Ασφαλιστικό: Πανικός στο Μαξίμου μετά την αρνητική παρέμβαση Τόμσεν
ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΤΑ 15% ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιβάλλον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αποφεύγει, προς στιγμήν, να σχολιάσει τις «διαρροές» που είδαν χθες, Τετάρτη (27/01/2016) το φως της δημοσιότητας και ανέφεραν ότι το ΔΝΤ εμμένει σε μεσοσταθμικές περικοπές κατά 15% των κύριων συντάξεων, απορρίπτοντας κατηγορηματικά οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Επί της ουσίας, το Ταμείο ζητά για ακόμα μία φορά το βάρος του «Μνημονίου 3» και κατά συνέπεια, τα «σπασμένα» του να τα πληρώσουν οι μέσοι φορολογούμενοι πολίτες.
Η τοποθέτηση του Τόμσεν αν και δεν έχει υιοθετηθεί, μέχρι στιγμής, από τους υπόλοιπους Θεσμούς, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που δείχνουν σκλήρυνση της στάσης απέναντι στην Ελλάδα, με το βλέμμα στραμμένο στην πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Πηγές προσκείμενες στην Κομισιόν διέρρεαν χθες ότι η Επιτροπή, αν και βλέπει θετικά την ελληνική πρόταση αναφορικά με το συνταξιοδοτικό, εντούτοις εμφανίζεται προβληματισμένη από τις ενστάσεις που εγείρει το ΔΝΤ.
Εύλογα, μάλιστα, αξιωματούχοι της ΕΕ υπογράμμιζαν ότι πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις που ζητά το ΔΝΤ, θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομία της χώρας και να οδηγήσουν τις διαπραγματεύσεις Αθήνας – Κουαρτέτου σε αδιέξοδο.
Ο αδιάλλακτος κ. Τόμσεν
Η παρέμβαση του Πολ Τόμσεν, του πρώην μέλους της Τρόικας που «αλώνιζε» στην Αθήνα την περίοδο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, δείχνει πως λίγα έχουν αλλάξει ως προς την αντιμετώπιση της χώρας μας και σίγουρα όχι προς το καλύτερο.
Κατά πληροφορίες, ο «πρότερος ανέντιμος βίος» του κ. Τόμσεν από τη δραστηριότητά του σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως η Ρουμανία, δικαιολογούν κατά κάποιο τρόπο την αδιάλλακτη στάση του απέναντι στο ελληνικό ζήτημα.
«Πέρασε ολόκληρη την καριέρα του στην Ανατολική Ευρώπη —τη Ρουμανία κλπ— και οι περισσότεροι από τους πολιτικούς εκεί ήταν πραγματικά διεφθαρμένοι. Πάει στην Ελλάδα και νομίζει ότι είναι σαν τη Ρουμανία ή σαν τις άλλες, λιγότερο αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες», αναφέρει σε δήλωσή του το πρώην στέλεχος του Ταμείου Πίτερ Ντόιλ, ο οποίος παραιτήθηκε το 2012 από τη θέση του, διαμαρτυρόμενος για τις τακτικές και τις αποφάσεις του Τόμσεν ως προς την ελληνική υπόθεση, ενόσω βρισκόταν στο «τιμόνι» της τότε Τρόικας.