Κατρούγκαλος: Οι μεταρρυθμίσεις συνάδουν με τις αξίες της Αριστεράς
Όπως σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, η μεταρρύθμιση, καθιερώνει την εθνική σύνταξη η οποία θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους φόρους και αποτελεί ένα μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης, εξαλείφοντας τον κίνδυνο της απόλυτης φτώχειας.
Σε ερώτηση για το κατά πόσο θα είναι αρκετή αυτή η μεταρρύθμιση και κατά πόσο η επιτυχία του συγκεκριμένου σχεδίου θα εξαρτηθεί από τη μεταρρύθμιση του συστήματος είσπραξης των φόρων, ο Γ. Κατρούγκαλος σημειώνει ότι μέχρι τώρα δεν είχε υπάρξει πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, αφού, παρά την προσπάθεια ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, στην πράξη το καθένα συνέχιζε να εφαρμόζει τους δικούς του κανόνες υπολογισμού της σύνταξης, με αποτέλεσμα να υφίστανται 930 διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού.
Από την άλλη, ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι το σύστημα συλλογής φόρων και εισφορών θα είναι το ίδιο και θα βασίζεται στα πραγματικά εισοδήματα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει έως σήμερα που, εκτός των μισθωτών, οι υπόλοιποι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, πληρώνουν με βάση πλασματικά εισοδήματα ανάλογα με τα χρόνια που έχουν στο επάγγελμα.
Ερωτηθείς για το εάν η μείωση του 1% του ΑΕΠ στη χρηματοδότηση των συντάξεων που απαιτούν οι πιστωτές, είναι ένα μέτρο κοινωνικά βιώσιμο, ο υπουργός απαντά ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μία δωδέκατη μείωση των συντάξεων, αφού αυτές έχουν ήδη υποστεί μειώσεις της τάξης του 30%, και το 52% των νοικοκυριών λαμβάνει βοήθεια από τους συνταξιούχους, ενώ παράλληλα στόχος είναι η διατήρηση της συστηματικής φύσης του συστήματος μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και όχι μέσω περαιτέρω μειώσεων.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Κατρούγκαλος προσθέτει ότι ζητήθηκε από τους δανειστές να δεχθούν να καλυφθεί ένα μέρος της μείωσης αυτής του ΑΕΠ από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% - πράγμα που έχει γίνει αποδεκτό από τις εργοδοτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις για μια μεταβατική περίοδο τριών ετών. Από την άλλη μεριά, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχεται ότι θα υπάρξει μία απότομη αύξηση των εισφορών για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό, αναφέρει, δεδομένου ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι μία κοινωνική αναδιανομή.
Σε επόμενη ερώτηση για το κατά πόσο είναι αληθινή η αντίσταση της παρούσας κυβέρνησης στις απαιτήσεις των πιστωτών, ο Γ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζει ότι οι πράξεις αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση αυτή ενεργεί με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο από τις προηγούμενες, αφού αυτή τη φορά ήταν η ελληνική κυβέρνηση που προετοίμασε τη μεταρρύθμιση και ζήτησε από τους άλλους να κάνουν σχόλια επ’ αυτής και δε μετέφρασε απλά ένα κείμενο που εστάλη από τις Βρυξέλλες ή την Ουάσιγκτον.
Ερωτηθείς για το εάν θα θυσιαστούν οι συντάξεις προκειμένου να διευκολυνθεί η έναρξη της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, ο υπουργός τονίζει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο. Η μείωση όμως του χρέους, είναι μία πρόταση που βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής ταυτότητας της κυβέρνησης, και είναι απολύτως απαραίτητη για την Ελλάδα, μια και το χρέος, πέρα από την οικονομική του διάσταση, είναι και ένα εργαλείο πολιτικής χειραγώγησης.
Ολοκληρώνοντας, ο Γ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζει ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι μία κοινωνική Ελλάδα μέσα σε μία κοινωνική Ευρώπη και, παρά το ότι εργάζεται υπό δύσκολες συνθήκες αφού αποδέχθηκε έναν επώδυνο συμβιβασμό, προσπαθεί να προχωρήσει με μεταρρυθμίσεις που αρμόζουν στην πολιτική της ταυτότητα.