Χτυπούν τη φοροαποφυγή με ...φοροδιαφυγή!
Πύργος της Βαβέλ ο νέος χάρτης των προστίμων, εντάσσονται κι αυτά στον λαβύρινθο των βαρών, που παρά τη ρητορική της κυβέρνησης για επιβαρύνσεις στους έχοντες και χτύπημα στους φοροφυγάδες και τη φοροαποφυγή, δημιουργεί πεδίο δόξης λαμπρό για χαλαρότητα και ατιμωρησία για όσους δεν κόβουν αποδείξεις.
Πεδίο δόξης λαμπρό για φοροφυγάδες τα ηπιότερα πρόστιμα με πρόσχημα την εισπραξιμότητα - Τι λέει ο νέος χάρτης
Το δημοφιλές μότο «δεν πληρώνω, αν δεν πάρω απόδειξη» φαίνεται να πηγαίνει περίπατο με την κατάργηση των αυτοτελών προστίμων μετά από έλεγχο για κάθε απόδειξη που δεν είχε εκδοθεί και «νομιμοποιεί» όλους αυτούς - που παρά το γεγονός της προσαρμογής των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων τους στους νέους συντελεστές ΦΠΑ - σφυρίζουν αδιάφορα όταν είναι η ώρα της... απόδειξης.
Κατά το νέο πλαίσιο δεν ισχύουν επίσης τα αυτοτελή πρόστιμα για έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων και για αποδοχή εικονικών τιμολογίων.
Δηλαδή πάνε περίπατο και οι ρητορείες περί χτυπήματος της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής με τη δικαιολογία ότι η υπερφορολόγηση είχε σαν αποτέλεσμα την εκτόξευση των προστίμων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και την αύξηση της... φοροδιαφυγής!.
Την ίδια ώρα η αφαίμαξη σε συνταξιούχους και μισθωτούς αποτελεί σταθερή πηγή εσόδων για τα κρατικά ταμεία.
Αναλυτικότερα, κατά το υπουργείο, σε μια προσπάθεια «να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των φόρων» αλλάζουν όλα. Τα πρόστιμα γίνονται σαφώς ηπιότερα, όμως ποια είναι τα πρόστιμα και κυρίως πόσο ελαστικές θα είανι οι αρμόδιες αρχές στην είσπραξη τους...
Το υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη προχωρεί σε διόρθωση των λαθών, αφαίρεση των υπερβολών και ορθολογικοποίηση των προστίμων καθώς όπως σημειώνει δεν υπάρχει φορολαγνεία και προστιμολαγνεία. Ταυτόχρονα όμως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν φτάσει στα 82 δισ. ευρώ από πολίτες και επιχειρήσεις... νούμερο που περιλαμβάνει τόσο φόρους όσο και πρόστιμα.
Μιλώντας στην εκδήλωση προβολής των αποτελεσμάτων του έργου «Συνεργατικά Δίκτυα Ανοιχτής Καινοτομίας» (COINs), του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι το υπουργείο αντιμετωπίζει τα γενικότερα προβλήματα της οικονομίας μέσα στο όριο του ρεαλισμού και της κοινωνικής ευαισθησίας «και πιστεύουμε ότι με λογικές κοινωνικής δικαιοσύνης και εφαρμογής του Συντάγματος θα προχωρήσουμε, μέσα και από τον διάλογο με τους φορείς, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και, γενικά, με την κοινωνία». «Το υπουργείο είναι στη μέση ενός τυφώνα» σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης, «δεχόμαστε πιέσεις και απειλές στη μέση μιας επικοινωνιακής καταιγίδας είτε πως χαρίζουμε στους φοροφυγάδες ή ότι είμαστε σκληροί, αλλά είμαστε εδώ, για να λύνουμε προβλήματα...».
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, σχολίασε ότι το ζητούμενο είναι να παταχθεί η φοροδιαφυγή και όχι το ύψος των προστίμων. Σημείωσε δε ότι έχουν αυξηθεί υπερβολικά τα φορολογικά βάρη για τους μικρομεσαίους, και ζήτησε από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με ευαισθησία τους επιχειρηματίες που έχουν παραμείνει στη χώρα και αγωνίζονται για το μέλλον τους.
Ο νέος χάρτης των προστίμων
Ωστόσο ο νέος χάρτης των προστίμων, μοιάζει με πύργο της Βαβέλ όπως περιγράφεται σε μια πολυσέλιδη εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, και.. εντοπίζονται σε ένα λαβύρινθο παραπομπών σε άρθρα, παραγράφους και διατάξεις οι οποίες ίσχυαν, άλλαξαν και μετά άλλαξαν ξανά. Ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας ψηφίστηκε το 2013, τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του 2014 αλλά άλλαξε την άνοιξη του 2014, καθώς τα αρχικά του πρόστιμα ήταν «τρελά» και τώρα άλλαξε ξανά.
Τελικά κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς ισχύει σήμερα και δεν θα γίνει σοφότερος αν το αναζητήσει στην ιστοσελίδα της ΓΓΔΕ. Εκεί θα βρει αναρτημένο τον αρχικό Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ο οποίος πολύ απλά σήμερα δεν ισχύει σε πολλά άρθρα του ενώ εγκύκλιος της ΓΓΔΕ, από μη εξειδικευμένος νομικός με γνώση επί των φορολογικών, ...δεν διαβάζεται.
Τι προβλέπει ο νέος χάρτης
* Τόκος εκπρόθεσμης καταβολής: 0,73% σε μηνιαία βάση για κάθε εκπρόθεσμη καταβολή οποιουδήποτε φόρου, τέλους , προστίμου ή εισφοράς μετά την 1η Ιανουαρίου 2014
* Εκπρόθεσμες δηλώσεις ή μη υποβολή δηλώσεων από τις οποίες προκύπτει φόρος για καταβολή καθώς και δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων: 100 ευρώ όταν ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων, 250 ευρώ για απλογραφικά βιβλία ,500 ευρώ για διπλογραφικά. Επιπρόσθετα προβλέπονται πρόστιμα ίσα με 10% έως και 50% του φόρου που αποφεύχθηκε να πληρωθεί λόγω ανακριβούς υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης. Δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ ή παρακρατούμενου φόρου εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.
* Παραβάσεις μη ανταπόκρισης φορολογουμένων σε αίτημα της Φορολογικής Διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων: 100-250-500 ευρώ ανάλογα με τον τύπο των τηρούμενων βιβλίων
* Άρνηση συνεργασίας στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου: 2.500 ευρώ
* Μη εγγραφή στο φορολογικό μητρώο ή εγγραφή περισσότερες φορές: 2.500 ευρώ
* Μη τήρηση αξιόπιστου λογιστικού συστήματος για πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα: 2.500 ευρώ
* Μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων (αποδείξεις – τιμολόγια): Για παραβάσεις οι οποίες διαπράχθηκαν από 17 Οκτωβρίου 2015 και μετά δεν επιβάλλονται αυτοτελή πρόστιμα (250-500 ευρώ με πλαφόν τα 30.000 ευρώ). Επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% επί του ΦΠΑ που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς.
* Εκπρόθεσμη υποβολή, ελλιπής υποβολή ή μη υποβολή δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου (γονικών παροχών, κληρονομιών, δωρεών, κερδών από τυχερά παιχνίδια, μεταβίβασης ακινήτων, ΕΝΦΙΑ φόρος off shore και δηλώσεις Ε9) και κερδών από τυχερά παιχνίδια: πρόστιμο 100 ευρώ
* Επανάληψη της ίδιας παράβασης εντός πενταετίας, μετά από νέο φορολογικό έλεγχο: διπλασιασμός του αρχικού προστίμου και σε περίπτωση νέας υποτροπής τετραπλασιασμός
* Παραβάσεις συμβολαιογράφων, φυλάκων μεταγραφών και προϊστάμενοι κτηματολογικών γραφείων για παραβάσεις σχετικές με τον ΕΝΦΙΑ: Πρόστιμο ένα τοις χιλίοις επί της αξίας του ακινήτου- δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 300 ευρώ ή υψηλότερο από 1.000 ευρώ
* Εγκλήματα φοροδιαφυγής: Τέλος (από 17 Οκτωβρίου 2015 και μετά) τα πρόστιμα για παραβάσεις φοροδιαφυγής για μη έκδοση αποδείξεων πάνω από 5.000 ευρώ, έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων έκδοση –λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων, νόθευση φορολογικών στοιχείων. Θα επιβάλλονται, διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, πρόστιμα σχετικά με το εισόδημα ή τον ΦΠΑ που προκύπτει με βάση αυτά τα στοιχεία. Έρχονται όμως αυτεπάγγελτες ποινικές διώξεις για υποθέσεις μη έκδοσης αποδείξεων άνω των 10.000 ευρώ και για απόκρυψη φορολογητέας ύλης που οδηγεί σε φόρο πάνω από 100.000 ευρώ ή 50.000 ευρώ ειδικά για ΦΠΑ.