Λαιμητόμος το ασφαλιστικό: Αναπόφευκτες οι περικοπές στις συντάξεις

Δρόμος χωρίς επιστροφή και… διέξοδο μοιάζει το κούρεμα στις επικουρικές, αλλά και το «ψαλίδι» στις υψηλές κύριες συντάξεις για την κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται για μία ακόμη φορά έτοιμη να υποταχθεί στις απαιτήσεις των δανειστών υπό την απειλή της αξιολόγησης.

Λαιμητόμος  το ασφαλιστικό: Αναπόφευκτες οι περικοπές στις συντάξεις
2'

Και αυτό γιατί οι επικεφαλής των Θεσμών εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν την ερχόμενη εβδομάδα για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν.

Κυβερνητικό στέλεχος το οποίο μετέχει στις διαπραγματεύσεις, επιβεβαίωσε μάλιστα τη σύγκλιση που παρατηρείται μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαίων για το ασφαλιστικό, αλλά και το… χάος που χωρίζει Αθήνα και ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό κενό.

Όπως εξηγούσε χαρακτηριστικά ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία με τους Ευρωπαίους για το ασφαλιστικό, ωστόσο θεωρεί ότι αυτή θα επιτευχθεί τελικά εφόσον προωθηθούν ορισμένες παραμετρικές αλλαγές στο σχέδιο που αφορούν στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και στη μείωση του ανώτατου πλαφόν τόσο στις κύριες (από τα 2.773 ευρώ που είναι σήμερα), όσο και στις πολλαπλές (από τα 3.680 ευρώ που είναι σήμερα)…

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, είναι το ανώτατο όριο της κύριας σύνταξης να χαμηλώσει στα 2.304 ευρώ, ενώ το «άθροισμα» των συντάξεων στα 3.072 ευρώ.

Με άλλα λόγια, το πλαφόν για την κύρια σύνταξη τοποθετείται στο εξαπλάσιο της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, ενώ για τις πολλαπλές στο οκταπλάσιο.

Στο μεταξύ, το Κουαρτέτο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της ελληνικής πρότασης για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%, ενώ όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό οι Ευρωπαίοι υπολογίζουν τα πρόσθετα μέτρα σε περίπου 6 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει από την πλευρά της ότι δεν θα χρειαστούν μέτρα πάνω από 3 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι πρόσφατα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (με το οποίο παραμένει το χάσμα στο θέμα), Πολ Τόμσεν, έκανε λόγο για μέτρα 7,2-9 δισ. ευρώ την τριετία 2016-2018!

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή