Σοκ στην κυβέρνηση από το «χαστούκι» του ΣτΕ για τις αντικειμενικές - Ποιοι φόροι ανατρέπονται
H κυβέρνηση όφειλε από την 21η Μαΐου 2015 να είχε αναπροσαρμόσει τιςαντικειμενικές αξίες των ακινήτων της χώρας.
Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, αργά το βράδυ της Τρίτης 15 Δεκεμβρίου.
Αμέσως μετά το τέλος της διάσκεψης, η Ολομέλεια του ΣτΕ δημοσίευσε την υπ΄ αριθμ. 4446/2015 απόφασή της, το πλήρες κείμενο της οποίας θα γνωστοποιηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης (16/12).
Στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είχαν προσφύγει 13 φορολογούμενοι πολίτες οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας.
Οι 13 ζητούσαν από τους συμβούλους Επικρατείας να ακυρωθεί η άρνηση της Κυβέρνησης να εκδώσει - ανά διετία όπως είχε υποχρέωση από το νόμο 1249/1982 - απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Οι φορολογούμενοι το Νοέμβριο του 2013 είχαν υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για να εκδώσει σύμφωνα το άρθρο 41 του νόμου 1249/1982 απόφαση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.
Όμως, το αίτημα των 13 δεν απαντήθηκε ποτέ και έτσι οι φορολογούμενοι προσέφυγαν στο ΣτΕ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ
Οι φορολογούμενοι υποστήριζαν ότι η παράλειψη της κυβέρνησης (παράλειψη νόμιμης ενέργειας) να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες μέσα στην προβλεπόμενη από την νομοθεσία διετία και η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στην φοροδοτική τους ικανότητα.
Και αυτό γιατί ο φόρος υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών που καθορίστηκαν για τελευταία φορά το 2007 και για ορισμένες περιοχές το 2010, και απέχουν πολύ των πραγματικών αξιών.
Το Newsbomb.gr, με διαδοχικά ρεπορτάζ, είχε επισημάνει εδώ και μήνες τις εκτός πραγματικότητας αντικειμενικές αξίες, τις οποίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν... μπήκε στον κόπο να αναπροσαρμόσει, προκειμένου να συνεχίσει να κλέβει τους Έλληνες πολίτες.
Μάλιστα, είχαμε προειδοποιήσει, ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, και για τη «βόμβα» που έρχεται από το ΣτΕ, ωστόσο το κυβερνητικό επιτελείο - για μια ακόμη φορά - επέλεξε να συνεχίσει να κωφεύει και να προσποιείται ότι... βρέχει και δεν τους φτύνουν.
Σύμφωνα με την «Ημερησία», οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές θα επιφέρουν αυτόματα ανάλογες προσαρμογές:
1. Στο φόρο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής τιμής για την αγορά πρώτης κατοικίας, οικοπέδων ή αγροτεμαχίων, και γενικά τις κατοικίες με άδεια οικοδομής πριν το 2006. Αυτό σημαίνει ότι στις περιοχές που θα μειωθούν οι τιμές, θα μειωθεί αυτόματα και ο φόρος μεταβίβασης και το αντίθετο θα συμβεί εκεί όπου θα υπάρξει αύξηση των τιμών.
2. Στις κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές, όπου ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστές 1%-20% επί της αντικειμενικής τιμής και ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας και την αξία του ακινήτου.
3. Στα τεκμήρια διαβίωσης που ισχύουν για τις κατοικίες και που υπολογίζονται ανάλογα με την τιμή ζώνης και το εμβαδόν του ακινήτου. Ανάλογα με τη μεταβολή των αντικειμενικών τιμών θα αναπροσαρμοστούν και τα τεκμήρια διαβίωσης.
4. Στο ελάχιστο ποσό ενοικίου που θα πρέπει να δηλώσει στην εφορία ο εκμισθωτής και που υπολογίζεται με συντελεστή 3,5% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου επί τα τετραγωνικά της κατοικίας.
5. Στον ΦΠΑ για αγορά νεόδμητων ακινήτων - πλην της πρώτης κατοικίας - με άδεια κατασκευής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, που υπολογίζεται με συντελεστή 23% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
6. Στο ΤΑΠ που εισπράττουν οι δήμοι με συντελεστή 0,35 τοις χιλιοις με βάση την αντικειμενική αξία και την έκταση του ακινήτου.
7. Στον ΕΝΦΙΑ, καθώς οι νέες αντικειμενικές τιμές θα αποτελέσουν το «κλειδί» για τη διαμόρφωση των βασικών χαρακτηριστικών του νέου φόρου ακινήτων, όπως το ύψος του αφορολογήτου ορίου και οι νέοι συντελεστές της κλίμακας.
8. Στο φόρο 15% που επιβάλλεται στην υπεραξία των ακινήτων, η οποία προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής τιμής κτήσης και πώλησης.
Άγνωστο παραμένει, επίσης, τι θα γίνει και με τα "κόκκινα" δάνεια και τις ρυθμίσεις για την προστασία των δανειοληπτών, καθώς τα πάντα σχετίζονται με τις αντικειμενικές αξίες, που αναδρομικά έπρεπε να έχουν αλλάξει εδώ και έξι μήνες.