Ο Τσίπρας στο Νταβός: Το παρασκήνιο ενός διαπραγματευτικού Βατερλώ
ΤΙ ΔΙΑΚΥΒΕΥΤΗΚΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ – ΤΑ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Οι δανειστές έδειξαν από πολύ νωρίς τα δόντια τους στον κ. Τσίπρα, ζητώντας του να κινηθεί γοργά ως προς τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του «Μνημονίου 3», με επίκεντρο την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης.
Η συνάντησή του με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ επανέφερε στο προσκήνιο την πάγια θέση των Θεσμών, ότι η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει απαρέγκλιτα τις επιταγές της μνημονιακής σύμβασης, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η πρώτη αξιολόγηση της οικονομίας.
Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την προσβλητική ατάκα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εναντίον του Αλ. Τσίπρα, «είναι η εφαρμογή, ηλίθιε!», όσο κι αν παρουσιάστηκε από το Βερολίνο ως ακόμη μία αποστροφή των υπερβολικών λόγων που εκστομίζει κατά καιρούς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κατέδειξε για πολλοστή φορά ότι η Ελλάδα για την ΕΕ παραμένει ο «κακός μαθητής» που φορά το γαϊδουροσκούφι στο κεφάλι και στέκεται τιμωρία με το ένα πόδι στη γωνία της αίθουσας.
Καλά ενημερωμένες πηγές που παρακολούθησαν από κοντά τις συνομιλίες του πρωθυπουργού στο Νταβός, σημείωναν ότι ο κ. Τσίπρας πήγε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δίχως να έχει κάτι απτό στα χέρια του. Και τούτο, γιατί κανείς από τους Ευρωπαίους εταίρους δεν έχει λάβει γνώση ως προς τα ολοκληρωμένα στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2015, το αναθεωρημένο σχέδιο του Γιώργου Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό αλλά και για τις ελληνικές προτάσεις για τις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση.
Η στάση της Ουάσιγκτον και το πρεσάρισμα από πλευράς ΕΚΤ και ESM
Καρπούς δεν απέδωσε ούτε και η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, αφού η Ουάσιγκτον δείχνει πλέον να συμμερίζεται πλήρως την άποψη των δανειστών ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν άμεσα και χωρίς περαιτέρω χρονοτριβές.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αλλά και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, επισήμαναν ότι η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το Πάσχα των Καθολικών, για να μην ξαναμπεί η ευρωπαϊκή οικονομία σε ένα νέο «σπιράλ» αβεβαιότητας.
Αμφότεροι χαρακτήρισαν καθοριστικής σημασίας το νέο Ασφαλιστικό, με τον κ. Ντράγκι να επιμένει στο ζήτημα της άμεσης πώλησης των «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds.
Στο Eurogroup ο τελικός λόγος
Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν διαρρέει πληροφορίες ότι η Αθήνα δεν είναι απόλυτα έτοιμη ως προς τις αντιπροτάσεις της επί των μεταρρυθμίσεων, γεγονός που δημιουργεί ολοένα και περισσότερες καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση.
Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Eurogroup, εκεί όπου «κάνουν παιχνίδι» οι κ.κ. Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ.
Και σίγουρα, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αναμένει την εντατικοποίηση των πιέσεων εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Φεβρουαρίου, για να κάνει και άλλες υποχωρήσεις. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο των δανειστών και την ίδια στιγμή τίθεται αντιμέτωπη απέναντι στο σύνολο σχεδόν των Ελλήνων πολιτών που βλέπουν το νέο Ασφαλιστικό ως την αρχή του τέλους τους.
Και αυτό είναι παρά μόνον η κορυφή του παγόβουνου...