«Ίλιγγο» προκαλεί το χρέος της Ελλάδας
ΖΑΛΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΑΠΟ ΤΑ «ΦΕΣΙΑ» ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ - ΤΑ «ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ» ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
Κι ενώ οι πιστωτές δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι το ελληνικό χρέος παραμένει εξυπηρετήσιμο, με πλέον πρόσφατη την τοποθέτηση του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, οι αριθμοί παραμένουν αμείλικτοι παρουσιάζοντας μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», στο ποσό των 296 δισ. ευρώ δεν συμπεριλαμβάνεται το λεγόμενο «κρυφό χρέος», ύψους 25 δισ. ευρώ, που είναι οι δυνητικές υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου σε περίπτωση καταπτώσεως των εγγυήσεων που έχει παράσχει σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης. Αυτοί οι φορείς δεν είναι άλλοι από τις κρατικές επιχειρήσεις.
Εάν οι εγγυήσεις αυτές καταπέσουν στο σύνολό τους, τότε το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να «εκτοξευτεί» έως και τα 320 δισ. ευρώ.
Απογοητευτικά τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος
Με βάση τα αριθμητικά δεδομένα που αναλύει η Τράπεζα της Ελλάδος, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης στην Ελλάδα από το 2005 έως το 2015 φτάνει κατά μέσο όρο τα 289 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα 367 δισ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο του 2011, ποσό που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών.
Σημειώνεται ότι στο συνολικό δημόσιο χρέος δεν περιλαμβάνονται ούτε τα κόστη εξυπηρέτησης των δανείων που αφορούν στις εγγυήσεις του Δημοσίου για τις τράπεζες, και έχουν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ώστε να καλύψουν μέρος της χρηματοδότησης που έχουν αντλήσει μέσω του ELA. τα επιτόκια δηλαδή που καταβάλλονται ετησίως και το μέσο σταθμικό ύψος των οποίων είναι της τάξης του 2%.
Πληρωμές έως το 2059!
Επί της ουσίας, τα «θαλασσοδάνεια» δεν φαίνεται να έχουν τελειωμό: η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη με αποπληρωμές δόσεων που αφορούν σε προηγούμενα δάνεια και εκτείνονται έως το έτος 2059.
Παράλληλα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «καίγεται» να λάβει την πρώτη δόση των 2 δισ. ευρώ, όχι για να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία της χώρας, αλλά για να αποπληρώσει χρέη προς το ΔΝΤ μέχρι τον Δεκέμβριο, τα οποία ξεπερνούν τα 1,2 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, το ελληνικό κράτος δεν έχει ακόμα εισπράξει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) παρά μόνον ένα μέρος του τρίτου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ήτοι 23 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 10 δισ. ευρώ προορίζονται για το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και βρίσκονται μέχρι στιγμής σε ειδικό λογαριασμό στο Λουξεμβούργο. Επιπλέον, άλλα 13 δισ. ευρώ που έχουν εκταμιευθεί, χρησιμοποιήθηκαν για τις μεγάλες πληρωμές χρέους προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ που εκκρεμούσαν από τους προηγούμενους μήνες.
Σε ποιους χρωστάμε;
Καταρχάς, πιστωτές της χώρας είναι όλοι κάτοχοι εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Σε αυτούς το ελληνικό κράτος χρωστά, αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ.
Άλλα 18 δισ. ευρώ οφείλει η χώρα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα κληθεί να επανεξετάσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας μετά το πέρας της πρώτης αξιολόγησης. Οι δόσεις αποπληρωμής αυτού του χρέους ολοκληρώνονται το 2024, οπότε και αναμένεται – υπό φυσιολογικές συνθήκες – η αποπληρωμή του.
Στην ΕΚΤ το ελληνικό χρέος υπολογίζεται σε 20 δισ. ευρώ. Αυτά χρήματα αφορούν σε παλιά ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία υπόκεινται σε καθεστώς διακράτησης τόσο από την ΕΚΤ όσο και από τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών που ανήκουν στην Ευρωζώνη. Σημειώνεται πως το χρέος αυτό είχε εξαιρεθεί από το κούρεμα του ελληνικού χρέους το 2012. Η επόμενη δόση για την εξόφληση του χρέους προς την ΕΚΤ προσδιορίζεται για τον Απρίλιο του 2016 και η μεθεπόμενη για τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου.
Οι οφειλές προς PSI και ESM
Την ίδια στιγμή, 36 δισ. ευρώ οφείλει τo ελληνικό Δημόσιο σε ιδιώτες επενδυτές κατόχους των νέων ελληνικών ομολόγων, τα οποία είχαν προκύψει από το PSI του 2012 και τις εκδόσεις ομολόγων του 2014.
Οι αποπληρωμές των ομολόγων αυτών θα αρχίσουν τον Φεβρουάριο του 2023. Και επειδή γίνεται λόγος για ιδιώτες επενδυτές, αυτοί χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
- Θεσμικοί επενδυτές
- Hedge Funds
- Ασφαλιστικά Ταμεία
- Φυσικά πρόσωπα
Όσο για το χρέος προς τον ESM, ο κρατικός κορβανάς θα πρέπει να αδειάσει σε πρώτη φάση κατά 23 δισ. ευρώ, ενώ εν συνεχεία αυτά θα γίνουν 25, αμέσως μόλις εκταμιευθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ, για την οποία θα αποφανθεί το Eurogroup.
Προοδευτικά, όμως, η οφειλή αυτή αναμένεται να αυξηθεί με το «ταβάνι» της να ορίζεται στα 86 δισ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, όλα θα εξαρτηθούν από το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν εν τέλει έως το 2018, οπότε και λήγει το Μνημόνιο 3.
Και το βαρέλι, δυστυχώς, δεν φαίνεται να έχει πάτο...