Ληστεία διαρκείας με αντικειμενικές εκτός πραγματικότητας

Μια σειρά άλλων φόρων «συμπαρασύρουν» οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες παραμένουν σε δυσθεώρητα για την εποχή ύψη.

ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΠΕΦΤΟΥΝ - ΣτΕ: ΦΟΡΟΣ ΒΑΣΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΟΧΙ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Ο «κόλαφος» του ΣτΕ προς την κυβέρνηση, με την απόφαση που επισημαίνει ότι έπρεπε να έχουν ήδη από τον Μάιο του 2015 να έχουν αναπροσαρμοστεί όλες οι αντικειμενικές, έφερε στην επιφάνεια και τις …παράπλευρες απώλειες που επί πολλά έτη υφίστανται οι φορολογούμενοι από τις υψηλές αντικειμενικές αξίες.

Μια από τις πιο σοβαρές επιβαρύνσεις εξαιτίας των υψηλών αξιών είναι στο ελάχιστο ποσό ενοικίου που καλείται να δηλώσει στην εφορία ο εκμισθωτής. Το ποσό αυτό υπολογίζεται με συντελεστή 3,5% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου επί τα τετραγωνικά της κατοικίας.

Η αντικειμενική αξία του ακινήτου, που φυσικά τα τελευταία χρόνια είναι «φούσκα», καθώς δεν έχει υποστεί καμία μείωση από το 2007 οπότε και η κτηματομεσιτική αγορά ήταν στα …πάνω της, ανεβάζει επίσης και το φόρο μεταβίβασης του ακινήτου.

Ο φόρος υπολογίζεται που υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής τιμής για την αγορά πρώτης κατοικίας, οικοπέδων ή αγροτεμαχίων, και γενικά τις κατοικίες με άδεια οικοδομής πριν το 2006.

Ακόμα ένας φόρος που «συμπαρασύρουν» οι αντικειμενικές είναι αυτός στις κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές. Το ποσό που καλείται να πληρώσει ο φορολογούμενος υπολογίζεται με συντελεστές 1%-20% επί της αντικειμενικής τιμής και ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας και την αξία του ακινήτου.

Ο κυριότερος φόρος που επηρεάζεται από τις αντικειμενικές είναι φυσικά ο ΕΝΦΙΑ, τον οποίο παρά τις υποσχέσεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε.

Αντίστοιχα, με βάση τις αντικειμενικές υπολογίζεται και ο ΤΑΠ, τον οποίο πληρώνουν οι ιδιοκτήτες στο δήμο, με συντελεστή 0,35 τοις χιλίοις.

Ακόμη, επηρεάζονται τα τεκμήρια διαβίωσης.

ΣτΕ: Οι φορολογούμενοι να καταβάλουν φόρο με βάση πραγματική όχι πλασματική περιουσία

Σε αναδρομική (από 21 Μαΐου 2015) αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων υποχρεώνει την κυβέρνηση η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η υπ΄ αριθμ. 4446/2015 απόφαση του ΣτΕ, υπό τον πρόεδρο της Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Σκαλτσούνη, είναι σχεδόν ομόφωνη, καθώς μειοψηφήσαν μόνο οι σύμβουλοι Κων. Κουσούλης και Γ. Ποταμιάς.

Αναλυτικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η ακύρωση της κυβερνητικής παράλειψης να εκδώσει απόφαση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών της χώρας πρέπει να ανατρέξει όχι «στο χρόνο συντέλεσης της παράλειψης», αλλά στην ημερομηνία λήξης της προθεσμίας (21/3/2015) εντός της οποίας η Κυβέρνηση όφειλε να εκδώσει την απόφασή της.

Ακόμη, σημειώνουν ότι η απόφαση που υποχρεούνται να εκδώσει η Κυβέρνηση πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ από 21/5/2015, δηλαδή τότε που έληξε η προθεσμία που είχε λάβει για να εκδώσει νέα απόφαση καθορισμού των αντικειμενικών αξιών.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση με το σύστημα προσδιορισμού αξιών των ακινήτων πρέπει να διασφαλίζεται η νόμιμη αξίωση των πολιτών «να καταβάλλουν φόρο, ο οποίος να αντιστοιχεί σε πραγματική και όχι πλασματική τους περιουσία», όπως προβλέπει το Σύνταγμα (άρθρο 78).

Στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ακόμη, ότι το Δημόσιο επικαλέστηκε ότι «η ακολουθία των πολιτικών αυτών εξελίξεων και η κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας των τελευταίων μηνών είχαν ως αποτέλεσμα το πάγωμα όλων των σχετικών ενεργειών».

Όμως, υπογραμμίζεται στην δικαστική απόφαση, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές αξίες της αγοράς «αποτυπώνεται και στις υποχρεώσεις που περιλαμβάνονται στα Μνημόνια, από το 2012.
Το κράτος, αναφέρουν οι δικαστές, «συνέχισε να εισπράττει τις υφιστάμενες κατά το χρόνο ισχύος των αντικειμενικών αξιών έτους 2007 φορολογικές επιβαρύνσεις επί της ακίνητης περιουσίας αλλά και να επιβάλλει νέες χωρίς να αναπροσαρμόζει τις αντικειμενικές αξίες» και να δηλώνει αντικειμενική αδυναμία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.

Ωστόσο, η Κυβέρνηση την ίδια στιγμή εντάσσει νέες περιοχές στο αντικειμενικό σύστημα (4.489 οικισμοί σε διάφορες περιοχές της χώρας) και καθορίζει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στις περιοχές αυτές, «με ισχύ από 1/1/2011, δηλαδή εν μέσω οικονομικής κρίσης», ενώ παράλληλα την ίδια χρονική περίοδο προσδιόρισε και τις αντικειμενικές αξίες στο Ψυχικό Αττικής.

Η αλλεπάλληλη παράταση των προθεσμιών αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, τονίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «δεν αποδεικνύει αδυναμία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, αλλά καθυστέρηση στη δημιουργία κατάλληλου πλαισίου συλλογής και επεξεργασίας των απαραίτητων δεδομένων για την ανεύρεση των αγοραίων τιμών των ακινήτων, καθυστέρηση η οποία πάντως δεν μπορεί να αποβεί σε βάρος των φορολογουμένων, ούτε να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη επιβολή φορολογικών βαρών βάσει αντικειμενικών αξιών που δεν ανταποκρίνονται στις αγοραίες».

Στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είχαν προσφύγει 13 φορολογούμενοι πολίτες οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα περιοχές της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις