Τι περιμένει η κυβέρνηση από το Eurogroup
Tης Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Κι αυτό γιατί όπως αναφέρουν, σύμφωνα με πληροφορίες, χρειάζονται διεξοδικές συζητήσεις -που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες- για να αξιολογηθεί η πρόταση των ελληνικών Αρχών. Τα θέματα που θα απασχολήσουν αύριο τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, οι αλλαγές στο πλαίσιο της αγοράς ενέργειας και κάποιες εναπομείνασες αλλαγές στον χρηματοοικονομικό τομέα.
Αναμένεται να εξεταστούν λεπτομερώς τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, προκειμένου να να δοθεί «πράσινο φως» για να ξεκινήσει και επισήμως η κρίσιμη πρώτη αξιολόγηση.
Κατά τη διάρκεια των διεργασιών θα γνωστοποιηθούν στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι όροι που πρέπε να εκπληρωθούν και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ελληνική οικονομία για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Ο κ.Τσακαλώτος ολοκλήρωσε χθες την ευρωπαϊκή περιοδεία του, κατά τη διάρκεια της οποίας προσπάθησε να πείσει τους ομολόγους του ότι η κατάσταση στην Ελλάδα άλλαξε από το καλοκαίρι και μετά, ότι έχουν γίνει ήδη πολλά πλευράς της κυβέρνησης και πως πρέπει να προχωρήσει άμεσα το ζήτημα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Η επιτυχία της περιοδείας του θα κριθεί στο σημερινό Eurogroup και στους όρους που θα τεθούν για το ζήτημα της καταβολής των 5,7 δισ. ευρώ που εκκρεμούν προς τη χώρα μας.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι από την πλευρά των Ευρωπαίων εξάλλου δεν υπάρχει βιασύνη, καθώς η Ελλάδα έχει επαρκή αποθεματικά και δεν προβλέπονται σημαντικές αποπληρωμές χρέους ...οπότε η δόση των 5,7 δισ. ευρώ μπορεί να περιμένει.
Το Ασφαλιστικό
Η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό θα συζητηθεί εκτενώς το επόμενο διάστημα και προς το παρόν τα σχόλια είανι φειδωλά. Οι Βρυξέλλες χαρακτηρίζουν «φιλόδοξο» το σχέδιο του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου και υπογραμμίζουν ότι λείπουν συγκεκριμένα στοιχεία και ποσοτικοποιήσεις και παράλληλα προαναγγέλλουν νέα μέτρα και μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων που θα ολοκληρωθεί μόνο όταν κλείσουν ταυτόχρονα όλα τα θέματα.
Όπως σημειώνουν χρειάζονται διεξοδικές συζητήσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες για να αξιολογηθεί η πρόταση των ελληνικών Αρχών. Ωστόσο η ελληνική πρόταση χαρακτηρίζεται «πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» η ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων.
Όμως για τους Θεσμούς, δεν είναι αρκετό, αφού ο στόχος της τελικής πρότασης είναι να καταστεί το συνταξιοδοτικό βιώσιμο σε βάθος χρόνου, αλλά και να μην δημιουργήσει αντικίνητρα στην αγορά εργασίας και γι αυτό δεν δέχονται την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που προτείνει η κυβέρνηση με το σχέδιο Κατρούγκαλου.
Πρώτα η αξιολόγηση μετά το χρέος
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με την έλευση των κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα θα ξεκινήσει και τυπικά η αξιολόγηση και κατά τη διάρκειά της θα τεθούν θέματα όπως η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016, αλλά και η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κάποιες ακόμη μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα.Τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2016, και το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων αποτελεί ακόμη μια προϋπόθεση για να κλείσει η αξιολόγηση.
Ωστόσο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης δεν είναι μια σύντομη διαδικασία και σίγουρα δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο Eurogroup, στις 11 Φεβρουαρίου.
Όσο για το ζήτημα του χρέους, πρέπει πρώτα να κλείσουν τα θέματα της πρώτης αξιολόγησης - δηλαδή η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέχρι το 2016, ο προϋπολογισμός, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει συζήτηση με αριθμούς για το χρέος. Δηλαδή είναι βασικό να έχει πρώτα ξεκαθαρίσει η εικόνα της ελληνικής οικονομίας.
Η πορεία του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση εργασίας στο Βερολίνο, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τον κ. Σόιμπλε για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και το ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, ενώ κοινή ήταν η θέληση των δύο πλευρών να αντιμετωπιστούν τα τυχόν προβλήματα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν το προσφυγικό - μεταναστευτικό, τόσο ως προς τις δημοσιονομικές του επιπτώσεις, όσο και ως προς την αναζήτηση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων με επαρκή χρηματοδότηση.
Η συνάντηση διήρκησε περί τα 70 λεπτά, χωρίς να γίνουν δηλώσεις στον Τύπο. Προηγουμένως και ενώ η συνάντηση βρισκόταν σε εξέλιξη, στο υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο έφθασε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, ο οποίος ωστόσο, ερωτηθείς εάν θα συμμετάσχει στη συνάντηση, απάντησε αρνητικά.