Χρηματιστήριο Δανείων: Έτσι θα αλλάζουν χέρια τα δάνεια των Ελλήνων
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΞΕΝΑ FUNDS ΠΟΥ ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ- ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΦΟΡΑ
Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Η νέα ρύθμιση που ξεκινά να εφαρμόζεται στη χώρα μας έχει εφαρμοστεί σε Ιρλανδία,Ισπανία αλλά και σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπως η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία. Εχει μεγάλα κοινωνικά ρίσκα και αμφίβολα οικονομικά αποτελέσματα και σε συνδυασμό με τη δυνατότητα πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας οδήγησε σε αύξηση ρεκόρ των εξώσεων και κατασχέσεων σε άλλες χώρες. Στην Ισπανία το 2014 καταγράφηκαν 98 εξώσεις την ημέρα.
Μεταξύ των υποψηφίων εταιριών για αγορά δανείων από τις ελληνικές τράπεζες είναι οι εταιρίες Deutsche Bank, Apollo Capital, Lone Star (κατοικίες και πάσης φύσεως ακίνητα), οι Cerberus Capital Management, Oaktree Capital, Blackstone, Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR), York Capital, Marathon Asset Management, Capital Management και Fortress (επιχειρηματικά δάνεια). Οι εταιρείεα αυτές θα λειτοργήσουν αυτόνομα ή ιδρύοντας άλλες εταιρείες ή αποκτώντας εταιρείες-οχήματα.
Σε ένα τέτοιο όχημα μετατρέπεται η Credit M, η οποία εδρεύει στην Αθήνα και διαθέτει ήδη τραπεζική άδεια, με δυνατότητα παροχής καταναλωτικών δανείων αλλά και διαχείρισης χορηγήσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος, με βάση τον Ν.3601/2007. Η Credit M παρέχει ήδη υπηρεσίες διαχείρισης δανειακών χαρτοφυλακίων και ήδη διαχειρίζεται για λογαριασμό του αμερικάνικου fund Baupost δάνεια ύψους 250 εκατ. ευρώ, που αγόρασε το ξένο fund από τη Citibank Ελλάδος.
Η νέα αγορά εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδας. Με το νομοσχέδιο καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις αδειοδότησης, λειτουργίας και δραστηριοποίησης των ΕΔΑΜΕΔ και ΕΜΑΔΕΔ οι οποίες θα πρέπει να έχουν ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ, υποκατάστημα στην Ελλάδα και να λαμβάνουν ειδική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους.
Από το Μαρινόπουλο στο αμερικανικό fund Baupost
Η Credit M είναι η εταιρεία που ξεκίνησε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2007, αρχικά με την επωνυμία Carrefour Credit Α.Ε., ως κοινοπραξία της Emporiki Credicom Bank και της Carrefour Μαρινόπουλος, όταν οι γαλλικοί όμιλοι Carrefour και Credit Agricole είχαν επενδύσει στην ελληνική αγορά. Τότε παρείχε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε ιδιώτες μέσω του δικτύου καταστημάτων της Carrefour Μαρινόπουλος σε εθνικό επίπεδο.
Όταν το 2012 ο Όμιλος Μαρινόπουλου εξαγόρασε το μερίδιο της Carrefour στη μητρική εταιρεία Carrefour Μαρινόπουλος, η Carrefour Credit μετονομάστηκε σε Credit Μ και ακολούθωε ο Όμιλος Μαρινόπουλου απομακρύνθηκε από τη δραστηριότητα των χρηματοπιστωτικών προϊόντων και η Credit M εξαγοράστηκε τον Δεκέμβριο του 2013 από νέους μετόχους με «μακρόχρονη εμπειρία στον χρηματοπιστωτικό και επενδυτικό τομέα».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εταιρεία πλέον συνεργάζεται στενά με το αμερικανικό fund Baupost, το οποίο έχει βάλει στο μάτι από το 2011 την ελληνική αγορά.
To Χρηματιστήριο διαχείρισης δανείων ύψους 107 δισ. ευρώ
Ο διεθνής χρηματοοικονομικός οίκος Nomura, ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία μιας νέας δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων με τη χορήγηση αδειών σε ξένες εταιρίες για την αγοραπωλησία και τη διαχείριση τους.
Και το νέο νομοθετικό πλαίσιο υλοποιεί την πρόταση αυτή. Στόχος είναι να δημιουργηθεί, μία δευτερογενής αγορά στην οποία θα συμμετέχουν ξένες Εταιρίες Διαχείρισης και Μεταβίβασης Απαιτήσεων από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΕΔΑΜΕΔ και ΕΜΑΜΕΔ) που θα μπορούν να αγοράσουν «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και να διαχειριστούν προβληματικά στεγαστικά αλλά και να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο υπερδανεισμένων ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες, αν δεν καταφέρουν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, θα περάσουν ολόκληρες στα χέρια των ξένων εταιριών.
Προς το παρόν η αγορά ανοίγει μόνο για τα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους και έχουν κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ και εκείνα που δόθηκαν χωρίς να υποθηκευτεί η πρώτη κατοικία αλλά η εξοχική κατοικία ή άλλη στέγη. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων ανέρχονται σε 40 δισ. ευρώ και των στεγαστικών όχι πρώτης κατοικίας φτάνουν τα 16 δισ. ευρώ.
Στο νέο χρηματιστήριο δανείων θα μπορούν να πουληθούν άμεσα τα στεγαστικά δάνεια για εξοχικές ή δεύτερες κατοικίες και όλες οι επιχειρήσεις που δεν θεωρούνται «μικρομεσαίες». Μετά τις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται να προστεθούν περισσότερες κατηγορίες δανείων.
Εδώ το δάνειο εκεί το δάνειο ...που είναι το δάνειο
Μετά το ξεκίνημα της λειτουργίας του νέου Χρηματιστηρίου...το δάνειο σας μπορεί να βρεθεί...σε άλλα χέρια ξανά και ξανά...Σύμφωνα με τους κανόνες που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, οι τράπεζες θα μπορούν να αναθέτουν τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων στις ΕΔΑΜΕΔ και να πωλούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ΕΜΑΜΕΔ.
Άπαξ και πουληθεί ένα δάνειο σε μία ΕΜΑΜΕΔ, αυτή μπορεί να το μεταπωλήσει σε τράπεζες και άλλες παρόμοιες με εκείνη εταιρίες.
Ωστόσο για να μπορεί μια τράπεζα να εξασφαλίσει ρευστότητα από την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς να βρεθεί κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια κεφαλαίων πρέπει να της το επιτρέπει και η κεφαλαιακή της επάρκεια. Οι τράπεζες με τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην Ελλάδα που μπορούν να προβούν σε πωλήσεις δανείων είναι η Alpha και η Πειραιώς.