Κόκκινα δάνεια: Ξεπουλάνε την επιχειρηματικότητα και τα σπίτια των ελλήνων σε ξένα funds
Μέχρι την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου θα τα έχουν κλειδώσει όλα για να πάρουν την αστεία και ευτελή δόση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που μας χρωστούν οι δανειστές.
Υποτίθεται ότι στις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων με τους αρμόδιους υπουργούς, στο σκέλος των κόκκινων δανείων, στο τραπέζι βρίσκεται ο τρόπος διαχείρισης, ο ρόλος των ειδικευμένων εταιρειών διαχείρισης αλλά και το εάν και ποια δάνεια θα πουληθούν σε distress funds.
Μάλιστα ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, μετά την πρώτη συνάντηση που είχε το βράδυ της Τρίτης με εκπροσώπους των θεσμών, ανέφερε ότι ο στόχος είναι έως την ερχόμενη Παρασκευή να κλείσει η συμφωνία, προκειμένου το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο να ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 18 Δεκεμβρίου.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά συζητά μόνο για τη διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, αποκλείοντας το ενδεχόμενο πώλησης σε ξένα funds των μη εξυπηρετούμενων δανείων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Επίσης, στα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές είναι και η έκδοση ΚΥΑ για την εφαρμογή του νόμου Κατσέλη.
Η συζήτηση με τους δανειστές και τους εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομίας για τα κόκκινα δάνεια θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.
Ποια είναι όμως η αλήθεια;
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει να δοθούν σε ξένα funds τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν μιλάμε για πολύ μεγάλες επιχειρήσεις ή και για μικρομεσαίες.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις παραδίδονται στους γύπες των δανειστών. Είναι οριστικό καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπερασπισθεί την ελληνική επιχειρηματικότητα.
Τι συνεπάγεται αυτή η εξέλιξη; Δεδομένου ότι όλες οι επιχειρήσεις ή τουλάχιστον οι περισσότερες, μικρές και μεγάλες, μέσα στα χρόνια του μνημονίου, με την επιβολή των capital controls και τις τράπεζες να μην μπορούν να δώσουν χρήμα μπήκαν στο «κόκκινο». Με την πώληση των «κόκκινων δανείων», αυτομάτως ένα μέρος των επιχειρήσεων αυτών περνάει στα ξένα funds.
Με απλά και λίγα λόγια η ελληνική επιχειρηματικότητα θα ελέγχεται σε ένα μεγάλο βαθμό από τα κοράκια των αγορών που θα μπορούν να καθορίζουν διοικήσεις και να λαμβάνουν αποφάσεις που αφορούν και στους εργαζόμενους. Αυτός είναι και ο λόγος που επηρεάζεται ολόκληρη η ελληνική οικονομία. Με την ψυχρή λογική των funds και δεδομένου ότι θα έχουν αγοράσει τα δάνεια σε πολύ μικρότερη αξία από αυτή που ελήφθησαν οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών είναι δεδομένες.
Περιττό να υπενθυμίσουμε πώς οι δανειστές ελέγχουν ήδη ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής οικονομίας μέσω των τραπεζών, τις οποίες ουσιαστικά ελέγχους πλήρως και έχουν βάλει πόδι σε αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις.
Σημειώνεται πως η λίστα με τις απαιτήσεις των δανειστών στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων περιλαμβάνει:
α) Υιοθέτηση της σχετικής νομοθεσίας για την έκδοση αδειών και τη ρύθμιση για τους μη τραπεζικούς παρόχους υπηρεσιών και τις μεταφορές δανείων.
β) Έναρξη προπαρασκευαστικής εργασίας για την αναβάθμιση και τροποποίηση του νόμου για την εκκαθάριση χρεών εκτός δικαστηρίου.
γ) Την πρόταση ενός μηχανισμού συντονισμού που θα επιβλέπεται από την Τράπεζα της Ελλάδας με εντολή την εξέταση μεγάλων χρεών σε ιδιώτες και δημόσιους πιστωτές και την αναγνώριση και εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων εκκαθάρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.
δ) Υποβολή ενός προεδρικού διατάγματος για την εγκαθίδρυση δικτύου πληροφόρησης για χρέη.
ε) Η Τράπεζα της Ελλάδας θα διορίσει έναν ειδικό εκκαθαριστή και θα εισάγει ένα σχήμα αμοιβής εκκαθαριστών με βάση την απόδοση, σε διαβούλευση με το ΤΧΣ.
στ) Το ΤΧΣ θα ορίσει ένα μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου και μια εσωτερική ομάδα που θα είναι αφιερωμένη στην εκκαθάριση μη εξυπηρετούμενων δανείων.
ζ) Συγκρότηση μιας νέας δομής για την εφαρμογή και επίβλεψη της στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συμπεριλαμβανομένης της εγκαθίδρυσης μιας ειδικής γραμματείας συντονισμού και μιας μονάδας διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδας για τη στήριξη του Κυβερνητικού Συμβουλίου για τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους.