«Κλείδωσε» η συμφωνία: Τα δάνεια των Ελλήνων στα χέρια ξένων funds
Με επώδυνο συμβιβασμό της κυβέρνησης «έκλεισε» η συμφωνία με τους θεσμούς για τα προαπαιτούμενα, καθώς άνοιξε ο δρόμος για το ξεπούλημα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων σε ξένα funds.
ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ
Η συμφωνία, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου ή το αργότερο την Κυριακή, αναμένεται να συζητηθεί στις Επιτροπές τη Δευτέρα και να ψηφιστεί την Τρίτη.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μετά το πέρας των συζητήσεων με τους θεσμούς: «Ανοίγει η αγορά για τη διαχείριση από ιδιωτικές εταιρείες των μεγάλων κόκκινων δανείων μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές».
Η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2016 εξαιρούνται από τη διαδικασία διαχείρισης εκτός τραπεζικών ιδρυμάτων όλα τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (κατά τον ευρωπαϊκό ορισμό) καθώς και τα καταναλωτικά δάνεια.
Ωστόσο, είναι εύλογο ότι το ξεπούλημα των επιχειρηματικών μάλλον δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις και για τα κόκκινα στεγαστικά.
Όπως έγινε γνωστό, στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων εταιρειών με τζίρο άνω των 5 εκατ. ευρώ.
Σε δηλώσεις του ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι το νομοσχέδιο με τα 13 προαπαιτούμενα, θα κατατεθεί αύριο Σάββατο στη Βουλή.
Η συνεδρίαση του EuroWorking Group που θα εγκρίνει την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ αναμένεται να γίνει την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, ενώ το ποσό θα δοθεί στην Ελλάδα, δύο ημέρες αργότερα.
Επίσης θα προβλέπει το πλαίσιο λειτουργίας του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα χωρισθεί σε υποενότητες ανάλογα με την κατηγορία των προς αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου καθώς και το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο.
Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι το νέο μισθολόγιο δεν θα προβλέπει μειώσεις μισθών αλλά θα παρέχει κίνητρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στο δημόσιο.
Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος τόνισε στις δηλώσεις του ότι «τις μειώσεις μισθών τις διαπραγματευτήκαμε το καλοκαίρι. Αυτό που λέτε το προέβλεπε το σχέδιο Γιούνκερ επί του οποίου ψήφισε ο ελληνικός λαός. Η νέα συμφωνία προβλέπει απλά διαφορετικές ταχύτητες αυξήσεων . Δεν είναι λοιπόν "το ίδιο και χειρότερο από εκείνο του Γιούνκερ" όπως έχει γραφτεί».
Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για το θέμα του ΑΔΜΗΕ και συγκεκριμένα κατέληξαν ότι το μοντέλο που θα υιοθετηθεί προβλέπει απόσχιση του 100% της θυγατρικής δικτύων από τη μητρική ΔΕΗ και μεταφορά των μετοχών στο Δημόσιο, όπως ήταν και η ελληνική πρόταση.
Ωστόσο ο κρατικός ΑΔΜΗΕ δεν θα παραμείνει κρατικός αφού όπως συμφωνήθηκε στη συνέχεια το Δημόσιο θα διατηρήσει πλειοψηφικό ποσοστό 51%, ενώ θα παραχωρήσει το υπόλοιπο 49% σε ιδιώτες.
Για τον Ιανουάριο μετατίθεται και το θέμα του ασφαλιστικού και συγκεκριμένα για την πρώτη εβδομάδα, οπότε θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση, με συγκεκριμένα ποσοστά αναπλήρωσης και αναλυτική περιγραφή της νέας δομής του συστήματος.
Υπενθυμίζεται ότι στη λίστα του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων για το 1 δισ. ευρώ περιέχονται οι διατάξεις για:
-Τα κόκκινα δάνεια με επίκεντρο το πλαίσιο για τη χορήγηση αδειών σε μη τραπεζικά ιδρύματα που θα τα διαχειρίζονται
-Την εφαρμογή του πτωχευτικού δικαίου που πρόσφατα θεσπίστηκε
-Οι νέοι κανόνες της ΤτΕ για τα κριτήρια αξιολόγησης της οικονομικής δυνατότητας του δανειολήπτη και οι κανόνες επιλογής και αξιολόγησης της διοίκησης των τραπεζών μέσω του ΤΧΣ
-Το πλαίσιο για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μέσω ομάδας δράσης που θα ετοιμάσει τις σχετικές προτάσεις
-Το νέο χωροταξικό και ο δασικός νόμος
-Το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο
-Νέα αποτίμηση για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων
-Νέες παρεμβάσεις στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ με επίκεντρο τα καύσιμα και τα αναψυκτικά
-Σαφές χρονοδιάγραμμα για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
-Ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων
-Δράσεις κατά της φοροδιαφυγής ειδικά στα καύσιμα και στις τριγωνικές συναλλαγές ΦΠΑ
-Δευτερογενής νομοθεσία για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και στις διαγνωστικές εξετάσεις
-Εφαρμογή του Νόμου για το ΕΣΠΑ με τη λήψη όλων των αναγκαίων αποφάσεων για την εξάλειψη των καθυστερήσεων.
Το ασφαλιστικό συμφωνήθηκε να επανεξεταστεί την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου όταν και θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση, με συγκεκριμένα ποσοστά αναπλήρωσης και αναλυτική περιγραφή της νέας δομής του συστήματος.