Παπαδημούλης: «Πότε θα μετάσχει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης»
Γιατί καθυστερεί η πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων; Θα ενισχυθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης; Ως πότε οι ελληνικές τράπεζες θα δανείζονται από την ΕΚΤ με υψηλότερα επιτόκια, δεν αρκεί η νομισματική πολιτική. Χρειάζεται και αλλαγή οικονομικής πολιτικής, παρεμβαίνει οΔημ. Παπαδημούλη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:
«Κ. Πρόεδρε, κ. Ντράγκι και κ. Ντομπρόβσκις, δεν αρκεί η νομισματική πολιτική. Χρειάζεται και αλλαγή οικονομικής πολιτικής. Και γι' αυτά πρέπει να απαντήσει και ο παρών, κ. Ντομπρόβσκις. Γιατί απαιτείται εγκατάλειψη της μονομερούς λιτότητας και στροφή στην ανάπτυξη. Τόνωση των επενδύσεων και της ζήτησης, ιδιαίτερα στις πλεονασματικες χώρες.
Κύριε Ντομπρόβσκις, γιατί καθυστερεί η πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, που συνιστά τον τρίτο πυλώνα του σχεδίου της τραπεζικής ενοποίησης; Ως πότε θα βάζει βέτο ο κ. Σόιμπλε;
Κύριε Ντράγκι, σκοπεύετε να προχωρήσετε και να ενισχύσετε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης; Ή θα το μαζέψετε επειδή έχετε εσωτερική αντιπολίτευση από υπερσυντηρητικούς κύκλους που εκφράζει ο κύριος Βάιντμαν;
Και πότε επιτέλους θα μετάσχει και η χώρα μου, η Ελλάδα, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και θα πάψει να δανείζεται με επιτόκια μεγαλύτερα απ' ότι άλλες χώρες; Υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει να πάρετε κι εσείς πρωτοβουλίες για να μη στραγγαλίζεται. Ευχαριστώ».
Στη συνέχεια ο Δημήτρης Παπαδημούλης, δέχθηκε ερώτηση από τον Ευρωβουλευτή Ζαν -Λικ Σαφοζέρ του κόμματος της Μαρίν Λεπέν, ΕNF:
«Αγαπητέ συνάδελφε, γιατί δεν ζητάει η ελληνική κυβέρνηση να κόψει δικό της νόμισμα και να επενδύσει στην ελληνική οικονομία;»
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, απάντησε στον Ζαν -Λικ Σαφοζέρ:
«Η διάλυση της ζώνης του ευρώ και η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα είναι το πρόγραμμα της Μαρίν Λεπέν όχι της κυβέρνησης Τσίπρα. Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ήταν το σχέδιο του κ. Σόιμπλε, που ευτυχώς ακυρώθηκε το καλοκαίρι. Η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και εκτιμούμε ότι το επόμενο διάστημα και από το Β' εξάμηνο του 2016, θα περάσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό που χρειάζεται και αυτό για το ποίο αγωνιζόμαστε εμείς από την Αριστερά είναι όχι η διάλυση, αλλά η αλλαγή της Ευρώπης. Η κοινωνική Ευρώπη».