«Τσεκούρι» σε επικουρικές, εφάπαξ και μέρισμα
Eπιπλέον μειώσεις... τα «ισοδύναμα» της κυβέρνησης για να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις
Η Αθήνα στην αγωνία της να κλείσει την αξιολόγηση, χωρίς ταυτόχρονα να διαρραγεί η «κόκκινη γραμμή» της οριζόντιας μείωσης των κύριων συντάξεων δίνει γη και ύδωρ σε όλα τα υπόλοιπα.
Σύμφωνα με το Εθνος, προσανατολίζεται σε μειώσεις στις επικουρικές άνω των 170€, γενναίο «ψαλίδι» σε εφάπαξ και μέρισμα, αυστηρό πλαφόν στις πολλαπλές συντάξεις και Εθνική Σύνταξη δύο ταχυτήτων.
Ολα αυτά για να αποφευχθούν μειώσεις στον βασικό κορμό των κύριων συντάξεων.
Οσον αφορά τις εργοδοτικές εισφορές πιθανή είναι η αύξηση κατά 1%
Οσον αφορά το εφάπαξ, βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού μειώνονται κατά 5%.
Οσον αφορά τις πολλαπλές συντάξεις μπαίνει πλαφόν στο εισόδημα το οποίο μπορεί να πέσει στα 2.500 ευρώ ή ακόμη και στα 2.000 ευρώ το μήνα.
Το μέρισμα του Δημοσίου αναμένεται να μειωθεί κατά 30%.
Στο ζύγι και η πολυσυζητημένη Εθνική Σύνταξη με τις πιέσεις των πιστωτών να είναι ασφυκτικές για μαχαίρι κάτω από τα 384 ευρώ και παροχή μετά τα 20 χρόνια και όχι στα 15.
Πάντως όπως προβλέπουν κορυφαία στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης που επικαλείται δημοσίευμα στην Ημερησία «τρύπα» από 800 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ στα έσοδα του νέου Ασφαλιστικού θα «ανοίξει» ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών από την 1/1/2017 με βάση το δηλούμενο εισόδημα και τις στοχευμένες εκπτώσεις που παραχωρεί, για... τρία έως πέντε έτη, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να «σπάσει» το κύμα διαμαρτυρίας των παραγωγικών φορέων.
Tην ίδια ώρα, πόλεμος έχει ξεσπάσει μετά την καταγγελία ότι το σχέδιο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό δεν συντάχθηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας αλλά από Γάλλους τεχνοκράτες, στην οποία προχώρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κ. Βρούτσης επικαλέστηκε ανακοίνωση των υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας, που επιβεβαιώνουν -όπως είπε- ότι το σχέδιο «δεν πέρασε ποτέ από το υπουργείο Εργασίας».
Στην επιστολή του, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρει ότι οι υπάλληλοι δεν είχαν κάποια συμμετοχή στην εκπόνηση του νομοσχεδίου, όπως υποστηρίζει ο κ. Κατρούγκαλος.
«Εξ αφορμής πλήθους δημοσιευμάτων, τα οποία αναπαράγουν την κατ' επανάληψη δήλωση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κατρούγκαλου ότι η πρόταση νόμου για το Ασφαλιστικό συντάχθηκε και εκπονήθηκε σε αγαστή συνεργασία με τους υπαλλήλους του Υπουργείου, ενημερώνουμε κατηγορηματικά ότι για το συγκεκριμένο προσχέδιο καμία συμμετοχή δεν είχαν οι υπάλληλοι του Υπουργείου.
»Ατυχώς οι ασφαλιστικές και διοικητικές υπηρεσίες, ακόμη και σήμερα, παραμένουν στο περιθώριο ως προς τη σύνταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
»Επιπλέον το σχέδιο νόμου πέραν του ότι είναι στρεβλό στη φιλοσοφία του και φαλκιδεύει το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης, από νομοτεχνικής άποψης είναι κάκιστο και η εφαρμογή του –μετά την τυχόν ψήφισή του– θα συναντήσει ανυπέρβλητες δυσκολίες που θα πλήξουν κυρίως τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Όλο το υπαλληλικό προσωπικό του Υπουργείου είναι στο πλευρό της Κοινωνίας και ζητάμε ξεκάθαρα την απόσυρση του» αναφέρεται στην ανακοίνωση.