Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup: Υπάρχει καλή συνεργασία, αλλά χρειάζεται ακόμη δουλειά
Την τακτική «μαστίγιο και καρότο» ακολουθούν οι δανειστές στο ελληνικό ζήτημα.
Από τη μία ζητούν σκληρά αντιλαϊκά μέτρα ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση, εκθειάζοντας την καλή συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές και την πρόοδο στην πορεία των διαπραγματεύσεων, και από την άλλη μας χτυπούν φιλικά στην πλάτη και λένε «συνεχίστε, καλά τα πάτε».
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έκανε θετικές αναφορές για «καλή συνεργασία» μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών.
Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε καλή τη συνεργασία που είχαν στην Αθηνά οι θεσμικοί εκπρόσωποι των δανειστών και η ελληνική πλευρά, τονίζοντας πως επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος. Ταυτόχρονα όμως επισήμανε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, κυρίως σε τομείς όπως το συνταξιοδοτικό, ο κρατικός προϋπολογισμός και η έναρξη της λειτουργίας του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.
«Υπάρχει αρκετή πρόοδος επί της ουσίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup, τονίζοντας ότι χρειάζεται περαιτέρω δουλειά, αλλά και να υπάρξει συμφωνία στους τομείς του ασφαλιστικού, του δημοσιονομικού και του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων.
Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, το Eurogroup εξέτασε την πορεία των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος από τον ESM και παρατήρησε ότι μετά την επίσκεψη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα «ανακτήθηκε σημαντικό έδαφος».
Παράλληλα, σημείωσε ότι το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές Αρχές και τους θεσμούς να συνεχίσουν τις συζητήσεις για επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στο ασφαλιστικό, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και στα «ανοιχτά δημοσιονομικά θέματα».
«Η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων αποτελεί "κλειδί" για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», κατέστησε σαφές.
Όσον αφορά στο θέμα της «αποπολιτικοποίησης» της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, συμπεριλαμβανομένου του τραπεζικού τομέα, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι βρίσκεται μεταξύ των θεμάτων στα οποία επικεντρώνουν την προσοχή τους οι δανειστές, επισημαίνοντας πως η τελευταία αλλαγή διοίκησης στη ΓΓ Δημοσίων Εσόδων έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων εταίρων.
«Έχει σημειωθεί πρόοδος και σε αυτόν το τομέα και κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση» συμπλήρωσε από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επερχόμενη αλλαγή της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ και στο σχεδιασμό του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.
Από εκεί και πέρα, ανέφερε ότι επί του παρόντος γίνεται εντατική δουλειά σε τεχνικό επίπεδο, η οποία πρέπει να συνεχιστεί, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, κάτι το οποίο ενδέχεται να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Ο ίδιος παραδέχθηκε πάντως ότι οι μεταρρυθμίσεις που καλείται να υλοποιήσει η Ελλάδα είναι «πολύ δύσκολες πολιτικά και κοινωνικά», με τη δυσκολότερη όλων το ασφαλιστικό.
Τόνισε, ωστόσο, ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι αναγκαίες, οι καθυστερήσεις δεν θα τις κάνουν ευκολότερες και συμπλήρωσε: «Θα δουλέψουμε σκληρά και θα επιτευχθεί συμφωνία», αφού εξέφρασε τη σιγουριά πως αν συνεχιστεί η σημερινή δυναμική, η επιστροφή στην ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία θα επιτευχθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.
Σημείωσε επίσης ότι η πρόσφατη αναχώρηση των θεσμικών εκπροσώπων των δανειστών από την Αθήνα δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι συνιστά πρόβλημα και ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος πριν το Πάσχα των Καθολικών.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλιγκ, εστίασε, τέλος, και αυτός στην καλή συνεργασία των ελληνικών αρχών με τους εκπροσώπους των δανειστών, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η βελτίωση αναγνωρίζεται πλέον και από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Ως προς το θέμα της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και γενικότερα της επάρκειας των κρατικών εσόδων, ο Ρέγκλιγκ εμφανίστηκε σε γενικές γραμμές καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.