Κόκκινα δάνεια: «Ραβασάκια» προς τους δανειολήπτες από τις Τράπεζες

Σε ρύθμιση καλούν οι Τράπεζες όσους δανειολήπτες δεν έχουν καταβάλει δόση δανείου, εδώ και 90 μέρες, πριν έρθουν οι …γύπες των distress funds.

ΠΡΟ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ – ΟΙ ΓΥΠΕΣ ΤΩΝ DISTRESS FUNDS ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

Ήδη από τις Τράπεζες έχουν φύγει 1.000.000 ειδοποιητήρια προς όσους έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα οποία οι Τράπεζες κάνουν τις…προτάσεις τους.

Φυσικά, εξαιτίας του νόμου που αφήνει το 75% των δανειοληπτών χωρίς προστασία, οι προτάσεις μόνο…συμφέρουσες δεν χαρακτηρίζονται.

Προτείνουν μεταξύ άλλων να γίνει ο ιδιοκτήτης, νοικάρης παραχωρώντας το ακίνητό του στην Τράπεζα και καταβάλλοντας στη συνέχεια ενοίκιο.

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα, παρατηρείται… κοσμοσυρροή για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη, σε μια ύστατη προσπάθεια των δανειοληπτών να διασώσουν την περιουσία τους, καθώς έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή ύφεση που έχει συρρικνώσει τα εισοδήματά τους και ταυτόχρονα με την απειλή να χάσουν και το σπίτι τους γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις δόσεις.

Τα εισοδηματικά κριτήρια αναμένεται να είναι πολύ αυστηρά και είναι πλέον πολύ πιθανό να δούμε και στην Ελλάδα σκηνές …Ισπανίας με ξεσπιτωμένα νοικοκυριά.

Όσοι παραλάβουν τη σχετική επιστολή, καλούνται να συμπληρώσουν μια τυποποιημένη φόρμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, στην οποία θα αναγράφουν πλήρως τα οικονομικά τους στοιχεία, με βάση τα οποία οι τράπεζες θα προτείνουν κάποιες ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνειά τους.

Υπενθυμίζεται ότι τα τέσσερα βήματα για να αποφευχθεί ο πλειστηριασμός είναι:

1. Ο οφειλέτης να υποβάλει στην τράπεζα τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του (εισοδήματα, ενοίκια, τόκοι, δαπάνες διαβίωσης κλπ) και την ακίνητη περιουσία του.

2. Αν δεν ανταποκριθεί μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία, η τράπεζα στέλνει δεύτερη προειδοποιητική επιστολή. Αν και πάλι ο δανειολήπτης δεν ανταποκριθεί, χαρακτηρίζεται «μη συνεργάσιμος» και τίθενται σε εφαρμογή οι διαδικασίες διεκδίκησης των οφειλών από την τράπεζα, ακόμη και μέσω πλειστηριασμού.

3. Αν ο δανειολήπτης ανταποκριθεί και αφού εξεταστεί το οικονομικό προφίλ του, η τράπεζα εντός έξι μηνών θα υποβάλλει τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της οφειλής. Ο δανειολήπτης μέσα 15 μέρες πρέπει να απαντήσει αν αποδέχεται τη ρύθμιση ή αν έχει να αντιπροτείνει δικό του σχέδιο.

4. Αν δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην τράπεζα και το δανειολήπτη, τίθενται σε εφαρμογή οι διαδικασίες διεκδίκησης του δανείου από την τράπεζα ακόμα και μέσω πώλησής του, στην περίπτωση που το δάνειο είναι επιχειρηματικό ή στεγαστικό που δεν αφορά στην πρώτη κατοικία. Αν το δάνειο είναι μικρομεσαίας επιχείρησης, στεγαστικό πρώτης κατοικίας ή καταναλωτικό, η πώληση αναμένεται να απελευθερωθεί υπό προϋποθέσεις μετά τις 15 Φεβρουαρίου.

Σχετικές ειδήσεις