G-20 - Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ εξακολουθεί να προβλέπει ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εξακολουθεί να θεωρεί ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί, παρά την αύξηση των κινδύνων, δήλωσε η γενική διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέδριο που οργάνωσε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) στη Σαγκάη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της G20, η Λαγκάρντ αναφέρθηκε στις απειλές για την παγκόσμια ανάπτυξη από τους γεωπολιτικούς κινδύνους, τον πιστωτικό κύκλο, τις εκροές κεφαλαίων και την πτώση των τιμών των πρώτων υλών. «Θεωρούμε επί του παρόντος ότι η πιθανότητα υλοποίησης τέτοιων κινδύνων είναι ελαφρά μεγαλύτερη, αλλά εξακολουθούμε να βλέπουμε ανάπτυξη», τόνισε η Λαγκάρντ.
Αναφερόμενη στην Κίνα, η επικεφαλής του Ταμείου σημείωσε ότι βρίσκεται σε μία μεγάλης κλίμακας μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο με επίκεντρο τις υπηρεσίες και την κατανάλωση, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ συνιστά έντονα στη χώρα να θέσει τον στόχο της για τον ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 6% και 6,5%. Η κυβέρνηση στο Πεκίνο ανακοίνωσε αυτό τον μήνα ότι έθεσε τον στόχο της για την ανάπτυξη φέτος μεταξύ 6,5% και 7%, έναντι 7% περίπου που ήταν ο περυσινός της στόχος.
Η αποτελεσματικότητα των νομισματικών πολιτικών που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες , ακόμη και των πιο καινοτόμων, μειώνεται, σημείωσε η Λαγκάρντ. Το ΔΝΤ κάλεσε αυτή την εβδομάδα τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να παρουσιάσουν νέα μέτρα στήριξης της ζήτησης για να περιορίσουν τους κινδύνους, καθώς επιδεινώνονται οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη. Το Ταμείο θέλει η G20 να προχωρήσει σε δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αξιωματούχοι, όμως, περιλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, προσγείωσαν τις προσδοκίες για μία μεγάλη παγκόσμια προσπάθεια αναχαίτισης της αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι υπάρχουν διαφορές στην κατάσταση που βρίσκονται οι αναδυόμενες αγορές, προσθέτοντας ότι αρκετές χώρες που είναι εξαρτημένες από τις εξαγωγές πρώτων υλών έχουν προσεγγίσει το ΔΝΤ, ζητώντας βοήθεια από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του.
«Είμαστε ακόμη σε ένα περιβάλλον, όπου υπάρχει ανάπτυξη και μπορώ να κατανοήσω γιατί αρκετοί παράγοντες δηλώνουν ότι η αντίδραση των αγορών είναι υπερβολική και ότι η τόσο μεγάλη ανησυχία που υπάρχει δεν δικαιολογείται σήμερα από τα βασικά οικονομικά μεγέθη», σημείωσε η Λαγκάρντ.