Με 5,1 δισ. ευρώ χαρίζεται η ελληνική οικονομία στους ξένους επενδυτές
Η ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΕΦΕΡΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΑΞΙΕΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΠΙΝΑΚΙΟΥ ΦΑΚΗΣ
Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση με την οποία το ποσό που πρέπει να καλυφθεί από τους ιδιώτες μετόχους μαζί με τη συνδρομή των προγραμμάτων διαχείρισης στοιχείων παθητικού (Liability Management Exercise - LME) υπολογίζεται σε περίπου 9 δισ. ευρώ. Μαζί με τη συμμετοχή του ΤΧΣ, το συνολικό ποσό της ανακεφαλαιοποίησης θα ανέλθει στα 13,7 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό στα 50,6 δισ. ευρώ, μέσα σε τρία μόλις χρόνια.
Με την ολοκλήρωση των εγγραφών στο βιβλίο προσφορών της Πειραιώς ολοκληρώνονται οι αυξήσεις κεφαλαίου για τη συγκέντρωση των ιδιωτικών κεφαλαίων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Μια ανακεφαλαιοποίηση –μετέωρο βήμα- που για να ολοκληρωθεί με επιτυχία βασίστηκε σε αποτιμήσεις απόλυτα εικονικές και δημιούργησε μεγάλους κερδισμένους και χαμένους....
Μεγάλοι χαμένοι, οι παλαιοί μέτοχοι που έγιναν οι αποδιοπομπαίοι τράγοι που θυσιάστηκαν χωρίς συζήτηση.
Μεγάλος χαμένος και το ΤΧΣ (οι έλληνες φορολογούμενοι) που θα διαθέτει μετά την ανακεφαλαιοποίηση το 21% του μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών έχοντας επενδύσει για αυτό 40 δισ. το 2013 και συνολικά 47 δισ. ευρώ.
Οι μετοχές των τραπεζών αλλάζουν χέρια σε τιμές-σοκ και οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι νέοι ξένοι ιδιώτες επενδυτές που με 5,1 δισ. συνολικά απέκτησαν αξίες πολλαπλάσιων δισ. ευρώ.
Στο σύνολό τους οι τράπεζες που διαθέτουν 345 δισ. ενεργητικό και 210 δισ. σταθμισμένο ενεργητικό με βάση τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου...αποτιμώνται όλες μαζί περίπου στα 800 εκατομμύρια.
Για να εξασφαλιστούν νέα 5,1 δις. ευρώ (1,55 δισεκ. στην Alpha, 1,5 δισεκ. στην Eurobank, 475 εκατ στην Εθνική και 1,34 δισεκ. στην Πειραιώς) χαρίστηκαν τα 18 δισ. υπάρχοντα κεφάλαια των τραπεζών αλλά και αξίες πολλαπλάσιες που διαθέτουν, μέσω των χαμηλών αποτιμήσεων.
Κι αυτό γιατί για να επιτευχθεί η συγκέντρωση ιδιωτικών κεφαλαίων σε τόσο ιδιαίτερες πολιτικές συνθήκες, με τη διαπραγμάτευση και τη μοίρα των τραπεζών ουσιαστικά στον αέρα, υπήρξαν και οι μεγάλοι χαμένοι της διαδικασίας το ΤΧΣ (που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ελλήνων φορολογουμένων) και οι έλληνες μέτοχοι των τραπεζών που βλέπουν αμέτοχοι....τις συμμετοχές τους να συρικνώνονται.
Διότι, οι έλληνες μέτοχοι μην μπορώντας να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στις αυξησεις άφησαν τα μερίδιά τους στους ξένους επενδυτές σε πολύ χαμηλές τιμές.
Έτσι οι τιμές των νέων ετοχών του συνόλου των τεσσάρων τραπεζών διαμορφώθηκαν κοντά στο 0 από 0,01 ευρώ της Eurobank, 0,04 για την Alpha Bank μέχρι 0,02 ευρώ για την Εθνική.
Οι ίδιες τράπεζες που διαθέτουν 345 δισ., ενεργητικό και 210 δισ., σταθμισμένο ενεργητικό ...αποτιμώνται όλες μαζί περίπου στα 800 εκατ., ευρώ.
Και περίπου 200-300 χιλιάδες μικρομέτοχοι και παλαιοί επενδυτές αλλά και το ΤΧΣ...ξεπούλησαν τα ποσοστά τους και βλέπουν πια την αξία των μετοχών τους να μηδενίζεται. Βέβαια θα ακολουθήσουν reverse split ώστε να αυξηθεί η αξία ανά τραπεζική μετοχή με προτεινόμενες αναλογίες : 100 παλαιές μετοχές για μία νέα στη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς, 50 παλαιές μετοχές για μία νέα για την περίπτωση της Alpha Bank και 15 παλαιές για μία νέα μετοχή στην Εθνική Τράπεζα.