Ξεκινήστε να μαζεύετε αποδείξεις σούπερ μάρκετ!
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ - ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ - ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑ
Διακαής στόχος της κυβέρνησης είναι να επεκταθούν και άρα να γίνει καθημερινή «συνήθεια» για τον Έλληνα πολίτη να πληρώνει τα πάντα ηλεκτρονικά ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών. Είναι ένα θέμα για το πώς θα το καταφέρει αυτό μετά τις απανωτές μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και την άγρια φορομπηχτική πολιτική που δεν έχει αφήσει και πολλά στον τραπεζικό λογαριασμό του καθενός, αλλά το υπουργείο Οικονομικών επιμένει στο… ιδεατό του σενάριο.
Μιλώντας στον Real Fm, ο Τρύφων Αλεξιάδης υποστήριξε μεταξύ άλλων πως: «Θέλουμε να γίνονται όλα μέσω τραπεζικού συστήματος, όλα στη φορολογική δήλωση».
Σύμφωνα με αυτό, όχι μόνον οι αποδείξεις από σούπερ μάρκετ, αλλά ακόμη και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ θα συνυπολογίζονται στο ημερήσιο «πόθεν έσχες» με βάση το οποίο στο τέλος θα βγαίνει ο λογαριασμός για το αφορολόγητο.
Πόσο θα επιβαρυνθεί ο πολίτης από αυτές τις συναλλαγές; Ο ίδιος υποστήριξε πως γίνεται προσπάθεια «οι προμήθειες να πέσουν σε λογικά όρια». Αυτά τα… «λογικά όρια» κατά τον ίδιον, θα συναποφασιστούν ως φαίνεται και με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.
Ποιοι θα εξαιρεθούν από αυτόν το νέο κανόνα;
Σύμφωνα με τα όσα προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, για τους ηλικιωμένους και τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, οι ηλεκτρονικές και τραπεζικές συναλλαγές θα είναι ένα μέτρο «προαιρετικό».
Τι θα συμβεί με όσους χρωστούν στην εφορία και βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία;
Γι’ αυτήν την κατηγορία φορολογουμένων, ο Τρύφων Αλεξιάδης δεν ήταν και τόσο σαφής παρά μόνον στην εκδήλωση της πρόθεσης του οικονομικού επιτελείου να υπάρχει ένας ειδικός τραπεζικός λογαριασμός ο οποίος θα προστατεύεται από τις δεσμεύσεις τις εφορίας.
«Πρέπει να διευκολυνθούν και όσοι είναι στον Τειρεσία. Αυτό που εξετάζουμε είναι να υπάρχει ειδικός λογαριασμός που να είναι ακατάσχετος για χρέη προς την εφορία και προς το δάνειο».
Πάντως, ο ίδιος επέμεινε πως το υπουργείο κάνει τα αδύνατα δυνατά «να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να επιβάλλει νέους ελέγχους για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή».
Σε αυτήν την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη – «παρουσίαση» του τι μας περιμένει, ο Τρύφων Αλεξιάδης αναφέρθηκε και στο θέμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Σύμφωνα με όσα δήλωσε: «Πάμε σε τροποποίηση συντελεστών και μεταφέρουμε το φορολογικό βάρος σε υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και περιουσίες».
Και πώς θα «κρίνεται» ποιος διαθέτει υψηλό εισόδημα;
«Υψηλό είναι το εισόδημα που απομένει σε κάποιον όταν έχει καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Θα υπάρχουν κριτήρια εισοδηματικά, οικογενειακά, περιουσιακά», είπε ο Τρύφων Αλεξιάδης ο οποίος υπεραμύνθηκε της «πρόθεσης» της κυβέρνησης για «δίκαιη κλίμακα».
Μέχρι ώρας δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας οι ιδιοκτήτες 300.000 οχημάτων. Θυμίζουμε πως η προθεσμία για την προμήθειά τους λήγει την Παρασκευή (08/01/2016) και δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί νέα παράταση.
Τι θα συμβεί στη συνέχεια εκτός από τα… πρόστιμα;
Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στη χάραξη νέας πολιτικής περί τα τέλη κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τον Τρύφων Αλεξιάδη, το νέο σύστημα θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2017.
Εκεί θα… «παίξει» δικαιοσύνη για τους φορολογούμενους;
Αυτό είναι «σχετικό» καθώς το υπουργείο εξετάζει την αύξηση στη φορολογία των καυσίμων (αν και η φορολογία είναι ήδη υψηλή με όποια αρνητικά αποτελέσματα όχι μόνον για την τσέπη μας, αλλά και για την αγορά των καυσίμων).
Αυτά είναι μερικά απ’ όσα περιμένουν τους Έλληνες φορολογούμενους. Κι αν συνυπολογίσουμε και το νέο ασφαλιστικό η ζωή μας μάλλον θα κυλήσει με την λογική… «ανοίξαμε και σας περιμένουμε».