Ποιους ρίχνει στα «μαλακά» και ποιους όχι το νέο ποινολόγιο τη Εφορίας

Με «μαστίγιο» από τη μία και «καρότο» από την άλλη, θα αντιμετωπίζονται οι φορολογούμενοι βάσει του νέου Κώδικα Φορολογικών Ποινών. Ποιοι απαλλάσσονται από αυστηρά πρόστιμα και πόσο θα τιμωρούνται οι φορολογούμενοι που δεν συνεργάζονται με τις εφορίες.

ΠΟΙΟΙ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΒΑΡΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΘΑ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Σύμφωνα με το νέο Κώδικα Ποινών ο οποίος έχει τεθεί σε ισχύ από τις 17 Οκτωβρίου, στα ελαφριά πια θα «πέφτουν» όσοι εντοπίζονται να διαπράττουν φορολογικές παραβάσεις.

Όσοι το είχαν συνήθειο να μην κόβουν αποδείξεις, πλέον δεν τιμωρούνται με υψηλά πρόστιμα, αλλά με έναν και μόνον πρόστιμο το οποίο θα αναλογεί με το 50% του ΦΠΑ στην αξία των αποδείξεων που δεν κόπηκαν.

Το υπουργείο Οικονομικών ποντάρει και… επιβραβεύει τους «συνεργάσιμους» φορολογούμενους. Η «φορολογική απειθαρχία», θα τιμωρείται με πρόστιμο 2.500 ευρώ!

Ποιες υποθέσεις θα οδηγούνται στη δικαιοσύνη;

Για απόκρυψη φορολογητέας ύλης με ΦΠΑ πάνω από 50.000 ευρώ ή 100. 000 ευρώ, η «τσουλήθρα» οδηγεί στη δικαιοσύνη.

Δείτε αναλυτικά τα πρόστιμα σύμφωνα με την Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:

-Για εκπρόθεσμες δηλώσεις ή μη υποβολή δηλώσεων από τις οποίες προκύπτει φόρος για καταβολή καθώς και δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων επιβάλλονται τα εξής πρόστιμα: 100 ευρώ όταν ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων, 250 ευρώ για απλογραφικά βιβλία, 500 ευρώ για διπλογραφικά.

-Από 10% έως 50% πρόστιμα επί του φόρου που αποφεύχθηκε να πληρωθεί –εξαιτίας ανακριβούς υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης.

-Δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ ή παρακρατούμενου φόρου, με την προϋπόθεση πως η αρχική δήλωση, έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.

Πόσο θα τιμωρείται η μη «συνεργασία»;

Αν σας καλέσουν από την Εφορία για παροχή πληροφοριών ή κατάθεση επιπλέον στοιχείων για τα οικονομικά σας και δεν πάτε, ανάλογα με τον τύπο των βιβλίων που τηρείται, σας περιμένουν κλιμακωτά πρόστιμα : 100, 250 και 500 ευρώ.

Πρόστιμο 100 ευρώ κόβεται στην περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής, ελλιπούς υποβολής ή μη υποβολής δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου (γονικών παροχών, κληρονομιών, δωρεών, κερδών από τυχερά παιχνίδια, μεταβίβασης ακινήτων, ΕΝΦΙΑ φόρος offshore και δηλώσεις Ε9) καθώς και κερδών από τυχερά παιχνίδια. Ειδικά γι’ αυτήν την κατηγορία, οι «συνήθεις ύποπτοι», όσοι δηλαδή επαναλάβουν την παράβαση μέσα σε πέντε χρόνια, το αρχικό πρόστιμο θα διπλασιάζεται. Και αν το ξανακάνουν, θα τετραπλασιάζεται.

Ειδικά για τις παραβάσεις συμβολαιογράφων, φυλάκων μεταγραφών και προϊσταμένων κτηματολογικών γραφείων για παραβάσεις σχετικές με τον ΕΝΦΙΑ, το πρόστιμο είναι ένα τοις χιλίοις επί της αξίας του ακινήτου. Όμως, αυτό δε μπορεί να είναι χαμηλότερο από 300 ευρώ και υψηλότερο από 1000 ευρώ.

Στη δικαιοσύνη θα οδηγούνται με αυτεπάγγελτες ποινικές διώξεις υποθέσεις μη έκδοσης αποδείξεων πάνω από 10.000 ευρώ, για απόκρυψη φορολογητέας ύλης που οδηγεί σε φόρο πάνω από 100.000 ευρώ ή 50.000 ευρώ ειδικά για ΦΠΑ.

Ειδικά για τον ΦΠΑ

Σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα. Εξαιρείται της επιβολής κυρώσεων ο λήπτης που τελούσε σε καλή πίστη κατά τη λήψη των στοιχείων.

Όταν διαπιστώνεται μη υποβολή ή ανακριβή δήλωση, με συνέπεια τη μη απόδοση ή τη μειωμένη απόδοση ή την επιπλέον έκπτωση ή επιστροφή ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με 50% επί του ποσού του φόρου που θα προέκυπτε από τη μη υποβληθείσα δήλωση ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα.

Όσοι δεν έχουν κάνει δήλωση έναρξης εργασιών και ασκούν οικονομική δραστηριότητα, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό 50% επί του ποσού του ΦΠΑ που θα έπρεπε να είχε αποδοθεί για όλη τη διάρκεια λειτουργίας της οικονομικής δραστηριότητας.

Σε κάθε πρόσωπο μη υπόχρεο σε υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ που εκδίδει φορολογικά στοιχεία με ΦΠΑ, χωρίς να έχει τέτοια υποχρέωση, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό 50% επί του αναγραφόμενου φόρου που δεν αποδόθηκε.

Σχετικές ειδήσεις