Χουλιαράκης: Ο καθορισμός χαμηλών πρωτογενών πλεονασμάτων είναι επιτυχία της κυβέρνησης
Για δυνατότητα εξόδου από την κρίση έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης»τον καθορισμό χαμηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο της τάξης του 7,25% του ΑΕΠ.
Μιλώντας στην Ολομέλεια, κατά την κύρωση του απολογισμού και του ισολογισμού του κράτους του 2013 -και απαντώντας στην σφοδρή κριτική του Ευ. Βενιζέλου - είπε πως το κλειδί της επιτυχίας του νέου προγράμματος είναι οι χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι για το πρωτογενές ισοζύγιο, επισημαίνοντας πως απεγκλωβίζει την ελληνική οικονομία από το φαύλο κύκλο της προκυκλικής δημοσιονομικής πολιτικής και, μαζί με την αναδιάρθρωση του χρέους, επιτρέπει την ανάκαμψη και την έξοδο από την κρίση.
Όπως τόνισε επίσης ο κ. Χουλιαράκης, οι χαμηλοί δημοσιονομικοί στόχοι επιτρέπουν στην κυβέρνηση να αποφύγει τη λήψη περαιτέρω μέτρων στα επόμενα τρίμηνα και δημιουργεί τον χώρο για τη στήριξη των χαμηλότερων στρωμάτων.
Άσκησε δε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, χαρακτηρίζοντας το "success story" αντιπαράδειγμα στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, καταλογίζοντάς της «αδιέξοδη» οικονομική πολιτική, λέγοντας ότι έσφιξε υπερβολικά «τα λουριά» στην αρχή της θητείας της και στο τέλος τα χαλάρωσε προ των ευρωεκλογών για να μαζέψει ψήφους.
Όπως εξάλλου ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης, η σημερινή κυβέρνηση πήρε μαθήματα οικονομικής ιστορίας από τους λανθασμένους μακροοικονομικούς σχεδιασμούς της τριετίας 2012-2014, λέγοντας πως «τα μελλοντικά βιβλία οικονομικής ιστορίας θα αναφέρουν ότι η προκυκλική δημοσιονομική πολιτική, με την επιθετικότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, οδηγεί σε βάθεμα και όχι σε έξοδο από την ύφεση».
«Χαίρομαι που ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι είχε γνώση της λανθασμένης πολιτικής, αλλά αναρωτιέμαι γιατί αυτό δεν επηρέασε τη διαπραγμάτευση» επανήλθε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας πως η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να αντισταθμίζεται από αντίστοιχα μέτρα επέκτασης, και το δικό μας μέτρο ενσωματώνει τέτοια μέτρα με την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την αναδιαπραγμάτευση του χρέους.