Eurogroup: Οι δανειστές ανοίγουν τη συζήτηση για το χρέος - Θέλουν άμεσα μεταρρυθμίσεις

Ανοίγει ο δρόμος για την ελάφρυνση του χρέους, ωστόσο οι δανειστές ζητούν επιτακτικά μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, φορολογικό και κόκκινα δάνεια.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - ΜΑΣΤΙΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Το Eurogroup που συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα 7 Μαρτίου επικύρωσε την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, πιθανότατα αύριο Τρίτη και ταυτόχρονα ζήτησε να προχωρήσουν όλες οι μεταρρυθμίσεις «ακόμα κι αν δεν είναι ευχάριστες».

Όπως φαίνεται, οι δανειστές συνδέουν τις μεταρρυθμίσεις με την προοπτική ελάφρυνσης του χρέους και «σφίγγουν τη θηλιά» για το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια δίνοντας ως αντιστάθμισμα την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι «Υπάρχει ικανοποιητική προετοιμασία, έτσι ώστε να συνεχίσει η αποστολή στην Αθήνα προς μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Τόνισε όμως τονίζοντας, ωστόσο, ότι «περισσότερη δουλειά πρέπει να γίνει, υπάρχουν δημοσιονομικά κενά που πρέπει να καλυφθούν και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εντατικοποιηθούν».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ερωτηθείς σχετικά με το χρέος και το κλείσιμο της αξιολόγησης απάντησε ότι η αξιολόγηση σχετίζεται με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Μάλιστα επέμεινε ότι υπάρχει «ισχυρός δεσμός» ανάμεσα στα δύο ζητήματα.

«Πρέπει να τα συζητήσουμε όλα τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.

Ο κ.Ντάισελμπλουμ είπε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018 , θα πρέπει να υπάρξει ένα πιο «συμπαγές» πακέτο μέτρων και πρόσθεσε ότι μέρος της λύσης ίσως θα πρέπει να είναι τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Ο ίδιος εξήγησε ότι βασικοί παράγοντες στη συζήτηση για το χρέος είναι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τη φορολογία, αλλά και τα δημοσιονομικά μέτρα που θα ληφθούν.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Eurogroup να ζητήσει την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών αύριο στην Αθήνα. Ο Γάλλος επίτροπος επεσήμανε ότι η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται στις εντατικές εργασίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ο κ. Μοσκοβισί επέμεινε σε μια σειρά από θέματα: στη λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, στη φορολόγηση εισοδήματος, στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων και στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όσον αφορά στο δημοσιονομικό, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι κατά την άποψη της Επιτροπής πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. «Θα εργαστούμε από κοινού για να συμφωνήσουμε στα μέτρα που θα μας οδηγήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου», δήλωσε.

Όσον αφορά την προοπτική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ο Π. Μοσκοβισί εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί σύντομα, λέγοντας ότι αυτό είναι προς το συμφέρον όλων, πολύ περισσότερο όταν στην Ελλάδα ασκείται μεγάλη πίεση λόγω του προσφυγικού.

Εκτίμησε, πάντως ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πριν το ελληνικό Πάσχα την 1η Μαΐου, τονίζοντας ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα για να βρεθεί λύση όσο το συντομότερο δυνατόν.

Όσον αφορά στις συζητήσεις για το χρέος, ο Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι θα ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα και ότι η Επιτροπή θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι του ESM θα επισκεφθούν αύριο την Αθήνα. Υπογράμμισε την ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, εκτιμώντας ότι τα περιθώρια ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας είναι στενά και η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Υπενθύμισε ότι 21 δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί από τον ESM, δηλαδή το ένα τέταρτο των συνολικών χρημάτων του προγράμματος (86 δισ. ευρώ).

Την επιστροφή των δανειστών επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος λέγοντας: «Είχαμε πάρα πολύ καλή συνάντηση. Οι θεσμοί συμφώνησαν να επιτρέψουν, και το ΔΝΤ συμφώνησε να επιστρέψει παρά τις διαφορές», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις και να κλείσουμε έγκαιρα την αξιολόγηση και να έχουμε τη συζήτηση για το χρέος» πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις