Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών
Στην Αθήνα φθάνουν σήμερα οι εκπρόσωποι των θεσμών για το νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάθεση και ψήφιση της δεύτερης δέσμης των προαπαιτούμενων μέτρων μέσα στο Δεκέμβριο.
Στον κατάλογο με τα νέα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, δράσεις κατά του λαθρεμπορίου, η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, το νέο μισθολόγιο του δημοσίου, το χρονοδιάγραμμα για τον ΑΔΜΗΕ, η στρατηγική για τη σύσταση και λειτουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Αντικείμενο συζήτησης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών είναι πιθανό αυτές τις ημέρες να αποτελέσει, έστω και άτυπα, και το ασφαλιστικό, στο πλαίσιο της αξιολόγησης, το οποίο πάντως δεν θα περιλαμβάνεται στη δεύτερη δέσμη με τα προαπαιτούμενα καθώς οδεύει για τη Βουλή τον Ιανουάριο.
Ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ είπε ότι η κυβέρνηση θα φέρει ολοκληρωμένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση η οποία σε συνδυασμό με διαρθρωτικές αλλαγές, θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από το αν είχαν τύχη στον εργασιακό τους βίο ή ήταν μακροχρόνια άνεργοι, εφόσον έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια εργασίας να έχουν μια εθνική σύνταξη ως βάση πάνω στην οποία δομείται η σύνταξη. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις.
Αναφορικά με το ζήτημα της συνέχεια του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει το συμβιβασμό και αν θέλει να παραμείνει στο πρόγραμμα ή όχι, επισημαίνοντας ότι ζητάει εξαιρετικά σκληρές μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα.
Χθες, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέφερε ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων η εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, ενώ η περάτωση της αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2016. Ο κ. Ντάισλεμπλουμ δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων θεσμικών ελληνικών τραπεζών οι ανάγκες είναι σχετικώς περιορισμένες και δεν αναμένεται να υπερβούν τα 5,5 δισ. ευρώ.
Ο αρμόδιος για τα οικονομικά Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι τα νέα είναι ενθαρρυντικά σε σχέση με τις ανάγκες των θεσμικών τραπεζών, αλλά και σε σχέση με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Είπε ακόμη ότι το ζητούμενο τώρα είναι η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας επισημαίνοντας όμως ότι ως τώρα η Ελλάδα έχει δείξει αξιοσημείωτη αποφασιστικότητα στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
«Η χώρα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και έχει ξεπεράσει τους δυσκολότερους κάβους», είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση αυτή είναι κυβέρνηση 4ετίας» και πως αισθάνεται πολύ ασφαλής με την πλειοψηφία των 153.
Είπε όμως ότι σε αυτόν τον ορίζοντα 4ετίας υπάρχουν μεγάλα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και γι΄αυτό, για τις κρίσιμες αλλαγές, θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις, πρώτα απ' όλα στην κοινωνία και, γιατί όχι, αυτές να αποτυπωθούν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.