Έρχονται τον Απρίλιο 10.000 πλειστηριασμοί ακινήτων
Στο «σφυρί» θα ξεκινήσουν να βγαίνουν σταδιακά από τον Απρίλιο τουλάχιστον 10.000 ακίνητα που ανήκουν στην κατηγορία των «κακοπληρωτών» δανειοληπτών, με τις λίστες των πλειστηριασμών ακινήτων να είναι ήδη έτοιμες.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το «Έθνος» της Κυριακής οι διαταγές πληρωμής για τα ακίνητα που θα ξεκινήσουν να πλειστηριάζονται από τον Απρίλιο, έχουν ήδη σταλεί και σε δεύτερη φάση θα κοινοποιηθούν στους υπερήμερους δανειολήπτες και τα προγράμματα πλειστηριασμού.
Μάλιστα όπως αναφέρεται, τα εν λόγω ακίνητα που θα βγουν στο «σφυρί» είναι κατά κύριο λόγο επαγγελματικά, αλλά δεν λείπουν και πολυτελείς κατοικίες και κατοικίες δανειοληπτών.
Κυρίως πρόκειται για μεγάλα δάνεια, τα οποία έχουν υποθήκες ακίνητα με αντικειμενική αξία μεγαλύτερη από τις 350.000 ευρώ, για «μη συνεργάσιμους» δανειολήπτες οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους περισσότερες από μία κατοικίες και γενικά διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά και για ακίνητα τα οποία έχουν κάποια εμπορευσιμότητα, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν σήμερα στην κτηματαγορά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι μισοί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πάρουν στα χέρια τους τις διαταγές πληρωμής θα σπεύσουν να πληρώσουν και να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.
Ποια είναι τα κριτήρια
Στο ερώτημα με ποια κριτήρια επιλέγεται το ακίνητο που θα βγει στο σφυρί, απαντούν ότι πρόκειται:
- Για μεγάλα δάνεια, τα οποία έχουν υποθήκες ακίνητα με αντικειμενική αξία μεγαλύτερη από τις 350.000 ευρώ.
- Για δανειολήπτες οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους περισσότερες από μία κατοικίες και γενικά διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.
- Για ακίνητα τα οποία έχουν κάποια εμπορευσιμότητα, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν σήμερα στην κτηματαγορά. Και το πιο σημαντικό, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ακίνητα που ανήκουν σε δανειολήπτες οι οποίοι είναι «μη συνεργάσιμοι».
Το σήμα που έχει σταλεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον SSM προς τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι ότι θα πρέπει μέσα στα επόμενα 4 χρόνια οι καθυστερημένες οφειλές να μειωθούν κατά 60 δισ. ευρώ και να διαμορφωθούν στα 40 με 45 δισ. ευρώ, από τα 107 δισ. που υπολογίζεται σήμερα.