Το Eurogroup απειλεί την Ελλάδα για τη ρευστότητα τον Φεβρουάριο
«ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΑ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ταυτόχρονα, οι Θεσμοί επέβαλαν για ακόμη μία φορά ως προαπαιτούμενο για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο «Μνημόνιο 3».
Οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης, μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το 2016, έδωσαν το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσουν στο εξής οι δανειστές απέναντι στη χώρα μας: «Οι Θεσμοί θα είναι σε θέση να επιστρέψουν στην Αθήνα για την έναρξη της αξιολόγησης όταν λάβουν τις διευκρινίσεις που ζήτησαν».
Επί της ουσίας, ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι το Κουαρτέτο δεν θα επιστρέψει στην Αθήνα, εάν η κυβέρνηση δεν παράσχει ικανές διευκρινίσεις για τα πρόσθετα μέτρα που απαιτούνται.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το Eurogroup απειλεί πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω ρευστότητα για την Ελλάδα, εάν δεν λάβει ικανές εγγυήσεις και δεν πειστεί για τη βιωσιμότητα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Αναφερόμενος, ειδικότερα στο νέο Ασφαλιστικό, ο πρόεδρος του Eurogroup διεμήνυσε πως «δεν έγινε σε βάθος συζήτηση της ελληνικής πρότασης για το ασφαλιστικό, αλλά ένας απολογισμός».
Από την πλευρά του, ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως «οι εργασίες για το ελληνικό ζήτημα συνεχίζονται. Κοιτάμε πως θα πραγματοποιηθεί η πρώτη αξιολόγηση και πως θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών».
Ταυτόχρονα γνωστοποίησε πως οι Θεσμοί έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά να τους αποστείλει και πρόσθετα δημοσιονομικής φύσεως στοιχεία.
«Θα μιλήσουμε για το χρέος όταν τελειώσει η αξιολόγηση», πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί, χαρακτηρίζοντας «αναγκαιότητα για όλους την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα».
Επίσπευση των διαπραγματεύσεων για να προχωρήσει άμεσα η πρώτη αξιολόγηση του πρώτου ελληνικού προγράμματος ζήτησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ. «Κάναμε σήμερα μια απολογιστική συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, είπε ότι είναι αδήριτη ανάγκη να προχωρήσει η αξιολόγηση, «για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα και να υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα ρευστότητας».
«Κλείδωσε» η παραμονή του ΔΝΤ μεν, αλλά...
Την ίδια στιγμή, την πρόθεση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα τόσο σε συμβουλευτικό όσο και σε χρηματοδοτικό επίπεδο γνωστοποίησε χθες, Πέμπτη (15/01/2016) και ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, επιβεβαιώνοντας ότι έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση στο Νταβός του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Ωστόσο, ο ίδιος έσπευσε θέσει δύο βασικές προϋποθέσεις για την παραμονή του ΔΝΤ στο «Μνημόνιο 3»:
α. Την επίτευξη συμφωνίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και
β. Την εκπόνηση ενός γενναίου μεταρρυθμιστικού πακέτου
Ο κ. Ράις υπογράμμισε πως το Ταμείο έχει ήδη λάβει τις προτάσεις της κυβέρνησης επί του νέου Ασφαλιστικού, τονίζοντας : «Δεν έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγησή τους. Θα τις συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους στο πλαίσιο της αξιολόγησης».
Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που έφεραν το ΔΝΤ να επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ελλάδα και το ελληνικό πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου τις διέψευσε. «Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν είναι αληθείς. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα όχι μόνον τεχνικά αλλά και με χρηματοδότηση από τη στιγμή που εφαρμοστούν ισχυρές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και υπάρξει μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους».