Παίζει κορώνα-γράμματα τις συντάξεις η κυβέρνηση
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΦΤΙΣΤΕΙ ΩΣ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟ «ΜΑΧΑΙΡΙ» ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΣΤΟΝ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ – ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ
Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους του «Κουαρτέτου» (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM), με τους Θεσμούς να ζητούν για ακόμη μία φορά να χυθεί αίμα, έστω κι αν μια τέτοια απόφαση οδηγεί σε πλήρη εξαθλίωση χιλιάδες πολίτες.
Τη στιγμή που ο Γ. Κατρούγκαλος τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις, η κυβέρνηση επιδίδεται σε ένα άνευ προηγουμένου επικοινωνιακό παιχνίδι, υπό το πρόσχημα μιας αναμόρφωσης του Ασφαλιστικού, να ψαλιδίσει περαιτέρω τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες πλέον θα θυμίζουν ούτε λίγο ούτε πολύ ένα φιλοδώρημα.
Ενδεικτικά, η κλιμακωτή μείωση των επικουρικών με βάση τα πολλαπλά σενάρια που έχει εκπονήσει το υπουργείο Εργασίας θα ξεκινά από 126 ή 150 ή 168 ευρώ και άνω. Η τελική διαμόρφωση της μείωσης θα εξαρτηθεί και από την αύξηση των εισφορών κατά 1%) και ενδέχεται να φθάνει και το 30% για ποσά άνω των 300 ή 400 ευρώ.
Κανόνας βιωσιμότητας αντί της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση μελετά σενάρια για την αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με έναν κανόνα βιωσιμότητας, βάσει του οποίου θα εκτιμάται εάν και κατά πόσο το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.
Ως προς την παράμετρο αυτή, θα συνυπολογίζονται, πέραν των εισφορών και των παροχών, τα έσοδα του Ταμείου από τόκους αποθεματικών, ομολόγων και μετοχών, έσοδα από ενοίκια ακινήτων και από επιστροφές συντάξεων.
«Μαχαίρι» και στο μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων - «Πετσοκόβεται» το ΕΚΑΣ
Βάσει των αλλαγών που προωθούνται στο Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση προωθεί την περικοπή κατά 30% του μερίσματος που εισπράττουν 280.000 δημόσιοι υπάλληλοι από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ, από το 2016 μειώνεται δραστικά ο αριθμός των δικαιούχων. Αυτή είναι μια αλλαγή που ούτως ή άλλως είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση με το Κουαρτέτο, σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει ποσό ύψους 223 εκατ. ευρώ.
Δεν τα βρίσκουν κυβέρνηση – Θεσμοί για τις ασφαλιστικές εισφορές
Οι δανειστές, εξάλλου, εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις αναφορικά με το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου, το οποίο προβλέπει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 μονάδα από πλευράς εργοδοτών και κατά μισή μονάδα από πλευράς εργαζομένων.
Αντ’ αυτού προκρίνουν μείωση των δαπανών, μέσω της μείωσης των συντάξεων.
Σε κάθε περίπτωση, οι μεγάλοι χαμένοι της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα είναι όλοι οι νέοι ασφαλισμένοι.
Τι θα γίνει με την εθνική σύνταξη
Βάση για την νέα παροχή θα είναι η εθνική σύνταξη (στο 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος) και πάνω σε αυτή θα χτίζεται η αναλογική - ανταποδοτική σύνταξη.
Κλειδί θα είναι το ποσοστό αναπλήρωσης, με τους δανειστές να ζητούν μείωση στο 48%-55% και την ελληνική πλευρά να διαπραγματεύεται μεταξύ 58% και 65%, αντιστρόφως ανάλογα με το εισόδημα.