Τα τέσσερα «καυτά» θέματα της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους δανειστές
Το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών επιστρέφει στην Αθήνα και η κυβέρνηση τρέχει να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα: δημοσιονομικό, ασφαλιστικό – φορολογικό, «κόκκινα» δάνεια και Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Φθάνει σήμερα Τρίτη (23/02/2016), το πρώτο τεχνικό κλιμάκιο ελπίζοντας ότι το αργότερο στις αρχές της επόμενης θα κάνουν την εμφάνισή τους στην Αθήνα και οι επικεφαλής των δανειστών.
Να επισημάνουμε πως το κουαρτέτο δεν πρόκειται να έρθει στην Αθήνα, εάν δεν πάρει το «πράσινο φως» από το τεχνικό κλιμάκιο για τα πολλά και κρίσιμα ζητήματα που βρίσκονται ακόμη στον «αέρα».
Η κυβέρνηση εκτιμά πως οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επανακάμψουν τον Μάρτιο. Αν όλα πάνε όπως… θέλουν και ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η συμφωνία θα συνοδευτεί από νέα λίστα προαπαιτούμενων τα οποία αφού ψηφιστούν από τη Βουλή, τότε θα ακολουθήσει και η καταβολή της δόσης.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, κάθε συζήτηση για μείωση του χρέους θεωρείται ότι θα ξεκινήσει μόνον όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η ψήφιση και των νέων προαπαιτούμενων.
Δημοσιονομικό κενό
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τεχνικό κλιμάκιο εκτιμούν το δημοσιονομικό κενό στο 1,5 με 2 δισ., ευρώ κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστούν και νέα μέτρα. Ειδικότερα, για την περίοδο 2015 – 2016, οι Ευρωπαίοι το τοποθετούν στα 900 εκατ., ευρώ. Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά το δημοσιονομικό κενό σε διπλάσια ακριβώς επίπεδα και συγκεκριμένα στο 1,8 δισ., ευρώ.
Θυμίζουμε ότι ο Πολ Τόμσεν, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ έχει θέσει τον… πήχη πραγματικά ψηλά. Με άρθρο του έχει ζητήσει μέτρα από 7,2 έως και 9 δισ., ευρώ από το 2016 έως και το 2018, προκειμένου στο τέλος του προγράμματος να έχει διαμορφωθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Το «αγκάθι» της κυβέρνησης
Πρόβλημα για την πλευρά της κυβέρνησης αποτελούν τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία το 2015 έκλεισε με ύφεση 0,7% έναντι εκτίμησης για μηδενική.
Ωστόσο εκτιμάται ότι τα συνολικά μέτρα τα οποία θα απαιτηθούν, είναι της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ έως το 2018, λιγότερα από 3 δισ., ευρώ.
Ασφαλιστικό-Φορολογικό
Οι αναθεωρημένες ελληνικές προτάσεις που εστάλησαν στους θεσμούς τόσο για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό – βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες- όσο και για τις παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος, θα εξεταστούν στις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.
Προκειμένου να καλυφθεί η μνημονιακή υποχρέωση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ, ήτοι 1% του ΑΕΠ, το 2016, οι δανειστές επιμένουν πως η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε νέες, μεγάλες περικοπές στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις. Το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό είναι μεγάλης βαρύτητας στην προσπάθεια να κλείσει η αξιολόγηση σε βαθμό που αρκετοί θεωρούν ότι εάν η κυβέρνηση κλείσει τα μέτωπα του ασφαλιστικού και του φορολογικού με τρόπο που θα ικανοποιεί τους θεσμούς, τα όποια δημοσιονομικά κενά παρέμεναν – εάν παρέμεναν- θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν με μεγαλύτερη ευελιξία.
Σημειώνεται πως για το 2016 η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί με το νέο Μνημόνιο για παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό ύψους 1,1 δισ. ευρώ μόνον από τις αλλαγές στις εισφορές και λοιπές παροχές, οι οποίες ακόμη εκκρεμούν.
Τη στιγμή που κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για ρεαλιστικό σχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί στους θεσμούς αναφορικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με αιχμή του δόρατος το ΔΝΤ, οι θεσμοί παραμένουν αμετακίνητοι στη θέση τους για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και ουσιαστικά κατάργηση του νόμου Κατσέλη. Οι δανειστές θέλουν όλα τα δάνεια να μπορούν να πωληθούν σε funds, ενώ η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κερδίσει νέες παρατάσεις και να θέσει κάποια όρια εξαίρεσης.
Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούν στα «κόκκινα» δάνεια, στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εγγύηση τη μοναδική κατοικία, με τους θεσμούς να επιμένουν σε θέσπιση νομοθετικού πλαισίου που θα επιτρέπει την πώλησή τους σε distress funds, μετά τη λήξη της παράτασης πώλησής τους στις 15 Μαρτίου.
Ένα από τα θέματα που θέτει η Αθήνα είναι το καθεστώς φορολόγησης των distress funds που θα «χτυπάνε» χαρτοφυλάκια επισφαλειών, καθώς θέλει να φορολογούνται, όπως οι ελληνικές τράπεζες.
Το νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα απορροφήσει το ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ και την ΕΤΑΔ αποτελεί ένα από τα θέματα που θα ρυθμιστούν στη διαπραγμάτευση αυτής της αξιολόγησης και θα ψηφιστούν από τη Βουλή. Αίτημα των δανειστών είναι να ελέγχουν όσο γίνεται περισσότερο την όλη διαδικασία και πιέζουν την κυβέρνηση να δεχθεί και την τοποθέτηση ξένου στη θέση του προέδρου του Δ.Σ. Παραχώρηση που φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν την θεωρεί και τόσο σημαντική και φέρεται έτοιμη να την κάνει προκειμένου να εξασφαλίσει λιγότερες υποχωρήσεις στα άλλα ζητήματα.