Η επιστροφή των Θεσμών στο σημερινό Eurogroup
ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα ληφθεί και τυπικά η απόφαση για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα με τους Ελληνες αξιωματούχους -μόλις χθες και τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο να την προσδιορίζει στην Τετάρτη ή Πέμπτη.
Στόχος το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, με ανοικτά ακόμη τα θέματα του δημοσιονομικού, του ασφαλιστικού και τα κόκκινα δάνεια. Πληροφορίες και διαρροές μιλούν για χάσμα που παραμένει ενώ εγχώριοι παράγοντες μιλούν για συγκλιση, ζητούν επιτάχυνης και καλούν σε στήριξη φορείς και πολιτικούς.
Το δημοσιονομικό κενό, που αφορά τα μέτρα που ζητείται να ληφθούν έως το 2018, προκαλεί και το μαγαλύτερο χάσμα, μεταξύ των μερών των δανειστών
Στο Εurogroup σήμερα θα εξεταστεί επίσης η ολοκλήρωση του κυπριακού προγράμματος.
Καθοριστική για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο αναμένεται ότι θα αποφασίσει την έξοδο της Κύπρου από το πρόγραμμα προσαρμογής, στο οποίο είχε εισέλθει πριν από τρία χρόνια.
Η ολοκλήρωση του προγράμματος λήγει τυπικά στις 31 Μαρτίου, ενώ το πρόγραμμα με το ΔΝΤ ολοκληρώνεται τον Μάιο.
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, θα προβεί σε μία εκτενή αναφορά σε σχέση τα όσα η Κύπρος υλοποίησε βάσει του μνημονίου. Επιπρόσθετα, θα τονίσει την πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να επιτρέψει την επαναφορά στρεβλώσεων του παρελθόντος.
Η έξοδος από το πρόγραμμα αναμένεται να συνοδευτεί με «εύσημα» προς τις κυπριακές αρχές, παρά το γεγονός ότι θα υπάρξει «ουρά» στα σχόλια της συνόδου, καθώς παραμένουν σε εκκρεμότητα οι πλείστες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως το σχέδιο υγείας, η μεταρρύθμιση του δημοσίου και οι ιδιωτικοποιήσεις.
Αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος θα στερηθεί της τελευταίας χαμηλότοκης δόσης των Euro 275 εκ. από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και πως δεν θα χρησιμοποιήσει τα εναπομείναντα περίπου Euro 3,2 δισ. του προγράμματος.
Η Κύπρος δανείστηκε από το πρόγραμμα της ΕΕ και το ΔΝΤ περίπου Euro 7,2 δισ., με επιτόκιο 1% έναντι μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και του κουρέματος που επιβλήθηκε το 2013 σε ανασφάλιστες καταθέσεις Euro 8 δισ.
Στο τέλος του 2015 η Κύπρος εξέδωσε δεκαετές ομόλογο στις διεθνείς αγορές με επιτόκιο 4,25%. Το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει σχεδόν εκμηδενιστεί ενώ οι τράπεζες παρουσιάζουν βελτίωση της κεφαλαιακής τους κατάστασης και της ρευστότητάς τους.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis κατά τις επαφές στην Κύπρο την περασμένη βδομάδα δήλωσε ότι η χώρα «θα παραμείνει υπό στενή παρακολούθηση από τους διεθνείς θεσμούς ακόμη και μετά την έξοδο της από το μνημόνιο».
Αυτό σημαίνει ότι διεθνείς δανειστές θα έρχονται στην Κύπρο δύο αντί τέσσερις φορές τον χρόνο για έλεγχο της δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής κατάστασης. Οι εκθέσεις τους αναμένεται να έχουν κάποια απήχηση στις διεθνείς αγορές, από τις οποίες θα έχει εξάρτηση η Κύπρος, ιδίως μετά το 2018.