Π. Μοσκοβισί: «Ας μην παίζουμε με το ΔΝΤ»
Στο παρά ένα του Eurogroup o Πιέρ Μοσκοβισί επικοινωνεί προς πάσα κατεύθυνση την ανάγκη παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί μιλώντας στη σημερινή Süddeutsche Zeitung του Μονάχου εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι έχει ξεκινήσει πλέον η οικονομική ανάκαμψη της χώρας. «Το καλοκαίρι μιλούσαμε ακόμη για Grexit, στο τέλος όμως επικράτησε η λογική», όπως λέει.
Ο ίδιος, όπως γράφει η DW, εκτιμά ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κινείται «δραστήρια και εποικοδομητικά». Παραδέχεται ότι η Αθήνα καλείται να δρομολογήσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό. Μόνον τότε όμως, όπως τονίζει, οι δανειστές θα ασχοληθούν με το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ο Πιέρ Μοσκοβισί εμφανίζεται αισιόδοξος ότι «θα βρεθεί ένας έξυπνος τρόπος προσέγγισης του ζητήματος». Διότι πέρα από το ασφαλιστικό, η διευθέτηση του χρέους είναι η βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.
«Κλειδί το ασφαλιστικό»
«Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι το κλειδί για την επιτυχή αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων», λέει ο κοινοτικός επίτροπος. Ο ίδιος τονίζει την ίδια ώρα ότι «θέλω να παραμείνει το ΔΝΤ».
Σε συνεργασία με τους υπόλοιπους θεσμούς, η Κομισιόν θα προσπαθήσει να καταλήξει σε μια συμφωνία με το Ταμείο, λέει ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή του δεν είναι απλώς πολύτιμη για την Ελλάδα αλλά και θέμα αξιοπιστίας. «Για πολλές χώρες μέλη η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα, όχι μόνον για τη Γερμανία».
Όχι μόνον, αλλά κυρίως για τη Γερμανία, σχολιάζει η SZ: «Η καγκελάριος Α. Μέρκελ συνέδεσε τη μοίρα της στην ευρωκρίση με τη μελλοντική συμμετοχή του ΔΝΤ. Το καλοκαίρι του 2015 κατάφερε να πείσει την κοινοβουλευτική της ομάδα να συναινέσει στο πακέτο για την Ελλάδα, μόνον επειδή κατέστησε σαφές ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ήταν σε θέση να πείσει μερίδα βουλευτών της CDU/CSU. Πολλοί βουλευτές της χριστιανικής ένωσης εξακολουθούν να θεωρούν το ΔΝΤ τον θεσμό που ασκεί τις μεγαλύτερες πιέσεις στην Αθήνα. Πολλοί στο Βερολίνο βλέπουν στους σκληροπυρηνικούς της Ουάσιγκτον το αντίθετο από την πορεία που ακολουθεί η Κομισιόν. (...)
Σε περίπτωση που το ΔΝΤ εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα, αυτό θα συνιστούσε κυρίως εσωπολιτικό πρόβλημα για την Μέρκελ. Δεδομένων των υπολοίπων κρίσεων, πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο θέλει να αποφύγει», σχολιάζει η εφημερίδα του Μονάχου.
Το 2016 να είναι «μια χρονιά των λύσεων»
Ο ίδιος ο Π. Μοσκοβισί πάντως, σύμφωνα με την SZ, απευθύνει την εξής προειδοποίηση προς την Αθήνα: «Ας μην παίζουμε με το ΔΝΤ». Για τον ίδιο το 2015 ήταν ήδη αρκετά σύνθετο και γι΄ αυτό το λόγο το 2016 θα πρέπει να είναι «μια χρονιά των λύσεων».
Ο κοινοτικός επίτροπος αναφέρεται και στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι «το 2015 η Ευρώπη απάντησε με ανθρωπιά και αλληλεγγύη, αλλά και με εγωισμό». Η προσφυγική κρίση, σύμφωνα με τον ίδιο, δίνει τροφή στους λαϊκιστές. «Θα πρέπει όμως να προστατεύσουμε την Ευρώπη από εκείνους οι οποίοι εκμεταλλεύονται την εξαθλίωση για να πετύχουν τους στόχους τους».