Χρηματιστήρια: Πώς η Κίνα «ξύπνησε» την Ευρώπη
Άνοδο κατέγραφαν σήμερα οι μετοχές σε Ευρώπη και Ασία μετά την ανακοίνωση των στοιχείων από την Κίνα που έδειξαν ότι η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε με το βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 25 ετών και που δημιούργησαν προσδοκίες στους επενδυτές ότι θα υπάρξουν περισσότερες προσπάθειες για την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Οι τιμές του πετρελαίου κινούνταν ανοδικά καθώς η ισχυρή ζήτηση για καύσιμα στην Κίνα ανέκοψε την υποχώρηση στα χαμηλά του 2003 την οποία πυροδότησε η άρση των κυρώσεων στο Ιράν, ενώ ανοδικά κινούνταν και οι τιμές των μετάλλων.
Οι αμφιβολίες για την ικανότητα των κινεζικών αρχών να εξισορροπήσουν την επιβραδυνόμενη οικονομία έχουν δημιουργήσει αναταραχή στους επενδυτές φέτος μετά την βουτιά των χρηματιστηριακών αγορών και του γιουάν που δημιούργησαν ανησυχίες ότι η ανάπτυξη ίσως επιβραδύνεται γρηγορότερα.
Η κινεζική οικονομία κατέγραψε πέρυσι ρυθμό ανάπτυξης 6,9% και 6,8% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο, από 6,9% το τρίτο τρίμηνο και με το χαμηλότερο ρυθμό από το πρώτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν.
Σε τριμηνιαία βάση, η ανάπτυξη υποχώρησε στο 1,6% τους τρεις τελευταίους μήνες του 2015 από 1,8% το τρίτο τρίμηνο.
Σε μια ένδειξη ότι επίκειται περαιτέρω επιβράδυνση, άλλα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις, η βιομηχανική παραγωγή και οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία ενεργητικού τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκαν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές άνοιξαν σε υψηλότερα επιπεδα, χάρη στις μεταλλευτικές μετοχές μετά την άνοδο των τιμών των μετάλλων.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωνε άνοδο κατά 1,5%. Ο δείκτης πρώτων υλών STOXX Europe 600, που περιλαμβάνει τις εταιρίες εξόρυξης, ενισχυόταν κατά 4,1%.
«Καθώς τα στοιχεία αποδυναμώθηκαν σε απόλυτους όρους, μπορούμε ενδεχομένως να δούμε πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας. Αυτό βοηθά την τάση των επενδυτών για ρίσκο», σχολίασε ο Φιλίπ Ζισέλς, επικεφαλής ανάλυσης στην BNP Paribas Fortis Global Markets.
Ενισχυμένες ήταν οι κινεζικές μετοχές εν μέσω εκτιμήσεων για πρόσθετα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Ο δείκτης CSI 300 για τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρίες στη Σανγκάη και το Σενζέν έκλεισε με άνοδο 3,0%, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite με κέρδη 3,2%, μετά το χαμηλό 13 μηνών που σημείωσε χθες.
«Η οικονομική αδυναμία είχε σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί», σχολίασε ο Γκου Γιονγκτάο από την Cinda Securities. «Φέτος, οι εξαγωγές και η κατανάλωση θα μπορούσαν να παραμείνουν αδύναμες. Οι επενδύσεις, ένας ακόμα μοχλός ανάπτυξης, πραγματικά εξαρτάται από τις κρατικές δαπάνες για τις υποδομές».
Ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο ενισχύθηκε για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις ημέρες, κλείνοντας με άνοδο 0,6%.
Το δολάριο κινείτο ανοδικά έναντι του ιαπωνικού γεν, που αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, εν αναμονή πρόσθετων μέτρων από το Πεκίνο, ενδεχομένως και τον επόμενο μήνα.
Το αμερικανικό νόμισμα ενισχυόταν κατά 0,4% στα 117,76 γεν ενώ το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,1% στα 1,0887 δολάρια. Το δολάριο Αυστραλίας, του οποίου η πορεία συνδέεται στενά με την Κίνα, μια χώρα που αποτελεί βασική αγορά για την Αυστραλία, σημείωνε άνοδο κατά 0,6% στα 0,603 δολάρια.