοικίας θα έχουν, σύμφωνα με την πρόταση, όσοι έχουν εισόδημα, το οποίο θα υπολογίζεται με βάση το κόστος διαβίωσης και θα πολλαπλασιάζεται με ένα συντελεστή. Όπως σημειώνεται, για το συντελεστή υπάρχουν δύο σενάρια: πρώτον, να είναι 1,7 φέτος και να υποχωρήσει στο 1,6 το επόμενο έτος και στο 1,5 στο τρίτο έτος.
Με τον τρόπο αυτό, καλύπτεται από τους πλειστηριασμούς το 62%, το 56% και το 52%, αντιστοίχως.
Δεύτερον, να ανέλθει ο πολλαπλασιαστής στο 1,6 και να είναι σταθερός για τρία χρόνια, με το ποσοστό των υπό προστασία ιδιοκτητών να είναι στο 56%.
Λαμβανομένου υπόψη ότι η αρχική θέση της Αθήνας έκανε λόγο για κάλυψη του 99% των δανειοληπτών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, γίνεται κατανοητό ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλά βήματα πίσω, προκειμένου να «συναντηθεί» με τις απαιτήσεις των δανειστών, ωστόσο οι Θεσμοί επιμένουν, προφανώς, ζητώντας ακόμα μεγαλύτερη υποχώρηση.