Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - Θεσμών: «Στήλωσε πόδια» το ΔΝΤ
ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ – ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΟΜΣΕΝ ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΝΤΑΙ ΟΤΙ «ΒΓΑΙΝΕΙ» ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – «ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ» ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ... ΕΛΛΑΔΑ
Η άρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να δεχθεί νέες μειώσεις συντάξεων, η άρνηση της Ευρώπης να προχωρήσει σε βαθιά ελάφρυνση του χρέους, για να χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί στόχοι που απαιτούνται ώστε να καταστούν τα δημοσιονομικά της χώρας βιώσιμα, και η απαίτηση ορισμένων κρατών της ευρωζώνης να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
Το ΔΝΤ όμως προβαίνει σε πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις για την οικονομία της Ελλάδας από ό,τι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του και αμφισβητεί ότι οι προτάσεις του Τσίπρα θα είναι βιώσιμες, ανέφεραν οι πηγές του πρακτορείου Bloomberg. Για να αναζητηθεί σύγκλιση στο χάσμα που χωρίζει την ΕΕ και την Ελλάδα με το ΔΝΤ διοργανώνεται δείπνο εργασίας με τη συμμετοχή του ΔΝΤ (ενδεχομένως του Πολ Τόμσεν), εκπροσώπων του Eurogroup και άλλων στελεχών των δανειστών σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες.
Η διαφωνία για το δημοσιονομικό κενό, κυρίως λόγω των απαιτήσεων του ΔΝΤ, δυναμιτίζει την προοπτική πιθανής συμφωνίας. Έτσι αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, της ΕΚΤ, της Κομισιόν, του ΔΝΤ, δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν ως προς το πώς η Ελλάδα μπορεί να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% επί του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.
Ωστόσο, οι τεχνικές συζητήσεις που συνδέονται με την πρώτη αξιολόγηση συνεχίζονται και οι επικεφαλής της αποστολής αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα σύντομα, μόλις υπάρξει επαρκής πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο.
Μια αλλαγή στάσης του ΔΝΤ θα μπορούσε να μειώσει την απόσταση που χωρίζει Ελλάδα και θεσμούς και να φέρει πιο κοντά τη συμφωνία.
Στις Βρυξέλλες ο Τσακαλώτος
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μιλήσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (σ.σ. στην ίδια επιτροπή αναμένεται να μιλήσει αμέσως μετά ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ) και η παρουσία του στις Βρυξέλλες αναμένεται να φέρει και άλλες πολιτικές ζυμώσεις, αφού πλέον διαφαίνεται η ανάγκη διενέργειας διαπραγματεύσεων σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση επιχειρούσε να ξεκινήσει την Τετάρτη το νέο γύρο διαπραγματεύσεων των Θεσμών σε επίπεδο επικεφαλής στην Αθήνα. Κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη, αφού το ΔΝΤ δεν πείθεται ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους «βγαίνει».
Η Ελλάδα και οι πιστωτές πρέπει να συμφωνήσουν σε δημοσιονομικές, φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που θα πετύχουν τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να απελευθερώσει την επόμενη δόση από το πακέτο διάσωσης των 86 δισ. ευρώ.